„Életem legfájdalmasabb lépése volt, mikor visszavonultam“ - Serena Williams őszinte vallomása

„Életem legfájdalmasabb lépése volt, mikor visszavonultam“ - Serena Williams őszinte vallomása
Forrás: Getty Images

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Az amerikai teniszezőnő, aki olyan lényeges társadalmi ügyekért igyekezett egész aktív pályafutása során dolgozni, mint a női egyenjogúság, vagy épp a szegregáció, legújabb interjújában egy szintén fontos üzenetre, a mentális egészség fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 23-szoros Grand Slam győztes teniszezőnő, Serena William a sportág történetének egyik legnagyobb bajnokaként 2022 nyarán jelentette be, hogy elérkezett az idő, hogy véget vessen aktív pályafutásának. Utolsó profi mérkőzését a szeptemberben megrendezett amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Open 3. fordulójában vívta az ausztrál Ajla Tomljanovic ellenében. A döntés fájdalmas hátteréről sokáig hallgatott, ám egy őszinte interjúban nyíltan beszélt belső vívódásairól. Az ikonként ünnepelt sztársportoló vallomásának célja elsősorban az volt, hogy megmutassa a világnak, hogy a profi versenyzőként sem tartotta magát soha sebezhetetlenek, és, hogy az életben egy-egy fontosabb döntése mögött mekkora belső harcok dúltak, elsősorban önmagával szemben. Olyan mély csaták, melyeket még a férje, a nővére és édesanyja előtt sem mert nyíltan vállalni, így elérkezett az életében egy olyan helyzet, amikor azt érezte, nincs más megoldás, és terapeutához fordult.
„Egyik reggel vittem oviba a lányomat, és megkérdeztem tőle, mi szeretne lenni, ha felnő. Arra a válaszra számítottam, hogy teniszező, hiszen szó szerint a létezésétől fogva a teniszpályákon, vagy azok környékén nőtt fel. Ehelyett ő azt felelte, hogy nagytestvér“ - idézi vissza a kulcsfontosságú pillanatot az életéből a bajnoknő. „Attól kezdve gombóc volt a torkomban, mert éreztem, hogy közeledik az a lépés, amit egész karrierem során tabuként kezeltem“ - gondol vissza a meghatározó emlékképre Williams. „Ismerem magamat, tudtam, hogy nem leszek képes egyedül megbirkózni a döntés súlyával, és a következményekkel. Mindig is csodáltam Billie Jean Kinget (korábbi profi amerikai teniszező, aki 12 egyéni Grand Slam trófea büszke tulajdonosa, és az első között állt ki nyilvánosan a női egyenjogúságért az élsportban, mivel a teniszben állandó vitatéma, hogy a női játékosok a férfiak díjazásának töredékéért versenyeznek - a szerk.) aki túl tudott lépni a sporton, de tudtam, hogy külső segítségre lesz szükségem, ha közeledik a döntés.“

Kép
forrás: Getty Images

„Amióta az eszemet tudom, hárítottam a visszavonulás témáját. Még a várandósságom alatt sem merült fel köztünk a férjemmel a kérdés, egyértelmű volt mindkettőnk számára, hogy amint lehet, visszatérek a bajnokságba. Képtelen voltam erről beszélni, még a szüleim előtt is, akik az egész életüket feláldozták azért, hogy Venus (Serena nővére, Venus Williams 7-szeres Grand Slam győztes) és én teniszezhessünk“ - tekint vissza Serena Williams, aki nővérével együtt aktívan részt vett a róluk szóló Richard király c. film előkészületeiben. A Williams testvérek édesapját egyébként Will Smith játszotta, aki a filmben nyújtott alakításáért 2022-ben Oscar-díjat kapott.
„Halogattam a visszavonulást, ameddig csak tudtam, de azon a reggelen, mikor belenéztem a lányom szemébe megértettem, hogy nincs tovább. Bár még nem mertem hangosan kimondani, csak nyeltem egy nagyot, és igyekeztem visszatartani a könnyeimet. Nincs mit szépíteni, azonnal tárcsáztam a terapeutámat“ - eleveníti fel elérzékenyülten az első hívást Serena Williams. „Nem álltam még készen rá, pedig a tudatalattim már súgta. Szerettem volna még egy nagy sikert, egy ünnepélyes, méltó búcsút, egy utolsó nagy győzelmet. Sajnos Wimbledonban nem jött össze, pedig nagyon vágytam rá. Idővel aztán rájöttem, hogy soha nem lesz olyan időszak, amire azt fogom mondani, hogy ez az, megvan a tökéletes pillanat arra, hogy még egyszer, utoljára a pályára lépjek. Utálok búcsúzkodni, mindig is rossz voltam benne. Ezért most sem teszem. Tudom, hogy üres lesz az életem egy része a győzelmek, és a trófeák nélkül. Nem is lehet szavakkal mindezt kifejezni. Cserébe megmarad a hála, egyrészt önmagamnak, mindazért, amit elértem, másrészt mindenkinek, aki támogatott a karrierem során“ - mondja Serena, aki elköszönés helyett egy kedves üzenettel zárta le a beszélgetést, akárcsak a pályafutását. „Mindig is hiányozni fog a teniszező énem, és a szurkolók is. Szóval csak azt üzenem mindenkinek, amit magamnak is, hogy hiányozni fogsz, hiányozni fogtok.“

Galéria / 12 kép

A történelem 12 leginspirálóbb nője

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Szívesen követjük példájukat, szívesen ismerjük meg példás teljesítményüket, küldetéstudatukat. Szépségük, intellektusuk lenyűgöz minket. Kik ők? Életünk meghatározó ikonjai, legyen szó akár szépség- vagy stílusikonokról, az aranykor vagy a modern kor ikonjairól, vagy akár a saját életünk és környezetünk meghatározó példaképeiről. Hitelesek, eltökéltek, inspirációt adnak – és mára sokkal kevésbé övezi őket az a misztikum, mint régen. Sokkal többet adnak: tapasztalatot, történetet, támaszt. Ikonjaink köztünk élnek, és érdemes megismerni a történetüket.

A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.