Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz

Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz
Forrás: Brooke Lark/Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

Sokan el sem tudják ezen reggeli italok nélkül képzelni a napjukat, pedig az emésztés szempontjából nem éppen ők a legjobbak.

Sokan általában egy reggeli itallal kezdjük a napot legyen szó vízről, kávéról, teáról, gyümölcsléről vagy bármi másról, amit gyorsan el tudunk kortyolni, miközben készülődünk vagy csupán fejben megpróbáljuk összerakni az előttünk álló napot. A reggelire elfogyasztott ételekhez hasonlóan azonban ezek a különbözőféle folyadékok is nagyban befolyásolhatják a nap hátralévő részét.

Hogy melyik reggeli italt érdemes kerülni?

Első körben fontos megjegyeznünk azt, hogy a szakemberek szerint azért kell jobban figyelni ezekre, a sokaknál a szilárd reggelit helyettesítő italokra, mert hatással vannak a bélműködésre és könnyen puffadáshoz vezethetnek.

1. Protein shake

A fehérjeturmixról az a kép él a köztudatban, hogy egészséges és nem mellesleg a nap bármely szakaszában fogyasztható. Nos, ami azt illeti, ez nincs egészen így, azaz reggelente inkább érdemes kerülni, mert a benne lévő tejsavó, valamint a különféle cukorhelyettesítők elnehezítik a gyomrot, arról nem beszélve ha túl gyorsan fogyasztasz el egyszerre sok fehérjeport, az túlterhelheti az emésztőrendszert, ami puffadáshoz és hosszútávon gyulladáshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet egyszerűbb összetevőket tartalmazó fehérjeporokat választani, növényi alapú alternatívákat, vagy figyelni a tested jelzéseire és az adag méretét az emésztésedhez "tűrőképességéhez" igazítani. Ha viszont biztosra mennél, akkor érdemes egy egészségügyi- vagy táplálkozási szakértőt megkérdezni a témában, ő ugyanis egy kivizsgálás után pontosan megtudják mondani azt, hogy mik a te egyéni szükségleteid ezen a téren.

Kép
forrás: Element5 Digital/Pexels

2. Gyümölcslé

Alapjaiban nézve egy egészséges italnak tűnhet, hiszen a gyümölcs maga is egészséges, de van pár olyan ok, ami miatt érdemes kerülni a túlzott fogyasztását. „A boltban kapható italok jellemzően gyümölcskoncentrátumból, cukorból, hozzáadott aromákból és vízből készül, nem pedig valódi gyümölcsből. Ezek az összetevők túlzott gázképződést, puffadást és gyulladást okozhatnak” - mondja a szakember. Manapság a kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcslevek fruktóztartalma elég magas, a cukor ezen fajtájának nagy mennyiségű fogyasztása a hatékony felszívódás szempontjából néhány ember számára komoly kihívást jelent az emésztőrendszerre nézve, ami szintúgy puffadáshoz vezethet. Ezenkívül egyes gyümölcslevekből hiányoznak a gyümölcsökkel együtt járó rostok, melyek segítik az emésztést. Amikor a rostokat eltávolítják egy italból, akkor a benne lévő cukor gyorsabban felszívódik, aminek hatására a megugró vércukorszint emésztési kellemetlenségeket okozhat. Ha tehát csökkenteni szeretnéd az emésztési problémák kockázatát, akkor érdemes lehet a gyümölcsleveket vízzel hígítani, esetleg frissen facsart nedűket, vagy egy egész gyümölcsöt választani, hogy a nemkívánatos mellékhatások nélkül élvezhesd eme finomságok egészségünkre gyakorolt előnyeit. Illetve a házi készítésű zöldlevek is nagyon jó alternatívák lehetnek, persze azért nem árt kikérni egy egészségügyi szakember véleményét ebben a témában is, nehogy tartós problémák merüljenek fel.

Kép
forrás: Anete Lusina/Pexels

Most pedig íme jó bélmikrobiom titka: 6 étel, ami átformálja az emésztésed!

Galéria / 6 kép

A jó bélmikrobiom titka! 6 étel, ami csodát tesz az emésztéseddel

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

Az asztrológus mindenkit óva int ettől február utolsó hetén: Ha nem figyelsz, komoly következménye lehet!

Hogy mi vár rád február 26-március 3. között? Heti horoszkópunkból most kiderül!

Kép
Életmód

4 konyhai trend, ami már nem lesz divatos 2024-ben a lakberendezésben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Igen megosztó trendek érkeztek 2024-ben, ami a konyhát érinti: egy olyan darab ment ki a divatból, amit tényleg sosem gondoltunk volna!

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!