„Egy guberált asztalon, A4-es papíron vezetve koordináltuk éjszakánként a vonatról leszállókat” - interjú Eke Angélával az ukrán menekültáradatról és a hogysegits.hu-ról

„Egy guberált asztalon, A4-es papíron vezetve koordináltuk éjszakánként a vonatról leszállókat” - interjú Eke Angélával az ukrán menekültáradatról és a hogysegits.hu-ról
Forrás: Ajkai Dávid

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

A február végén kitört orosz-ukrán háború az egész világot megrázta és pillanatok alatt kovácsolódtak olyan kezdeményezések, valamint szervezetek, akik minden segítséget megszeretnének adni a menekülteknek és azoknak, akiknek a harcok során mindenük a semmivel lett egyenlő. A menekültek támogatása most különösen fontos, a segítő szándék és a valós igények között pedig gyors és hasznos hidat képez a hogyansegits.hu non-profit információs platform. A projekt egyik megálmodójával, Eke Angéla színésznővel beszélgettünk, aki az első pillanattól kezdve ott volt a Nyugati pályaudvaron.

Az elmúlt hetek mindenkit megviseltek, de azt, amin az ukrán nép keresztül megy, nem igazán lehet szavakba önteni. Amióta csak kitört az orosz-ukrán háború, te és sok más magyar híresség azon vagytok, hogy támogassátok a menekülteket. Milyennek látod a mostani helyzetet?

Ahhoz képest, hogy egy hónapja, a háború kitörése után három nappal a civil önkéntes társaimmal még a Nyugatiban, egy guberált asztalon, A4-es papíron vezetve koordináltuk éjszakánként a vonatról leszállók néhány napos szállás igényeit, a kint lévő szervezeteket segítve, most a BOK Csarnok humanitárius tranzitja egy jóval szervezettebb közeget biztosít a segítségnyújtás folyamatának. De az elmúlt egy hónap tapasztalata alapján még mindig változhat egyik napról a másikra sok minden, alakulóban vannak a humanitárius készültségek, ezért nem mondanék egy jelenlegi helyzetleírást a menekültkrízissel kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy fél nap múlva teljesen más lesz helyzet. Azt megtanultam, hogy minden információ az adott pillanatra érvényes.

Az ilyen szituációkban mutatkozik meg a legjobban, mekkora összefogásra képesek az emberek egymásért. Ennek eredményeképp született meg a hogysegits.hu non-profit információs platform is. Mesélnél kicsit bővebben az oldalról, miért is jött létre?

A pályaudvarok frontvonalában a civil önkéntes aktivisták táborát erősítettem én is. Mi nem ismertük egymást, a pályaudvaron találkoztunk egy-két ismerőst kivéve, de kialakult egy olyan keménymag a civilek közül, akikben megfogalmazódott az igény és az ötlet a mérhetetlen sok segítség, felajánlás és az annak célba juttatásával kapcsolatban. Testközelből tapasztaltuk, hogy a helyszíni "túlsegítés, túladományozás" leterheli az éppen szolgálatot teljesítő szervezet munkáját, miközben szükség van a civil önkéntes erőre, de koordináltabb és szervezett formában, ráadásul a segítségnyújtásnak jogi feltételei is vannak. Erre a jelenségre reagálva egy olyan online információs platformot hozott létre a csapat, ahol egy önkéntes adatbázisba tudnak regisztrálni a civilek, és a szervezetek pedig ezt az adatbázist használhatják, amikor és ahol szükség van a segítségre.

Többféleképpen is segíthetnek az emberek, de azért megemlítenél néhányat?

Az oldalon jelenleg önkéntesként, szállásadóként, adományozóként vagy szaktudással, például tolmácsként, jogászként, egészségügyi szakemberként regisztrálhat, aki szeretne segíteni. Minden regisztráció esetén megjelölhető, hogy milyen időintervallumban tud rendelkezésre állni a felajánló, így a szervezetek ezeket figyelembe véve tudják igénybe venni a segítségnyújtást.

Mi az, amire még mindig nagy szükség van?

A kitartásra van szerintem a legnagyobb szükség, hogy a jelenlegi példátlan, nagymértékű adakozó lendület kitartson és idővel ne fogyjon el nullára. Emellett a türelemre, mert sokan vannak a regisztrált adatbázisban, és lehetséges, hogy egy ideig nem kapnak értesítést, ez azért fordulhat elő, mert éppen akkor a szervezetek rendelkeznek a megfelelő kapacitással. Aki segíteni szeretne, azzal segít a legjobban, ha tartalékolja az adományait azokon a területeken, ahol túladományozás lépett fel, mivel a szervezetek munkáját az terheli le a legjobban, hogy az adományokat rendszerezze, raktározza, sokan azért nem tudnak befogadni több adományt, mert nem tudják már hol tárolni. Miközben vannak olyan területek, ahol hiány van, ezekről a szervezeti hálón keresztül érdemes tájékozódni, az interneten sokszor több napos, már nem érvényes információk találhatóak.

Mi az, amit fontos tudni, ha önkénteskedni szeretnénk?

Az oldalon gyakorlati tanácsokból is tud tájékozódni a regisztráló. De a személyes tanácsom az, hogy nem csak jelenléti segítségnyújtással tudunk hasznosak lenni. Van, akinek nem való ez a fajta kiállás, és ez nem baj. Aki valóban szeretne segíteni meg tudja találni a segítségnyújtás azon módját, ami önazonos vele.

Véleményed szerint, miben és hova tudna még fejlődni a platform?

A platform megalkotásának webfejlesztő csapata a Charitask, az oldal létrejötte óta számos új fejlesztésekkel egészült ki a hogysegits.hu. Jelenleg is olyan bővítményeken dolgozunk, amikkel az oldal még hatékonyabb tud lenni. Mivel így is nagyon rövid idő alatt sok minden változott a menekültkrízis kapcsán, az oldal igyekszik alkalmazkodni a kialakuló igényekhez, helyzetekhez, tehát a fejlesztési munka nem állt meg. A szervezetek változó igényeit igyekszünk felmérni és beépíteni az általuk kezelt felületbe, hogy a segítséget minél hatékonyabb módon tudják igénybe venni. Valamint a szervezetek listája is folyamatosan bővül.

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

Magyar és külföldi hírességek reakciója az orosz-ukrán háborúra

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!

Kép
Sztárok

Jennifer Lopez bemutatja: íme a tökéletes tavaszi outfit, ami elegáns, mégis kényelmes

Jennifer Lopez megint csak egy szuper outfitötletet hozott tavaszra!

Kép
Sztárok

Sokkoló, hogy a gyógyíthatatlan beteg Christina Applegate milyen vírust kapott el egy éttermi saláta miatt

Christina Applegate nem rég tudatta a rajongóival, hogy szklerózis multiplexszel élő, most pedig arról vallott, hogy súlyos betegséget kapott egy fertőzött salátától.