Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz

Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz
Forrás: Brooke Lark/Unsplash

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokan el sem tudják ezen reggeli italok nélkül képzelni a napjukat, pedig az emésztés szempontjából nem éppen ők a legjobbak.

Sokan általában egy reggeli itallal kezdjük a napot legyen szó vízről, kávéról, teáról, gyümölcsléről vagy bármi másról, amit gyorsan el tudunk kortyolni, miközben készülődünk vagy csupán fejben megpróbáljuk összerakni az előttünk álló napot. A reggelire elfogyasztott ételekhez hasonlóan azonban ezek a különbözőféle folyadékok is nagyban befolyásolhatják a nap hátralévő részét.

Hogy melyik reggeli italt érdemes kerülni?

Első körben fontos megjegyeznünk azt, hogy a szakemberek szerint azért kell jobban figyelni ezekre, a sokaknál a szilárd reggelit helyettesítő italokra, mert hatással vannak a bélműködésre és könnyen puffadáshoz vezethetnek.

1. Protein shake

A fehérjeturmixról az a kép él a köztudatban, hogy egészséges és nem mellesleg a nap bármely szakaszában fogyasztható. Nos, ami azt illeti, ez nincs egészen így, azaz reggelente inkább érdemes kerülni, mert a benne lévő tejsavó, valamint a különféle cukorhelyettesítők elnehezítik a gyomrot, arról nem beszélve ha túl gyorsan fogyasztasz el egyszerre sok fehérjeport, az túlterhelheti az emésztőrendszert, ami puffadáshoz és hosszútávon gyulladáshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet egyszerűbb összetevőket tartalmazó fehérjeporokat választani, növényi alapú alternatívákat, vagy figyelni a tested jelzéseire és az adag méretét az emésztésedhez "tűrőképességéhez" igazítani. Ha viszont biztosra mennél, akkor érdemes egy egészségügyi- vagy táplálkozási szakértőt megkérdezni a témában, ő ugyanis egy kivizsgálás után pontosan megtudják mondani azt, hogy mik a te egyéni szükségleteid ezen a téren.

Kép
forrás: Element5 Digital/Pexels

2. Gyümölcslé

Alapjaiban nézve egy egészséges italnak tűnhet, hiszen a gyümölcs maga is egészséges, de van pár olyan ok, ami miatt érdemes kerülni a túlzott fogyasztását. „A boltban kapható italok jellemzően gyümölcskoncentrátumból, cukorból, hozzáadott aromákból és vízből készül, nem pedig valódi gyümölcsből. Ezek az összetevők túlzott gázképződést, puffadást és gyulladást okozhatnak” - mondja a szakember. Manapság a kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcslevek fruktóztartalma elég magas, a cukor ezen fajtájának nagy mennyiségű fogyasztása a hatékony felszívódás szempontjából néhány ember számára komoly kihívást jelent az emésztőrendszerre nézve, ami szintúgy puffadáshoz vezethet. Ezenkívül egyes gyümölcslevekből hiányoznak a gyümölcsökkel együtt járó rostok, melyek segítik az emésztést. Amikor a rostokat eltávolítják egy italból, akkor a benne lévő cukor gyorsabban felszívódik, aminek hatására a megugró vércukorszint emésztési kellemetlenségeket okozhat. Ha tehát csökkenteni szeretnéd az emésztési problémák kockázatát, akkor érdemes lehet a gyümölcsleveket vízzel hígítani, esetleg frissen facsart nedűket, vagy egy egész gyümölcsöt választani, hogy a nemkívánatos mellékhatások nélkül élvezhesd eme finomságok egészségünkre gyakorolt előnyeit. Illetve a házi készítésű zöldlevek is nagyon jó alternatívák lehetnek, persze azért nem árt kikérni egy egészségügyi szakember véleményét ebben a témában is, nehogy tartós problémák merüljenek fel.

Kép
forrás: Anete Lusina/Pexels

Most pedig íme jó bélmikrobiom titka: 6 étel, ami átformálja az emésztésed!

Galéria / 6 kép

A jó bélmikrobiom titka! 6 étel, ami csodát tesz az emésztéseddel

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.