„Ha rajtunk múlik, biztos, hogy több női főhőst láthatnak majd a vásznakon” – interjú a Cicaverzum rendezőjével, Szeleczki Rozáliával és Iványi Petra producerrel

Szeleczki Rozália, Iványi Petra, Cicaverzum
Forrás: Rausz Tícia

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Október 19-től látható a hazai mozikban Szeleczki Rozália első nagyjátékfilmje, a Cicaverzum, mi pedig a premier alkalmából kifaggattuk a stáb több tagját is!

Megérkezett a mozikba Szeleczki Rozália debütáló nagyjátékfilmje a Cicaverzum, melynek főhőse (Törőcsik Franciska) egy gyermekkori traumája gátolja a párkeresésben: ha megtetszik neki valaki, azonnal elképzeli a halálát. A harmincéves Fáni a morbid képek elől egy nárcisztikus, rapkarrierről álmodozó kandúr karmai közé menekül, akit három macska alakít a vásznon, és A besúgó sorozat sztárja, Patkós Márton kölcsönözte a hangját a négylábú hősszerelmesnek. „Izgalmas ellentmondásnak éreztem ezt a szereposztást egy ártatlannak tűnő cica esetében” – mesélte Rozi, akinek fejében már a kezdetektől fogva Marci mély, búgó hangján szólalt meg a kandúr, jóllehet, a macskákról általában inkább a cuki szó jut eszünkbe először.

Szerelem első nyávogásra

És hogy miért egy macska lesz Fáni szerelme? Nos, Rozi azt vallja, sokszor a realitástól elrugaszkodott, kifacsart megjelenítés jobban bemutatja a valóságot, mint maguk a tények. „A fiktív elemeknek hála könnyebb gyakran szembenézni az igazsággal, különösen akkor, ha mindezt szórakoztató módon tálalja az adott film” – mondja a rendező, aki az abszurd, fekete humorral teli történeten keresztül az elköteleződés nehézségeiről és ehhez kapcsolódóan a traumafeldolgozásról szeretett volna beszélni.

Szeleczki Rozália
forrás: (Fotó: Rausz Tícia)
Szeleczki Rozália

Úton az egyenlőség felé

Ugyan a Cicaverzum valóban reflektál a „magányos macskás nő” sztereotípiára, Rozi kiemeli, az alkotói cél mégsem az volt, hogy görbe tükröt tartsanak a cat lady mítosza elé, hiszen Fáni karaktere tényleg beleszeret beszélő fekete macskába, miközben az álomvilágba menekül a valóság elől. „A kandúr személyisége ráadásul igencsak ambivalens, szó sincs aranyos házi cicáról” – hangsúlyozza a rendező, akinek négylábú hőse számtalan alfahímekkel összefüggésbe hozott jellemvonást testesít meg. És bár Törőcsik Franciska karakterének fejét egy macsó macska csavarja el, a történet igazi főszereplője természetesen az építészként dolgozó Fáni, és a stábban is számtalan pozíciót nők töltöttek be Rozi és Iványi Petra producer mellett. A forgatókönyvíró társírója Kemény Zsófi, a jelmezeket Szlávik Juli tervezte, a vágó Érdi Zsófi volt. „Ez egyébként organikusan alakult így, nem volt benne tudatosság” – szögezi le Rozi, Petra pedig hozzáteszi, a stáb összeállításakor egyáltalán nem a nemek összetétele volt a szempontjuk, mindazonáltal örülnek annak, hogy ők is részesei lettek a változásnak. „Hiszem, hogy egyszer el fogunk jutni ahhoz a középúthoz, ahol legalább annyi női alkotó és főhős lesz, mint férfi” – osztja meg velünk.

