Ajjaj! Kiderült, hogy mit jelentenek a fehér csíkok a csirkemellen

Forrás: Getty Images
2020. március 23.
Szerző: Kálmán Zsófi

Vigyázat, lehet, hogy ezután le fogsz szokni a csirkemellről‼

Évek óta terjed a neten az egyik ismert állatjogi aktivista csoport videója, melyben megpróbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy kétszer is gondoljuk meg, mielőtt csirke kerülne otthon az asztalra, főleg, ha azon fehér csíkozást látunk. Ez ugyanis egy olyan izombetegség tünete, ami csupán néhány éve ütötte fel a fejét a szárnyasoknál.

Először egy 2013-as olasz tanulmány foglalkozott a témával, mely szerint ez a szövődmény 224%-al emeli a zsírtartalmat a csirkében és csökkenti a fehérjetartalmát, majd még ugyanebben az évben született még egy kutatás, mely összefüggést talált a növekvő zsírszázalék, a csökkenő proteinszázalék és a fehér csíkok között.

forrás: Philippe Zuber/Unplash

Szinte biztos, hogy már te is vásároltál egy ilyen húst, hisz az elmúlt években egyre nagyobb arányban üti fel a fejét ez az izombetegség a szárnyasoknál, tavaly 285 tesztelt madárból 96 százalék volt fehér csíkos.

És hogy ártalmas-e az egészségünkre az ilyen hús?

Nos, egyelőre kár lenne bárkit is megrémiszteni, de az biztos, hogy ez az állapot ront a hús minőségén, befolyásolja a pácok beszívódását, és akár a hőkezelésre, főzésre is máshogy reagálhat.

Olvasd el ezt is!
Fontos: Ezért nem szabad citromkarikát tenni a vízbe

A baromfikutatók pedig úgy vélik, ez az egész nem más, mint egyszerű kereslet-kínálat, hiszen egy átlagos amerikai több mint 40 kiló csirkét eszik meg egy évben, és ez a szám csak növekszik. A nagy kereslet pedig arra ösztönözi a gazdákat, hogy minél nagyobb állatokat neveljenek a lehető legrövidebb idő alatt. 1950-ben egy 70 napos madár 1,5 kg-ot nyomott, míg ma egy 47 napos súlya majdnem eléri a 3 kilót. Ettől függetlenül Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute élelmezési vezetője még mindig azt mondja, hogy a szárnyasok kis százalékát érinti a fehér barázdabetegség, ami egyébként is semmiféle egészségügyi veszéllyel nem jár, a csirkemell továbbra is a legjobb választás egész eddig, míg nem rántott vagy bő olajban sült.


És ezt láttad már?

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
6+1 étel, ami még hónapokig fogyasztható a szavatossági idő lejárta után