Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!

Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!
Forrás: Pexels / Anna Shvets

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokszor hallhatjuk, hogy a háztartási vegyszereket tartsuk távol a gyerekektől, pedig akár a felnőttek számára is életveszélyesek lehetnek. Erős, szúró szagú, maró anyagok, amelyek nagyobb dózisban és rosszul alkalmazva rosszullétet, súlyosabb esetben akár halált is okozhatnak. Tisztában vagy vele, hogy milyen veszélyeket rejt az otthonod? Megmutatjuk!

Mosószerek, mosogatószerek, sütőtisztítók, padló-, szőnyeg- és bútortisztító spray-k, amelyek jobbnál jobb illatot árasztanak. De ha közelebbről megnézed az összetételüket, könnyen rájöhetsz, hogy egyáltalán nem egészséges, amit a levegőbe spriccelsz vagy a használati tárgyakra fújsz. Nem véletlen, hogy több háztartási tisztítószer csak gumikesztyű használatával alkalmazható, és akár asztmát, allergiát vagy vegyszerérzékenységet okozhatnak. Ezenfelül a szemet, az orrot, a torkot és irritálhatják, sőt belégzésük fejfájáshoz és hányingerhez is vezethet.

Veszélyes anyagok az otthonunkban – bármerre nézünk

A házi vegyszerek leggyakrabban a fürdőszobában fordulnak elő, de a konyhai tisztítószerekkel is érdemes vigyáznod. A gyerekek testi épségének megőrzése érdekében ezeket a szereket mindig tartsd zárt helyen, ahol biztosan nem férhetnek hozzá.

Mire ügyelj a háztartási vegyszerek vásárlásakor?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a gyártók kötelesek minden veszélyes anyagot és keveréket feltüntetni a termékek címkéjén, külön kitérve arra, hogyan használhatjuk az adott szereket biztonságosan. A címkén azt is elolvashatod, hogy milyen egészségügyi hatásokkal és kockázatokkal járhat, ha nem megfelelően használod az adott vegyszereket.

A veszélyjelek között a robbanásveszélyre, tűzveszélyre, oxidáló hatásra, maró hatásra, mérgező anyagra, irritáló hatásra és súlyos egészségkárosító hatásra utaló jel is szerepel. Ez utóbbi esetében akár daganatos megbetegedést vagy tartós károsodást is okozhat, ha nem megfelelően alkalmazzuk vagy belélegezzük a vegyszereket.

A háztartási vegyszerek számtalan veszélyt rejtenek, nem véletlenül veszünk fel gumikesztyűt használatuk közben.
forrás: Pexels / Karolina Grabowska

A háztartási vegyszerek számtalan veszélyt rejtenek, nem véletlenül veszünk fel gumikesztyűt használatuk közben.

Mit tehetsz, ha a vegyszer a gyerek kezébe került?

Ha a gyermekünk véletlenül egy veszélyes vegyszer közelébe került, például leöntötte a bőrét vagy a ruháját egy maró anyaggal, vegyük le róla a szennyezett ruhadarabot, és száraz ruhával itassuk fel az anyagot, majd forduljunk orvoshoz. Ha nem maró anyag került a bőrre, bő folyadékkal kell lemosni azt.

Belélegzés esetén fontos, hogy minél előbb friss levegőre vigyük a sérültet, ha pedig szembe jutott a vegyszerből, bő folyadékkal mossuk ki, de érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerüljük a szem tartós károsodását.

Ne késlekedj, ha nagyon súlyos a baj

Súlyos mérgezés esetén, ha a gyermek ivott vagy lenyelt egy mérgező vegyszert, az első jel az lehet, hogy a megszokottól eltérő módon viselkedik. Például korábban nem tűnt álmosnak, de hirtelen elalszik, levert lesz, furcsán mozog, vagy esetleg elesik. Ha hányt vagy hasmenése van, az tovább erősítheti a gyanút, illetve a verejtékezés, a túl szűk vagy tág pupilla is bajt jeleznek.

Fontos, hogy mérgezés gyanúja esetén hívjunk mentőt, és próbáljuk kideríteni, milyen vegyszerrel találkozott az illető. A mérgezést okozó vegyszert érdemes a kórházba is bevinni magunkkal, ezzel is segíthetjük az orvosokat abban, hogy minél gyorsabban megtalálják a megfelelő ellenszert.

Te tudod, hogy melyek a legveszélyesebb vegyi anyagok, amelyek a háztartásodban is előfordulnak? Nézd végig a galériánkat!

Galéria / 11 kép

Otthonodban is megtalálható néhány ebből a kifejezetten veszélyes anyagból: jobb, ha vigyázol velük!

Megnézem a galériát

Forrás1, Forrás2

Az Éva magazin írása.

Videók

Kép
Életmód

4 konyhai trend, ami már nem lesz divatos 2024-ben a lakberendezésben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Igen megosztó trendek érkeztek 2024-ben, ami a konyhát érinti: egy olyan darab ment ki a divatból, amit tényleg sosem gondoltunk volna!

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!

Kép
Sztárok

Ő Aang az Avatár: Az utolsó léghajlítóban: Így néz ki Gordon Comrier a valóságban!

Ilyen cuki kiskamasz az Avatár: Az utolsó léghajlító című sorozat főszereplője, Gordon Comrier.