8 szokás, aminek segítségével évtizedekkel is tovább élhetsz: egymástól függetlenül is hatásosak!

8 szokás, aminek segítségével évtizedekkel is tovább élhetsz: egymástól függetlenül is hatásosak!
Forrás: Pexels/Anastasia Shuraeva

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy 2023-as tanulmány szerint nyolc egészséges életmódbeli szokás létezik, amelyek akár évtizedekkel is meghosszabbíthatják az életünket. A szerzők szerint azok, akik középkorukra felveszik ezeket a szokásokat, jelentősen tovább élhetnek, mint azok, akik nem.

Azok a férfiak, akik 40 éves korukra mind a nyolc életmódbeli tényezőt követik, akár 24 évvel tovább élhetnek, mint azok, akik nem veszik fel ezen egészséges szokások egyikét sem. A nők ezzel szemben 22,6 éves növekedést tapasztalhatnak. A tudósok szerint mindegyik tényező egymástól függetlenül csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Ha azonban együtt vesszük ezen tényezőket, a hosszú élettartamra gyakorolt ​​hatás megsokszorozódik.

Ezek a szokások a következők:

Galéria / 8 kép

8 szokás, aminek segítségével akár 24 évvel is tovább élhetsz

Megnézem a galériát

8 életmódbeli szokás a hosszabb élettartamhoz

Xuan-Mai T. Nguyen és a társszerző, Yanping Li több mint 719 147 amerikai katonai veterán orvosi feljegyzéseiből és kérdőíveiből gyűjtött adatokat. A vizsgálatba 40 és 99 év közötti felnőtteket vontak be. A nyomon követés során 33 375 halálesetet regisztráltak. A kutatópáros azt találta, hogy a nem aktív tevékenység, az opioidok használata és a dohányzás volt a legnagyobb hatással az élettartamra, ezek a tényezők 30-45%-kal nagyobb halálozási kockázatot okoztak a vizsgálat során. A rossz alváshigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a mértéktelen ivás és a stressz körülbelül 20%-kal növelték a kockázatot. A pozitív társas kapcsolatok hiánya a kockázat 5%-os növekedésével járt.

A kutatók kijelentették, hogy ezek az eredmények azt mutatják, hogy a különböző (negatív) életmódbeli tényezők hozzájárulhatnak a korai halálhoz és rokkantsághoz vezető betegségekhez. Ezenkívül rámutatnak arra, hogy a jobb döntések meghosszabbíthatják az egészséges életéveket.

Nguyen megjegyezte, hogy az ilyen típusú tanulmányok nem tudják bizonyítani, hogy ezeknek a szokásoknak az elfogadása növelheti az élettartamot, de összhangban vannak más hasonló tanulmányokkal – tette hozzá.

A hosszú élet titka máig homályos, azonban a kutatók egyre több mindent fedeznek fel.
forrás: Pexels/ Vlada Karpovich
A hosszú élet titka máig homályos, azonban a kutatók egyre több mindent fedeznek fel.

Miért segíthetnek ezek a változások az élettartam meghosszabbításában?

Tariq Hafiz, a Pritikin Longevity Center orvosi igazgatója, kardiológusa és oktatója elmondta: „Klinikai és megelőző kardiológusként határozottan hiszek abban, hogy ezeknek az átfogó életmódtényezőknek az alapja mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzés alapja, melyekkel megelőzhető számos krónikus betegség, például szív- és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség, demencia stb. Továbbá megjegyezte, hogy az előnyök valószínűleg az oxidatív stressz és a gyulladások megelőzésével érhetők el.

Hafiz kifejtette, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és a rák a vezető halálokok, a szívbetegségek módosítható kockázati tényezői jól ismertek. Ezek a kockázati tényezők ugyanis a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, a mentális stressz, a zsigeri elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód – mondta.

Azt is elmondta, hogy a dohányzás a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek fő kockázati tényezője; stroke; tüdő-, húgyhólyag- és nyelőcsőrák; krónikus tüdőbetegség; és a cukorbetegség.

Kép
forrás: Pexels/ Vlada Karpovich

Tippek a 8 szokás elfogadásához a hosszú élettartam érdekében

A Tally’s Health biológiáért felelős alelnöke és a kutatás-fejlesztési részleg vezetője, Trinna Cuellar, Ph.D. azt mondta, hogy a fenntartható változásokhoz olyan szokásokat kell elfogadnunk, amelyek megfelelnek az életmódunknak.

Példaként arra, hogyan szabhatjuk személyre a saját szükségleteinkhez ezen tényezőket, egy újdonsült anyára mutatott rá, aki átmenetileg nem tudja csökkenteni a stresszt vagy javítani az alvását, de még mindig képes megbirkózni olyan területekkel, mint a táplálkozás és a társadalmi elégedettség.

Cuellar hozzátette, hogy a hordható eszközök, a telefonos alkalmazások és a közösségi támogatás is hasznos lehet az új szokások kialakításában. Használhatunk például lépésszámlálót, ivási szokásainkat nyomon követő alkalmazásokat vagy csoportos fitneszórákat, amelyek segítenek abban, hogy ne térjünk le a helyes útról.

„Gyakran az működik a legjobban számomra, ha az edzőim és a barátaim felelősségre vonnak, amikor azt tervezem, hogy aznap nem edzek velük” – mondta. „Ez sokkal nehezebbé teszi számomra, hogy lemondjam az edzést, amikor a napjaim rendkívül mozgalmasak.”

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!