Hogyan add le futással az ünnepek alatt felkúszott kilókat? 6 szuper hasznos tippet mutatunk!

futás, életmódváltás, fogyás, fogyás futással,
Forrás: Pexels / Philip Ackermann

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Noha számtalan egészségügyi előnye és sok egyéb jó oka van a futásnak, sokan csupán azért választják, mert kifejezett céljuk leadni a fölös kilókat, s e végtelenül egyszerű mozgásforma hatékony segítségnek tűnik.

Túljutottunk a kötelező ünnepi túltöltekezésen, s alig van ember, aki ilyentájt ne fogalmazná meg magában a fogyás iránti vágyát. A futás mint minden edzésforma, kalóriát éget, így hatékony módja lehet a fogyásnak. Amikor azonban csak azért húzol futócipőt, mert fogyni szeretnél, ne úgy tekints e folyamatra, hogy néhány hét alatt tutira leolvadnak a zavaró kilók. Eléggé összetett ugyanis a futás és fogyás összefüggése, mint ahogyan önmagában a fogyás is!

Ahhoz, hogy fogyni tudj, szinte soha nem elég csak a mozgást beemelni a heti teendők közé. Érdemes rátekinteni a futások gyakoriságára, hosszára, intenzitására, a kiegészítő, de a fogyást szorosan támogató aktivitásokra, a táplálkozásra, a megfelelő minőségű pihenésre.

Ebben a cikkben áttekintjük mindazt, amit érdemes tudni, ha a futással elsősorban fogyni szeretnél!

Hogyan segíti a futás a fogyást?

A futással abszolút le lehet fogyni, hiszen kalóriákat éget és fokozza az anyagcserét. Egy tanulmány például azt igazolta, hogy a futás hatékonyabb eszköz a fogyásban és a BMI csökkentésében, mint például a gyaloglás, ami szintén jó (különösen teljesen kezdőknél, nagy túlsúly esetén, vagy olyankor, amikor a futás nem lehetséges). Ám idővel, ha tudsz, válts kocogásra sétáról, ugyanis a futás gyorsabbá teheti a fogyás folyamatát a fokozott energiafelhasználás miatt. Azonban azt is tudni kell, hogy önmagában a futás nem biztos, hogy elegendő a fogyáshoz.

futás, fogyás, fogyás futással, életmódváltás, egészséges táplálkozás,
forrás: Pexels / Michael Foster

Miért nem elég a futás a fogyáshoz?

A futás kulcsszerepet játszhat a fogyásban, de a legtöbb esetben a futás akkor a leghatékonyabb fogyasztó aktivitás, ha a táplálkozást is beállítod, és megteszed a szükséges étrendmódosításokat. A fogyás érdekében fontos, hogy olyan étrendet állíts össze, amely tápanyagban gazdag, de nem dúskál kalóriákban, különösen nem haszontalan kalóriákban. Fontos, hogy ne éhezz, ezért egészséges, laktató alapanyagokat használj, jó minőségű szénhidrátokat, sok zöldet, amelyek rosttartalmuknál fogva segítenek, illetve a gyümölcsöknek (igaz fogyni vágyás esetén mértékkel) és sovány fehérjéknek is kell helyet adni. A fogyás összetett folyamat, amely számos tényező kölcsönhatásával jár, de nem elhanyagolandó szempont az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák aránya. A futást azért is érdemes bevetni, mert a szükséges kalóriadeficit előteremtését nagyban segíti!

Hány kalóriát égetsz el futás közben?

Az edzés során elégetett kalóriák száma nemcsak az edzés típusától függ (ebben az esetben a futástól), hanem a testtömegtől, a test összetételétől, valamint az edzés időtartamától és intenzitásától is. Hacsak nincs személyre szabott anyagcsere-teszted, mely szerint pontosan mérhetővé válik a szervezeted anyagcsere folyamata, a futással elégetett kalóriák száma becsült érték lesz. Ezek a becslések azonban jók ahhoz, hogy megközelítőleges képet kapj az aktivitás közbeni energiafelhasználásról. Ám egy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat adta adathalom komoly segítség lehet számodra ebben is. Végső soron minél gyorsabban és minél tovább futsz, illetve minél nagyobb a súlyod, annál több kalóriát égetsz el futás során. Ezt lehet fokozni azzal is, hogy például emelkedőn futsz.

Kép
forrás: Pexels/Maksim Goncharenok

Mennyit kell futni a fogyáshoz?

Számos tényezőtől függ, ilyen például a jelenlegi testsúlyod, illetve a célsúly, milyen ütemben kívánsz fogyni (heti fél-1 kg az optimális), milyen az egyéb fizikai aktivitásod, mennyire tudod a táplálkozást a céljaidhoz igazítani. Minél kevésbé tudsz belenyúlni a korábbi étrendedbe, annál többet kell például mozogni. Általánosságban elmondható, hogy ideális esetben heti legalább 3-4 alkalommal 45-60 perc futásra szükség lesz az intenzív fogyáshoz kontrollált táplálkozás mellett.

Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek, ha futással szeretnél fogyni!

Galéria / 6 kép

6 tipp, ha futással fogynál

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

A Bridgerton csak a kezdet! Ezek a június legszexisebb tartalmai a Netflix-en

Idén júniusban nem csak az időjárás lesz igazán forró.

Kép
Életmód

Pletykarajongók figyelem! Nem A Bridgerton család az egyetlen: 6 sorozat, ahol valaki a háttérből mozgatja a szálakat

Élünk-halunk az olyan sorozatokért, melyben valamilyen titok bontakozik ki, azokat pedig, melyekben egy titkos besúgó, posztoló vagy firkász pletykál az adott sorozat szereplőiről, rendszeresen kibeszélve őket és kiteregetve szennyesüket egyenesen imádjuk!

Kép
Életmód

Alvászavar, száraz bőr? A magas kreatininszint a vese betegségre is utalhat

Sokan nem tudják, de kreatinin egyike a legalapvetőbb laborparamétereknek, ugyanis gyakorlatilag az izomanyagcsere végterméke, ezt a vese szűri ki a szervezetünkből. Amikor a laboreredményekben vizsgáljuk a mértékét, akkor a vese állapotára lehet következtetni.

Kép
Szépség

Ez a 3 ezer forintos arctisztító gél Selena Gomez makulátlan arcbőrének titka! Több ezer vásárló esküszik rá!

Ugyanazt tudja, mint a legdrágább arctisztítók és mégis csak 3 ezer forint! Ez a termék Selena Gomez és a vásárlók kedvence!

Kép
Életmód

A 10 legolcsóbb fermentált étel: csodát tesznek a bélflórával

Hallottál már a fermentált ételekről? Érdemes őket fogyasztani, hiszen nagyon jót tesznek az emésztőrendszerünknek, a bélflóránknak, ami pedig a legnagyobb előnyük, hogy nagyon olcsók is, így mindenképpen ajánlott ezeket beépíteni az étrendedbe.

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: Ezzel az autóval jártunk nyaralni - rég volt, szép volt!

Bólogató kutya, hajó méretű kormány, négy sebesség, műbőrszag... Imádtuk!