„Fontos, hogy visszaadjak a társadalomnak, amelyben élek” – interjú Áron Eszter divattervezővel

„Fontos, hogy visszaadjak a társadalomnak, amelyben élek” – interjú Áron Eszter divattervezővel
Forrás: UNICEF Magyarország

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Facebook
Twitter
Pinterest

Az AERON márka alapító divattervezőjével, Áron Eszterrel kreatív igazgatójával az UNICEF Pop-Up Store and More és a Világszép Alapítvány által megszervezett jótékonysági workshopról, illetve a művészet, az alkotás terápiás hatásáról beszélgettünk.

Az UNICEF Pop-Up Store and More kampányához idén a hazánkban állami gondozásban nevelkedő gyermekeket támogató Világszép Alapítvány is csatlakozott. A szervezet küldetése, hogy a fiatalok az otthontalanság ellenére is megtapasztalhassák, igenis van helyük a világban, szeretetre méltóak, ráadásul vannak lehetőségeik. A jótékony célú esemény keretében például workshopot szerveztek nekik, ahol három magyar designer, Áron Eszter, Szegedi Kata és Daubner Anna vezetésével megtervezhettek és alkothattak egy-egy különleges ruhadarabot, amit online akcióra is bocsájtottak. Az licit az UNICEF Facebook oldalán található albumban, hozzászólások formájában zajlik, most pedig Áron Eszterrel beszélgettünk az UNICEF Pop-Up Store and More workshopjáról.

Miért volt fontos számodra, hogy a kezdeményezés mellé állj?

Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több hatással találkozzon minden gyerek és fiatal, mert ezáltal szélesebb palettából, informáltan tudják később eldönteni, mivel szeretnének foglalkozni. Amikor a Világszép Alapítvány alapítója, Writz Ágnes megkeresett, tudtam, hogy itt szerepünk van és egy picit, de segíthetünk, visszaadhatunk.

Hogyan készültél erre a foglalkozásra?

A projektet megelőzően hosszan beszélgettünk Ágival, miként is tudnánk kapcsolódni a hozzánk érkező gyerekekhez, fiatalokhoz úgy, hogy az gazdagítsa őket. A feladathoz, amit kitaláltunk, elengedhetetlen volt az egymással történő, emberi kapcsolódás, hiszen egy patchwork technikával készült ing elkészítésében mindannyian részt veszünk. Ez egy együttműködés és felelősségvállalás is egyszerre. Nem lehet egyedül csinálni, összefogva, közösen kell működni és dolgozni - akárcsak egy kollekció megalkotásakor. Ez a feladat egyszerre sarkall az egyéni döntések meghozatalára és a kollaborációra. Továbbá azért esett a választásunk a patchwork technikára, mert a személyes hitrendszerem szerint ma az életutunk, személyiségünk más és más aspektusokból, egyaránt értékes tapasztalatokból állnak - mind más és más, egyaránt érdekes és fontos.

Kép
forrás: UNICEF Magyarország

Egy 2021-ben publikált tanulmány szerint a művészetterápia jótékony hatással lehet azokra a gyermekekre, akik traumát éltek át. Hogy érzed, sikerült feloldódniuk alkotás közben?

Azt gondolom, hogy mindannyiunknak vannak feldolgozásra váró pontjai, esetei, és a művészetterápia, vagy bármilyen más önismereti tevékenység segít közelebb találni önmagunkhoz, a céljainkhoz, az értékeinkhez. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy dolgozzon együtt egy szakemberrel, mert tényleg csak közelebb kerülhet saját magához, és ezáltal pedig másokhoz is. Magamon is érzem, hogy egy kreatív folyamat meditatív hatással van rám. A közös alkotás során úgy láttam, egyszerre oldódtunk fel és mindannyian élveztük, hogy a semmiből létrehoztunk valamit.

Hogyan érezted magad a tanár szerepében? Mi az, amit te tanultál tőlük?

Törekszem arra a hétköznapokban is, hogy emberként kapcsolódjak, és olyan alkotótárs legyek, aki mivel jól ismeri ezt a területet, segíteni tudja a résztvevők kibontakozását - itt is így szerettem volna jelen lenni. A találkozás hatására, a beszélgetéseinket követően új perspektívából nézhettem rá a világomra, a szervezetünkre, a minket körülvevő jelenségekre. Egyre inkább fontos, hogy visszaadjak a társadalomnak, amelyben élek – talán ez az, amit a leginkább felismertem önmagammal kapcsolatban.

Kép
forrás: UNICEF Magyarország

A fiatalok saját maguk készíthették el a patchwork ingeket, választhatták ki az anyagokat, mintákat, gombokat. Mit gondolsz, miért lehet szuper eszköze az önkifejezésnek a patchwork technika?

