"Fontos, hogy tisztában legyünk a személyes prioritásainkkal, és azok tudatában építsük az életünket" - Pálfalvi Márta

"Fontos, hogy tisztában legyünk a személyes prioritásainkkal, és azok tudatában építsük az életünket" - Pálfalvi Márta
Forrás: Menedzserszövetség

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Pálfalvi Márta, a Budapest Bank Zrt. marketing kommunikációs vezetője osztotta meg gondolatait a női vezetői szerepkörről.

Még tart a jelentkezés a Menedzserszövetség Jövő Menedzsere 4.0 Mentor Programjára, amiben összesen 36 mentor vesz részt, akik részben a Menedzserszövetség aktív tagjai, részben a Szövetség munkáját támogató vezetők, akik a mentor programban való részvételükkel tovább emelik a Menedzserszövetség és a mentor program presztízsét. Idén az ügyvezetés kiemelt fókuszt helyez a mentor és metoráltak esetén is a nemek közötti egyenlőségre, így ezúttal 19 női és 17 férfi vezető várja a mentoráltak jelentkezését. A program 2021. június közepén indul és szeptember közepén fejeződik be. Pont abban az időszakban, amikor már szemmel láthatóak lesznek a gazdasági károk, amikor a legtöbbet segíthetnek a mentorok a Jövő Menedzsereinek olyan tapasztalatokkal, melyek azonnali megoldást nyújthatnak számukra. Olvass bővebben a programról és jelentkezz!

Miért fontos számodra a tudásmegosztás? Miért tartottad fontosnak, hogy részt vegyél a Jövő Menedzsere mentor programban?

Vezetőként a mottóm, hogy csak annyira vagy erős, mint a csapatod leggyengébb láncszeme. Mindannyiunk érdeke, hogy minél több jól képzett, erős fiatal szakember legyen Magyarországon, akikkel építhetjük az erős csapatokat. Ráadásul nagyon hiszek a fordított mentorálásban is: szerintem egy mentor nagyon sokat kaphat egy tehetséges, fiatal mentorálttól, hiszen friss szemléletmóddal, más dimenzióból láthatja a szakterületét. Fontos néha megállni, és átgondolni, hogy mit, miért teszünk úgy, ahogyan tesszük, erre pedig a mentorálás a legjobb alkalom. Ha nem is ennyire tudatos vagy szervezett formában, de pályám kezdetén én is nagyon sokat kaptam azoktól a marketing szakemberektől, akik már évtizedek óta meghatározták a magyar reklámpiacot.

Volt női példakép, akit tudtál követni, aki inspirált a karrierutad során?Mennyire fontos szerinted egy fiatal női vezető életében egy mentor szerepe?

Több olyan női vezető volt és van, akire felnézek és inspirál. Akit mentoromként kiemelnék, ő Czakó Borbála, akitől rengeteg tanácsot és segítséget kaptam. Ő nem csak a saját, elképesztően sikeres karrierútja miatt példakép, de azért is, mert mindig elérhető és készséggel ad útmutatást, ha elakadok. Látom, mennyi energiát fordít arra, hogy segítsen a női vezetőknek, ez tényleg példa értékű. Számomra az is nagyon fontos, hogy ő egy férfiak által dominált területen úgy tudott kiemelkedő sikert elérni, hogy közben nagyon nő maradt. Nem hiszek a kvótákban és gender alapú megközelítésekben, mivel mindenkit érdemei alapján kell megítélni, nem pedig a neme alapján, de tény, hogy saját magam is megtapasztaltam, milyen más a légkör egy olyan felsővezetői értekezleten, ahol én vagyok az egyetlen nő, és milyen, amikor kiegyenlített az arány. Egy biztos: számokban mérhető, hogy az utóbbi felállás az üzleti eredményeknek kedvezett.

Mit gondolsz, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál? Milyen területen tudod támogatni mentoráltadat?