Iványi Petra
forrás: (Fotó: Rausz Tícia)
Iványi Petra

„Mindenképpen pozitív példa Greta Gerwig kasszasikerű Barbie filmje is, mivel a számok kihathatnak más alkotók téma-, főszereplőválasztásaira is. Remélem, ezek a mozik bátrabbá teszik a férfi alkotókat is, hogy nőket állítsanak a történetük középpontjába” – fejtette ki Petra azzal kapcsolatban, hogy a kutatások férfi filmkészítőknek mindössze 23 százaléka dönt női protagonista ábrázolása mellett. „És ha rajtunk múlik, biztos, hogy több női főhőst láthatnak majd a vásznakon” – ígéri Rozi. „Úgy látom, van igény a női történetekre. Mégis a legboldogabb akkor lennék, ha nem a genderek mentén kellene definiálni az alkotásokat, hanem az válna természetessé, hogy ezek emberi történetek, és bármelyik nem nézőpontjából ugyanolyan valid elmesélni ezeket.” Petra például azért csatlakozott producerként a Cicaverzumhoz stábjához, mert megragadta őt Rozi egyedi (alap)ötlete. „Egy high concept, izgalmas elképzelés lett beágyazva egy amúgy jól ismert formába, ami szerintem nemcsak az én figyelmemet kelheti fel, hanem a szélesebb réteget is, akár a ma nehezen megmozdítható moziközönségét is.”

Szeleczki Rozália és Iványi Petra a Cicaverzum forgatásán
forrás: (Fotó: Glódi Balázs / Lupa Pictures)

Szeleczki Rozália és Iványi Petra a Cicaverzum forgatásán

Csillagok között

Rozi egyébként azoknak ajánlja a Cicaverzumot, aki tudja, milyen bonyolult szerelmesnek lenni a mai világban (szóval tulajdonképpen bárkinek), a macskapártiaknak és persze azoknak is, akik nem rajonganak a cicákért. „Továbbá mindenkinek, aki nyitott az abszurd humorra és szereti a (magyar) sztárparádét” – fűzi hozzá Petra, hiszen Törőcsik Franciska mellett olyan színészek tűnnek fel a vásznon, mint Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert, Tordai Teri, Csobot Adél, a zenészvilágból pedig Quimby frontembere, Kiss Tibi, Beton.Hofi, azaz Schwarcz Ádám és Hundred Sins erősítik a szereplőgárdát. „Pályakezdőként óriási élmény volt, hogy ilyen nagyszerű művészekkel dolgozhattam” – árulja el Rozi. „Sokat tanultam Udvaros Dorottyától, Alföldi Róberttől és Tordai Teritől, nagyon örülök, hogy igent mondtak a felkérésünkre, inspiráló volt a professzionalizmusuk.”

Szeleczki Rozália és Iványi Petra
forrás: (Fotó: Rausz Tícia)

Szeleczki Rozália és Iványi Petra

Nincs cicózás?

Bár a film vezető állatkoordinátora, Halász Árpád (Gödöllői Kutyasport Központ) viccesen megjegyezte, Rozinak akármilyen állattal könnyebb dolga lehetett volna a forgatáson, Petra pedig arra készült, hogy a második napon kutyára cserélik a négylábú főhőst, a három fekete macska, Nyugi, Bagira és Hopi minden feladatot ügyesen teljesített, végül egyetlen jelenetet sem kellett utómunkában megmenteniük, akár VFX-et használniuk. „Komoly felkészülés előzte meg a felvételeket” – tudjuk meg Rozitól, aki Törőcsik Franciska mellett maga is részt vett a cicák tréningjén. „Sokat tanultam arról, hogyan kell az állatokat idomítani, ennek hatására az utómunka alatt a vágónk, Érdi Zsófi kutyáját több trükkre is megtanítottam, amin magam is meglepődtem! Például arra, hogy tettesse magát halottnak, ami igazán passzolt egy fekete humorú film vágásához.”

Szeleczki Rozália és Iványi Petra
forrás: (Fotó: Rausz Tícia)
Szeleczki Rozália és Iványi Petra

A Cicaverzum után nézd újra minden idők legjobb magyar filmjeit!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!