Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

„Életem legfájdalmasabb lépése volt, mikor visszavonultam“ - Serena Williams őszinte vallomása

„Életem legfájdalmasabb lépése volt, mikor visszavonultam“ - Serena Williams őszinte vallomása
Forrás: Getty Images

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Az amerikai teniszezőnő, aki olyan lényeges társadalmi ügyekért igyekezett egész aktív pályafutása során dolgozni, mint a női egyenjogúság, vagy épp a szegregáció, legújabb interjújában egy szintén fontos üzenetre, a mentális egészség fontosságára hívta fel a figyelmet.

A 23-szoros Grand Slam győztes teniszezőnő, Serena William a sportág történetének egyik legnagyobb bajnokaként 2022 nyarán jelentette be, hogy elérkezett az idő, hogy véget vessen aktív pályafutásának. Utolsó profi mérkőzését a szeptemberben megrendezett amerikai nyílt teniszbajnokságon, a US Open 3. fordulójában vívta az ausztrál Ajla Tomljanovic ellenében. A döntés fájdalmas hátteréről sokáig hallgatott, ám egy őszinte interjúban nyíltan beszélt belső vívódásairól. Az ikonként ünnepelt sztársportoló vallomásának célja elsősorban az volt, hogy megmutassa a világnak, hogy a profi versenyzőként sem tartotta magát soha sebezhetetlenek, és, hogy az életben egy-egy fontosabb döntése mögött mekkora belső harcok dúltak, elsősorban önmagával szemben. Olyan mély csaták, melyeket még a férje, a nővére és édesanyja előtt sem mert nyíltan vállalni, így elérkezett az életében egy olyan helyzet, amikor azt érezte, nincs más megoldás, és terapeutához fordult.
„Egyik reggel vittem oviba a lányomat, és megkérdeztem tőle, mi szeretne lenni, ha felnő. Arra a válaszra számítottam, hogy teniszező, hiszen szó szerint a létezésétől fogva a teniszpályákon, vagy azok környékén nőtt fel. Ehelyett ő azt felelte, hogy nagytestvér“ - idézi vissza a kulcsfontosságú pillanatot az életéből a bajnoknő. „Attól kezdve gombóc volt a torkomban, mert éreztem, hogy közeledik az a lépés, amit egész karrierem során tabuként kezeltem“ - gondol vissza a meghatározó emlékképre Williams. „Ismerem magamat, tudtam, hogy nem leszek képes egyedül megbirkózni a döntés súlyával, és a következményekkel. Mindig is csodáltam Billie Jean Kinget (korábbi profi amerikai teniszező, aki 12 egyéni Grand Slam trófea büszke tulajdonosa, és az első között állt ki nyilvánosan a női egyenjogúságért az élsportban, mivel a teniszben állandó vitatéma, hogy a női játékosok a férfiak díjazásának töredékéért versenyeznek - a szerk.) aki túl tudott lépni a sporton, de tudtam, hogy külső segítségre lesz szükségem, ha közeledik a döntés.“