Egy patchwork ing elkészítése elképesztően kreatív folyamat, nagy mozgástérrel és egyéni felelősséggel. Amikor nekiállsz, döntések sorát kell meghoznod: Te mit látsz szépnek, harmonikusnak? Miért azt választod, amit? A választásaiddal pedig annyira önazonosnak kell lenned, hogy ki tudj állni mellettük. Az ingek, amelyeket elkészítettünk, a hozzánk ellátogató gyerekek, fiatalok autonóm döntéseiből születtek, és büszke vagyok rá, hogy ezen keresztül meg tudták mutatni a saját világukat.

Te is megtapasztaltad már a kreatív tevékenységek terápiás hatását? Ha igen, hogyan, mikor?

Abszolút. Amikor tervezünk, kifejezetten meditatív számomra elvonulni rajzolni. Ki lehet kapcsolni, el lehet mélyülni, játszani a gondolataiddal, a képzelőerődet felébreszteni. Ez egy más tudatállapot, ami elemel a hétköznapoktól. Nagyon megnyugtató is egyben.

Az UNICEF Pop-Up Store and More gardróbvásárja szeptember 29. és 30. között kerül megrendezésre Budapesten, a Deák Ferenc utca 3-5. szám alatti H&M Showroomban, ahol a hazai divatszakma, valamint az üzleti- és közélet ismert szereplőinek ruhái és kiegészítői közül válogathatunk, és a szervezők a teljes bevételt a traumát átélt gyerekeknek ajánlják fel. (A támogatói belépőt egyébként ide kattintva lehet megvásárolni fix időpontra.) Te is felajánlottál valamit erre az eseményre?

Egy szép kerek számot, 100 AERON darabot volt lehetőségünk felajánlani a jótékonysági ruhavásárra - úgy éreztük, hogy a részünkről így fogjuk tudni támogatni a leginkább a vásár misszióját.

Milyen terveid vannak még erre az évre? Min dolgozol most?

Párhuzamosan dolgozunk egyszerre több kollekción: míg az idén januárban Koppenhágában bemutatott ősz-téli kollekciónk hamarosan a Szervita téri üzletünkbe kerül, addig a jövő nyári kollekciónk épp Párizsban és Shanghai-ban van a nagykereskedelmi partnerek előtt. Épp befejezzük a Pre-fall 2024-as kollekció rajzolását és kezdjük a próbákat, míg készülünk a jövő őszi kollekció inspirációs kutatására. Borzasztóan összetett lett a divatipar az elmúlt évtizedben, épp ezért fontos annyira számomra egy ilyen kezdeményezés: hogy újra meg tudjuk élni az alkotás adta szabadságot.

Most pedig kattints galériánkra és nézd meg néhány kedvencünket, amire licitálhatsz még a jótékonysági aukción!

Galéria / 10 kép

Különleges darabok, amikre most lecsaphatsz az UNICEF Pop-Up Store & More jótékonysági aukcióján

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Kép
Sztárok

Lekapták őket: Már nem tudják tovább titkolni, ő a Bridgerton sorozat sztárjának gyönyörű barátnője! - FOTÓ

Colin Bridgertont alakító szexi színész már nem tudja tovább titkolni kapcsolatát, ugyanis lencsevégre kapták őket. Mutatjuk, ki Luke Newton csinos barátnője!

Kép
Szépség

Tényleg árthat hajunknak a sós víz? Ha erre figyelsz, nem lehet baj a nyaralás során

A nyári tengerparti nyaralások alkalmával nem csupán bőrünk védelme érdemel kiemelt figyelmet, hanem fontos, hogy hajtincseink is megfelelő ápolásban és gondoskodásban részesüljenek. Mutatjuk, hogyan!

Kép
Életmód

Már nem a fehérje a legnagyobb táplálkozási őrület: 2024-ben ez a makrotápanyag vált a legfontosabbá

Igen, igen, fontos a fehérjebevitel, de 2024-ben a rostok kerültek a reflektorfénybe!

Kép
Stílus

Tuti vételek! 15 kihagyhatatlan nyári ruha 15 ezer forint alatt

A nyári ruhák terén tényleg megéri a változatosságra törekedni.

Kép
Életmód

Hiányuk demenciához vezethet! Avagy íme a 6 legerősebb agyműködést serkentő vitamin

Az emberi agy a testünk legbonyolultabb szerve. Felelős a gondolkodásért, az érzelmekért, a memóriáért, a tanulásért, a kreativitásért és még hosszan sorolhatnánk. Ahogy öregszünk, vagy ha krónikus betegségekkel küzdünk, a kognitív funkcióink romlani kezdhetnek. Ez a hanyatlás számos tényezőből eredhet, beleértve a nem megfelelő táplálkozást, a genetikai hajlamot, a stresszt, és természetesen a vitaminhiányokat is. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a vitaminokat, melyek az agyműködés serkentéséért is felelnek.

Kép
Sztárok

Volt, hogy tizenhárom hónap alatt 42 kilót fogyott! Avagy 10 őrültes dolog Karl Lagerfeldről

Karl Lagerfeld életét megannyi titok és szóbeszéd lengte körbe és ez a varázs az évek múlásával sem veszít érdekes bájából.