Csak frissen! Ezért ne edd meg soha a megmaradt rizst

Forrás: Getty Images
2020. augusztus 16.
Szerző: Kálmán Zsófi

Vigyázat, lehet, hogy ezután le fogsz szokni a rizsről!

Újabb konyhai horrorról rántotta le a leplet Benjamin Chapman, a North Carolina State University élelmiszerbiztonsági szakértője. Nemrég már írtunk arról, hogy milyen veszélyeket rejthet a csirkemell, most viszont egy másik gyakori élelmiszer is felkerült a veszélyforrások listájára.

Olvasd el ezt is!
Ajjaj! Kiderült, hogy mit jelentenek a fehér csíkok a csirkemellen

Ez pedig nem más, mint a rizs, ugyanis a már megfőzött, ám a konyhapulton pihenő rizs veszélyes kórokozókat rejthet.

Benjamin szerint a legnagyobb probléma a Bacillus cereust néven ismert baktériummal van, ami egyébként spóraként már a konyhakész rizsben is megtalálható, ám ha egyes spórák túlélik a főzést, akkor szobahőmérsékleten a nedves rizsben robbanásszerű tempóban kicsíráznak, és olyan méreganyagokat termelnek, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, sőt, eszeveszetten bírják a hőt.

Hogy mi a megoldás?

Olvasd el ezt is!
Ezért mosd meg a zacskós salátát

Nos, nem kell természetesen lemondanod a rizsfogyasztásról, ám ha hallgatsz a szakértők tanácsaira, akkora többé nem hagyod a konyhapulton pihenni a megfőtt rizst, hanem a főzés után maximum 2 órával a hűtőbe teszed, ugyanis ezek a gonosz kis spórák a hőt ugyan bírják, de a hideget nem. Nos, ma is tanultunk valamit!

ÉS EZT LÁTTAD MÁR?

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
6+1 főzési szokás, ami veszélyes is lehet