Én a legnagyobb erősségemnek azt tartom, hogy jól látom az összefüggéseket, akár olyanokat is, amelyek első ránézésre nem nyilvánvalóak. Ezt egyébként vezetői tesztek is visszaigazolták. Innentől a következő lépés az, hogy az ember kreatívan tudja kiaknázni vagy kezelni ezeket az összefüggéseket. Nem szabad félni akár nagyon új megközelítésektől sem, bátran ki kell próbálni. Ezek, így együtt nekem sikert hoztak. Sokszor kellett olyan projekteket elfogadtatnom vezetőkkel, amelyektől kellő előkészítés és alátámasztás híján elzárkóztak volna, de többnyire sikerült megtalálnom a módját, hogy az összefüggéseket megmutassam, és ez segített az elfogadásban. Erre számos olyan példa van a karrierem során, amelyekre nagyon büszke vagyok.

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban? Miért érdemes nekik jelentkezni a Jövő Menedzsere Mentor Programra?

A tapasztalatom az, hogy a nők sokkal gyakrabban válnak vezetővé támogató, mint stratégiai területen. Mindenkit arra bíztatok, hogy bármilyen területen dolgozik is, mindig az üzlet legyen a munkája fókuszában, és tanulja meg beszélni az üzlet nyelvét. A döntések olyan üléseken történnek, ahol elsősorban a számok és az üzlet dominálnak, meg kell tanulni lefordítani a saját területünk mondandóját erre a nyelvre. A másik és ezzel összefüggő dolog a stratégiai gondolkodás. Mindennek, amit teszünk, támogatnia kell egy nagyobb stratégiát. Minden aktivitásunkat nézzük meg annak fényében, hogy támogatja-e az üzleti stratégiát, és ha igen, hogyan. Ha nem tudjuk megtalálni ezt, akkor nincs értelme csinálni. Szerintem a legnehezebb ugrás, amit a vezetőknek egy ponton meg kell tenniük, az a váltás a napi döntésekről a stratégiai döntésekre. Ez nem mindenkinek sikerül, és biztos, hogy mindenkinek tanulnia, gyakorolnia kell.

Hogyan tudod összehangolni a szakmai és a magánéleted? Hogyan tudod erősíteni a mentoráltad önbizalmát, hogy Ő is merjen álmodni család mellett szakmai karrierről és hogyan tudod segíteni a megfelelő work-life balance kialakítását?

Ezt férfiaktól is megkérdezik? Nagyon ritkán látom, hogy egy férfit erről kérdeznének. Pedig nincs különbség, vagy legalábbis a 21. században nem kellene, hogy legyen. Ezeket a sztereotípiákat annyira beépítjük a nők tudatába, hogy nem egyszer tapasztaltam, hogy egy fiatal kolléganő azért nem akart előrébb lépni a karrierjében, mert gyereket terveztek a párjával. Még terhes sem volt, de már hátráltatta az előrejutásban, hogy majd egyszer az lesz. Szerintem az anyaság a legcsodálatosabb dolog, engem is nagyon boldoggá tesz, de a karrierben nem a gyerek vagy a család hátráltatja nőket, hanem a hiedelmek, amik kapcsolódnak hozzá. Mi otthon tökéletesen megosztjuk a feladatokat, anélkül, hogy a férjemnek fel kellene adni a férfi mivoltát, vagy nekem a nőit. És segítséget is igénybe lehet venni, nem hiszek a szupernőkben, ők csak a filmvásznon léteznek. Fontos, hogy tisztában legyünk a személyes prioritásainkkal, és azok tudatában építsük az életünket.

"A mentorálás segít abban, hogy meghatározzuk a prioritásokat, és tudatosan építsük az utunkat. Ezért ajánlom minden fiatalnak a Jövő Menedzsere Mentor programot"

Kép
forrás: Menedzserszövetség

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!

Kép
Sztárok

Jennifer Lopez bemutatja: íme a tökéletes tavaszi outfit, ami elegáns, mégis kényelmes

Jennifer Lopez megint csak egy szuper outfitötletet hozott tavaszra!