A terapeuták esküsznek rá! Semmi sem állítja vissza jobban a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, mint ez a könnyű légzőgyakorlat

A terapeuták esküsznek rá! Semmi sem állítja vissza jobban a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, mint ez a könnyű légzőgyakorlat
Forrás: Pexels

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Hatalmas trend lett a TikTok-on ez a stresszűző légzőgyakorlat, tanuld meg, hogyan kell elvégezni!

Ha sokat szorongsz és stresszelsz, akkor bizonyára tudod, hogy sosem lehet elég légzőgyakorlat a tarsolyodban, ezek ugyanis szinte csodát tesznek a testtel és lélekkel. Jelenleg a „pursed lip” légzés a legtrendibb TikTok-on, sokan posztoltak ugyanis arról, hogy ez nagyon bevált nekik. Ennek oka az lehet, hogy az elvégzése rendkívül egyszerű, nem sokban különbözik attól, ahogyan alapállapotban veszed a levegőt. Maga a kifejezés, a „pursed lip” azt jelenti, hogy szorosan összezárt ajak, a lényeg pedig az, hogy összezárt szájjal kell lassú kilégzéseket folytatni úgy, mintha csak egy gyertyát akarnál elfújni.
„Ha összezárod az ajkaidat kilégzéskor, ellenállást hozol létre. Ez lassítja a kilégzéseket, ami előnyös stresszes helyzetben. Ugyanis, ha lassítod a légzési ritmust, különösen a kilégzésnél, az segít visszaállítani a paraszimpatikus idegrendszer egyensúlyát, vagyis újra biztonságban érzed majd magad és megnyugszol” – nyilatkozta a trendről Carrie Torn amerikai terapeuta. Hozzátette, ez egy különösen hatékony technika például akkor, ha éppen egy nehéz megmérettetés, vizsga előtt állsz, de a mindennapi, váratlan, szorongató helyzetekben is segítséget nyújthat.

Ez az összeszorított ajkakkal végzett légzőgyakorlat elűzi a stresszt és szorongást

Amikor valaki szorong, vagy esetleg már pánikol, pánikrohama van, egészen biztos, hogy a légzése felgyorsul és szabálytalanná válik. Emiatt sokan azzal próbálkoznak, hogy visszatartják a lélegzetüket, esetleg hevesen zihálni, lihegni kezdenek, ezek azonban rosszat tesznek, vigyázz velük! Ugyanakkor a „pursed lip” technika kiválóan működhet, ha legközelebb rosszul érzed magad, feltétlenül próbáld ki és lassítsd le ezzel a légzésedet.
„Minél hosszabb a kilégzés, annál több ideje van a paraszimpatikus idegrendszernek arra, hogy helyesen mérje fel, van-e veszély, illetve mekkora a veszély. Így jut ideje arra, hogy megértse: minden rendben. Ez tudomány, egyszerűen, amikor szorongsz az agyadnak kell pár perc, hogy kiszámítsa, minden rendben lesz-e veled, a hosszabb kilégzések segítenek neki felzárkózni” – fejtegette Carrie Torn hozzátéve, hogy a „pursed lip” technika csökkenti a légszomjat és nyugtatja a szívet, így elmúlik a szapora szívverés is.

A szakember szerint fontos, hogy először nyugalmi állapotban próbáld ki, gyakorold be, hogy éles helyzetben simán menjen. Mutatjuk, mik az egyes lépések:

  1. Lazítsd el a nyakad és vállaid!
  2. Zárd össze az ajkaidat, mintha fütyülni akarnál!
  3. Lélegezz be lassan az orrodon keresztül, számolj kettőig!
  4. Zárd össze az ajkaidat, majd lassan és egyenletesen lélegezz ki, számolj négyig vagy még tovább!
  5. Képzeld azt, hogy egy szívószálon át fújod ki a levegőt, vagy mintha gyertyát oltanál el!
  6. Szabadon változtathatod a belégzés és kilégzés időtartamát, ahogy neked jólesik - csak győződj meg róla, hogy a kilégzés hosszabb, mint a belégzés!
  7. Gyakorolj néhány percig, fokozatosan meghosszabbítva a kilégzést!

Most pedig íme7 étel, ami az orvosok szerint segít a stresszoldásban!

Galéria / 8 kép

7 étel, ami az orvosok szerint segít a stresszoldásban

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.