A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

Forrás: Pexels/Vanessa Loring
2024. április 28.
Szerző: Éva magazin

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

A kálium

A kálium egy létfontosságú ásványi anyag és elektrolit, amelyre a szervezetnek szüksége van a normál vérnyomás fenntartásához, a tápanyagok sejtekbe történő szállításához, valamint az egészséges ideg- és izomműködés támogatásához.

Alapvető tápanyagnak számít, mert a szervezet nem tudja előállítani. Ezért fontos, hogy káliumban gazdag ételeket fogyasszunk. A legtöbb ember azonban nem jut elegendő káliumhoz az étrendből. Külföldi becslések szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint 0,015%-a elégíti ki napi káliumszükségletét.

forrás: Pexels/Aleksandar Pasaric

Mivel egy közepes banán ennek az ásványi anyagnak a napi ajánlott bevitel körülbelül 9%-át tartalmazza, a legtöbben ezt tartják a káliumbevitel növelésére szolgáló tápláléknak. Azonban nem csak a banán az egyetlen jó káliumforrás!

Galériánkban mutatjuk, milyen ételek gazdagok káliumban!

Nézd meg a galériánkat - 11 kép
10 káliumban gazdag étel, amivel szíved egészségét támogatod: a banánnál is hatásosabbak!

Az Éva magazin írása.