3 fiatal lány beszámolója Ukrajnából: „Ez a háború nem csak rólunk szól. Ugyanúgy szól az emberi élet értékéről, az egyszerű emberi értékekről, egy biztonságos Európáról és egy biztonságos világról”

3 fiatal lány beszámolója Ukrajnából: „Ez a háború nem csak rólunk szól. Ugyanúgy szól az emberi élet értékéről, az egyszerű emberi értékekről, egy biztonságos Európáról és egy biztonságos világról”
Forrás: GettyImages

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

3 fiatal ukrán lány története arról, hogyan változott meg minden február 24-én!

Hogy mi történik most Ukrajnában? Minden bizonnyal te is napról napra követed ennek az érhetetlen és szörnyű háborúnak a történéseit, melyben a szabadsághoz és élethez való jog épp pár lépéssel mellettünk kérdőjeleződik meg. Az InStyle magazin mostantól együtt dolgozik néhány ukrán fiatallal, olyan diákokkal, akiknek bár az lenne a dolguk, hogy tanuljanak, elvették tőlük ezt a lehetőséget, így eldöntötték, hogy a nemzetközi sajtóban hallatják a hangjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

A közeljövőben olvashatsz tőlük beszámolókat és interjúkat itt az oldalon, de előbb következzenek ők a saját történetükkel. Oleksii Mutskyi, Anna Maslovyc és Daria Sholomitska február 23-án épp úgy hajtotta álomra a fejét, ahogy te vagy én, majd hajnalban bombák robbanására riadtak, és a tényre, hogy mostantól semmi sem lesz olyan, mint azelőtt.

A nevem Oleksii Mutskyi. Jogot tanulok a National University of Kyiv-Mohyla Academy-n. Jelenleg Csernyihivben vagyok, a szülővárosomban. Mindenfelé csak robbanásokat hallani minden egyes nap, ezért a családommal az éjszakákat annak a társasháznak a pincéjében töltjük, ahol élünk. Még ilyen körülmények mellett is élhetjük viszonylag normálisan az életünk, de a város - sok másikhoz hasonlóan - valószínűleg hamarosan lezárás alá fog kerülni, mert Oroszországnak stratégiailag fontos.

Ez az időszak mindenkinek nagyon nehéz, de mégis eltökéltnek érezzük magunkat. Hiszünk az ukrán hadseregben és a győzelemben is. Számunkra most az a legfontosabb, hogy segítséget kapjunk az Európai Uniótól, és hogy Oroszországgal szemben több szankciót vezessenek be. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy meg kellene védeni az ukrán légteret. Le kellene zárni azért, hogy a városainkban élő védteleneket megmenthessük a ránk zúduló bombákkal szemben.

Kép
forrás: Oleksii Mutskyi
Kép
forrás: Oleksii Mutskyi

A nevem Anna Maslovych. Egész életemben Kijev egyik nagyon csendes környékén éltem, ám amikor a háború elkezdődött, el kellett költöznöm. Egy pár napig Irpinyben tartózkodtam, majd úgy döntöttem, elhagyom Ukrajnát és Németországba utazom. Eddig (és technikailag még most is, bár ezt minden egyes nap megkérdőjelezem) a National University of Kyiv-Mohyla Academy harmadéves hallgatója voltam. Az időm nagy részét a szemináriumokra való tanulással és kutatással, idegen nyelvek tanulásával és a részmunkaidős állásommal töltöttem. Nem tudom mit fog hozni a jövő, de igyekszem az országom támogatására koncentrálni és részt venni minél több médiakampányban az egyetemi ismerőseimmel. Teljesen össze vagyok törve és egyben nagyon dühös is vagyok a jelenlegi helyzet miatt.

Nagyon aggódom azokért, akiket hátrahagytam. A barátaimért és rokonaimért, akik még Ukrajnában vannak. Mindezek mellett, hogy valami jót is mondjak, még korábban soha nem éreztem azt, hogy egy olyan különleges egység részese lehetek, mint amit most az egész ukrán nemzet alkot. Akikben ott az erő, hogy ellenálljanak és megállítsák az inváziót, kerüljön ez bármibe is. Azt gondolom, hogy a legnagyobb segítség, amit más országok most tehetnek, az a karitatív munka. Hogy élelmiszert, tisztálkodási szereket és szállást kaphassanak azok, akik el tudtak menekülni.

Kép
forrás: Anna Maslovych

A nevem Daria Sholomitska, vagy egyszerűen csak Dasha. Kijev volt az otthonom egészen addig, amíg Oroszország meg nem támadta Ukrajnát. Amikor február 24-én hajnali 5 órakor meghallottuk az első robbanásokat, a szüleim azonnal biztonságosabb helyen akartak tudni engem és a testvéremet. Jelenleg Vinnicja régióban tartózkodunk.

A háború előtt a kijevi National University of Kyiv-Mohyla Academy tanulója voltam, jelenleg harmadéves vagyok a nemzetközi kapcsolatok szakon (amit nagyon ironikusnak tartok a jelenlegi helyzetben), tehát nálam most a tanulásnak kellene állnia az első helyen. Az elmúlt hetekben, amit csak tudtam, megpróbáltam megtenni, hogy segítsem a fontos információk áramlását a világba. Az egyetemi társaimmal egy csoportot hoztunk létre és különböző anyagokat készítünk, amiket eljuttattunk a külföldi médiának, hogy mindenki láthassa, mi is folyik itt igazából.

Valójában az a legfontosabb, hogy biztonságban vagyok, van egy meleg ágy, amiben alhatok, étel, amit ehetek, és lehetőség, hogy tegyek valamit, ami talán segít. Ezért nagyon hálásnak érzem magam. Természetesen nagyon mérges és frusztrált is vagyok a rengeteg halál, rom és katasztrófa miatt, amit Oroszország a hazámnak okozott. Csak úgy, mint minden embernek, akinek el kellett hagynia az otthonát, nekem is nagyon hiányzik a városom. Nem tervezek tovább menni, nagyon erős az az elhatározás bennem, hogy az országomat nem hagyom el.

Nagyon fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy ez a háború mindössze azért történik, mert egy nagy ország nem akarja, hogy a másik, kisebb ország olyan szabad és demokratikus legyen, amilyen szeretne. Az üzenetem nagyon egyszerű: támogassátok Ukrajnát! Segítsetek amennyit csak tudtok! Ez a háború nem csak rólunk szól. Ugyanúgy szól az emberi élet értékéről, az egyszerű emberi értékekről, egy biztonságos Európáról és egy biztonságos világról.

Kép
forrás: Daria Sholomitska

És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

Magyar és külföldi hírességek reakciója az orosz-ukrán háborúra

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!

Kép
Életmód

12 hatékony anyagcsere-gyorsító gyümölcs és zöldség, amik segítenek formába lendülni! 2 receptet is mutatunk!

Szeretnél beindítani az anyagcserédet és könnyedén formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy bevezess egy csodálatos és ízletes élelmiszer-csoportot az étrendedbe – a gyümölcsöket és zöldségeket! A gyors anyagcsere nemcsak a fogyáshoz járul hozzá, hanem energiával tölt fel, serkenti az emésztést és segíti az egész szervezet működését.

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!