Tudtad? Ezért lehet káros a tavalyi fényvédő az egészségedre

Tudtad? Ezért lehet káros a tavalyi fényvédő az egészségedre
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem mindig könnyű rátalálni a tökéletes fényvédőre, ám nem árt fejben tartani azt, hogy még egy ilyen tuti kincsnek is van elévülési ideje.

Végre beköszöntött a nyár és napos órás számának rohamos növekedésével együtt egyre több szerepet kap az életünkben a fényvédők használata is.

Ilyenkor sokszor csak lazán előkapjuk a tavalyról megmaradt fényvédőket bízva abban, hogy még idén is megteszi majd, ám sajnos ez nincs így. Bár nagyon sok cikk szól arról, hogy miért is fontos a magas faktorszámú védelem, ám arról már kevesebb szó esik, hogy az előző szezonban bizonyított krémek miként hatnak az egészségünkre közel egy évnyi polcon eltöltött pihenés után.

Miért káros?

A legtöbb fényvédő egy oktokrilén nevű anyagot, vagy annak változatait tartalmazza. Ez a szintetikus fényvédő valójában arra szolgál, hogy megvédje a bőrt az UV-sugárzástól. A régebbi krémeknél az UV-szűrő fokozatosan lebomlik és benzofenonná alakul, ez az anyag, pedig akár rákkeltő is lehet.

A Sorbonne Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy közvetlenül a vásárlást követően mindegyik fényvédőben, bár kis mennyiségben, de kimutatható ez a bizonyos benzofenon, melynek koncentrációja az idő múlásával jelentős növekedésnek indul.

Mi a megoldás?

Tanulmányok kimutatták, hogy az oktokrilén nevű anyagnak komoly egészségügyi kockázatai lehetnek, ugyanis a bőrön UV-fény hatására reaktív szabad gyököket képeznek. Éppen ezért érdemes olyan alternatívák között nézelődni, melyek ásványi UV-szűrőket tartalmaznak.

Ha mégis oktokrilén tartalmú fényvédőt választod, érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra, mert a hő is kiválthatja a benzofenon képződését, éppen ezért soha ne hagyd a krémet hosszú ideig a tűző napon és tényleg maximum egy szezon erejéig kend magad velük. Általánosságban tehát elmondható, hogy érdemes kisebb mennyiségben akár újra és újra megvásárolnod a termékeket, ezzel is elkerülve a különféle káros anyagokkal járó kockázatot, arról nem beszélve, hogy az idő múlásával a krémek UV-védelme is csökken, ami pedig leégéshez vezethet.


És ezt láttad már?

Galéria / 5 kép

5 dolog, amit mindenképpen figyelj, amikor fényvédőt vásárolsz!

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

11 eset, amikor a Jóbarátok szörnyen kezelt iszonyúan kényes témákat

A sorozat írói gyakran űztek gúnyt olyan dolgokból, amikből nagyon nem kellett volna. Emlékszel ezekre?

Kép
Sztárok

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Kép
Szépség

Híres magyar nők, akik nem titkolják, hogy plasztikáztattak

Míg régen a végtelenségig tagadták a nők a plasztikai beavatkozásaikat, addig napjainkban ez már egyáltalán nincs így.

Kép
Sztárok

A kor tényleg csak egy szám! Avagy 10 sztárpasi, aki 50 felett sem vesztett szexi külsejéből

A hírességek körében nem egy olyan szexi sztárpasit tartunk számon, aki bizony az ötödik iksz felett sem vesztett szemrevaló külsejéből.

Kép
Sztárok

Imádjuk! SJP bebizonyította, hogy ezt a csúnya mintát igenis lehet stílusosan viselni

Sarah Jessica Parker ruhája egyszerre klasszikus és izgalmas.