Kép
forrás: Getty Images

„Amióta az eszemet tudom, hárítottam a visszavonulás témáját. Még a várandósságom alatt sem merült fel köztünk a férjemmel a kérdés, egyértelmű volt mindkettőnk számára, hogy amint lehet, visszatérek a bajnokságba. Képtelen voltam erről beszélni, még a szüleim előtt is, akik az egész életüket feláldozták azért, hogy Venus (Serena nővére, Venus Williams 7-szeres Grand Slam győztes) és én teniszezhessünk“ - tekint vissza Serena Williams, aki nővérével együtt aktívan részt vett a róluk szóló Richard király c. film előkészületeiben. A Williams testvérek édesapját egyébként Will Smith játszotta, aki a filmben nyújtott alakításáért 2022-ben Oscar-díjat kapott.
„Halogattam a visszavonulást, ameddig csak tudtam, de azon a reggelen, mikor belenéztem a lányom szemébe megértettem, hogy nincs tovább. Bár még nem mertem hangosan kimondani, csak nyeltem egy nagyot, és igyekeztem visszatartani a könnyeimet. Nincs mit szépíteni, azonnal tárcsáztam a terapeutámat“ - eleveníti fel elérzékenyülten az első hívást Serena Williams. „Nem álltam még készen rá, pedig a tudatalattim már súgta. Szerettem volna még egy nagy sikert, egy ünnepélyes, méltó búcsút, egy utolsó nagy győzelmet. Sajnos Wimbledonban nem jött össze, pedig nagyon vágytam rá. Idővel aztán rájöttem, hogy soha nem lesz olyan időszak, amire azt fogom mondani, hogy ez az, megvan a tökéletes pillanat arra, hogy még egyszer, utoljára a pályára lépjek. Utálok búcsúzkodni, mindig is rossz voltam benne. Ezért most sem teszem. Tudom, hogy üres lesz az életem egy része a győzelmek, és a trófeák nélkül. Nem is lehet szavakkal mindezt kifejezni. Cserébe megmarad a hála, egyrészt önmagamnak, mindazért, amit elértem, másrészt mindenkinek, aki támogatott a karrierem során“ - mondja Serena, aki elköszönés helyett egy kedves üzenettel zárta le a beszélgetést, akárcsak a pályafutását. „Mindig is hiányozni fog a teniszező énem, és a szurkolók is. Szóval csak azt üzenem mindenkinek, amit magamnak is, hogy hiányozni fogsz, hiányozni fogtok.“

Galéria / 12 kép

A történelem 12 leginspirálóbb nője

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Szívesen követjük példájukat, szívesen ismerjük meg példás teljesítményüket, küldetéstudatukat. Szépségük, intellektusuk lenyűgöz minket. Kik ők? Életünk meghatározó ikonjai, legyen szó akár szépség- vagy stílusikonokról, az aranykor vagy a modern kor ikonjairól, vagy akár a saját életünk és környezetünk meghatározó példaképeiről. Hitelesek, eltökéltek, inspirációt adnak – és mára sokkal kevésbé övezi őket az a misztikum, mint régen. Sokkal többet adnak: tapasztalatot, történetet, támaszt. Ikonjaink köztünk élnek, és érdemes megismerni a történetüket.

A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Szépség

Ez az apró sminktrükk áll Penelope Featherington elképesztő átalakulásának mögött�A Bridgerton család 3. évadában

Nem férhet kétség ahhoz, hogy a Bridgerton család szereplői hatalmas átalakuláson mennek keresztül minden évadban. Ezúttal Penelope Featheringtonon volt a sor, sminkese pedig elárulta a titkát!

Kép
Sztárok

Tudjuk, hogy csinálja! 8 időtálló stílustrükk, amire Blake Lively hosszú évek óta esküszik

Blake Lively hosszú évek óta bizonyítja, hogy a öltözködésnek messze nem kell szigorú szabályok közt zajlania. Íme az ő stílustrükkjei!

Kép
Sztárok

Az új reménységek! Ők most a legígéretesebb fiatal tehetségek hollywoodban

Őrségváltás jön az Álomgyárban, a jelek szerint ezek az ifjú színészek és színésznők alkotják majd az új A-listát.

Kép
Életmód

6 trükk, hogy az otthonodban mindig finom illat legyen: búcsúzz el a rossz szagoktól örökre!

Hiába takarítasz rendszeresen, mégis előjönnek a kellemetlen szagok? Segítünk!

Kép
Életmód

A Paloma koktél világnapján nyit a Don Julio 1942 x W Budapest exkluzív terasz

Exkluzív terasznyitó eseménnyel ünnepelte a Paloma koktél világnapját a Don Julio és a W Budapest. A világ első luxus tequila márkája és a főváros lélegzetelállító helyszíne május 22-től egész nyáron át várja vendégeit, akik a Don Julio 1942 x W Budapest terasz stílusos környezetében Mexikó ikonikus italát is prémium minőségben fogyaszthatják.

Kép
Sztárok

Kóros soványsággal vádolták Kate Beckinsale-t: elárulta, hogy komoly testi és lelki betegség áll a hátterében

Kate Beckinsale számos szörnyűséget élt át az elmúlt egy éveben mind lelkileg, mind testileg. Elege lett a bírálókból, és most saját történetén keresztül szerette volna megmutatni, hogy nincs helye a rosszindulatú kommenteknek!