6 meglepő dolog, ami akkor történik a testeddel, ha párna nélkül alszol

6 meglepő dolog, ami akkor történik a testeddel, ha párna nélkül alszol
Forrás: Örökmozgó

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Gondoltál már arra, milyen érzés lenne, ha nem egy pihe piha párnán hajtanád álomra a fejed esténként? Nos, a tudomány legújabb állása szerint nem ördögtől való az ötlet, sőt, az egészség szempontjából kifejezetten ajánlott párna nélkül aludni!

Tudtad, hogy már az ókori Mezopotámiában is használtak párnát? Igaz, akkoriban még kőből készültek, és csak a nagyon kiváltságos, gazdag emberek engedhették meg maguknak. Az ősi kőpárnákkal ellentétben a mai párnák puhák és kényelmesek, sokan pedig el sem tudnák képzelni az éjszakáikat anélkül, hogy több párna is körül venné őket álmukban. Szakértők szerint azonban az alábbi hat szempont miatt megfontolandó, hogy elhagyd a párnát a még hatékonyabb regenerációs és a pihentető alvás érdekében. Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a hat szempontot, amelyek miatt megfontolandó, hogy párna nélkül aludj ezentúl:
1. Megelőzhető a hátfájás
Sok párna természetellenes alvási pozícióhoz vezethet, és az általuk nyújtott támasz nem tart sokáig. Bár a párna önmagában nem okoz hátfájást, számos alapvető problémának lehet a gyökere. Ha párna nélkül alszol, a gerinced jobban tud pihenni, mivel a tested természetes pozíciójában marad.
2. Csökkenhetnek a nyaki fájdalmak
A egy rossz minőségű vagy kialakítású párna kényelmetlen testtartást ad alvás közben. Például, ha hosszú ideig behajlítod a nyakad, feszülnek a nyaki idegpályák, ez pedig nyakfájáshoz vezethet.

gif

3. A gyakori fejfájás is megszűnhet
Ha rendszeresen fejfájással, vagy szédüléssel ébredsz, könnyen előfordulhat a párnád a hibás. A túl magas párnák miatt a fejed és a nyakad előre gömbölyödik, így erősebben feszültnek a nyakizmok. Ez okozhat gyakori fejfájást egyből ébredést követően.
4. Enyhülhet a stressz
Ha a párnád miatt kényelmetlenül érzed magad éjszaka, előfordulhat, hogy sokat forgolódsz álmodban, ez pedig alvászavarhoz vezethet. Az állandó alváshiány következtében a szervezeted számos fontos funkciója nem fog megfelelően működni, ennek hatására a tested több stresszhormont szabadít fel a nap folyamán.
5. A pattanásos arcbőrre is jótékony hatással van
Hidd el, a bőröd is meg fogja köszönni, ha megszabadulsz a párnádtól. Az arc általában az éjszaka nagy részén a párnára nyomódik, a párnahuzaton pedig már 1-2 nap alatt összegyűlik annyi láthatatlan szennyeződés, például olajok, vagy háztartási por, ami gyulladásokat, pattanásokat okoz az arcbőrön, sőt akár korai ráncosodáshoz is vezet.
6. A szép és egészséges haj miatt is jó döntés elhagyni a párnát
A száraz, töredezett haj egyik oka bizony a párna is lehet, mivel az éjszakai forgolódás során a hajszálak fokozott kidörzsölődésnek vannak kitéve. A párnahuzat emellett felszívhatja a hajadból a természetes nedvességet, ami szárazzá teszi a hajat.

Galéria / 4 kép

3 étel és ital, amit a leghosszabb életű emberek fogyasztanak alvás előtt és 1, amit soha

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.