Az ok, amiért az orvosok szeretnék, hogy kerüld a kávét a menstruációd alatt - nem is gondolnád, milyen problémákat okozhat!

Az ok, amiért az orvosok szeretnék, hogy kerüld a kávét a menstruációd alatt - nem is gondolnád, milyen problémákat okozhat!
Forrás: Tamara Bellis/Unplash

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokunk számára egy reggeli koffeingazdag kávé hangulatjavító erővel bír, de azt már kevesen tudjuk, hogy a menstruáció előtt vagy alatt pont az ellenkező hatást válthatja ki.

A legtöbb felnőtt számára a kávé nem csak a reggeli rutin része, hanem egyfajta mentőöv is a nap átvészeléséhez. Az azonban régóta ismert tény, hogy a túl sok koffein negatívan hat a testi- és lelki egészségünkre.
Ez az élénkítő hatású alkaloid ugyanis befolyásolja az idegrendszert, a gyomor-bélrendszert, a hormonháztartást illetve a szív- és érrendszert is. Ennek fényében pedig nem meglepő, hogy a kávé és a benne lévő koffein erősen manipulálja a havi ciklust is. A szakértők szerint, ha sűrűn küzdesz a PMS különböző tüneteivel, akkor érdemes kerülni ezen imádott fekete nedűt a menstruáció előtt és alatt, ugyanis sajnos nemcsak a hasfájást fokozza de a depresszív hangulatot is.
„A koffein növeli a kortizol stresszhormont, azaz a küzdj vagy menekülj hormon szintjét, amely stresszes helyzetekben szabadul fel. Erre válaszul a szervezet először glükózt, majd inzulint küld a vérbe. Ez vércukor-ingadozáshoz vezet, ami nemcsak hangulati ingadozásokat, fáradtságot és fejfájást okoz, hanem felerősíti PMS tipikus tüneteit is” - mondja a szakértő. Majd hozzáteszi: „A nők és a menstruáló nők érzékenyebben reagálnak a vércukorszint-ingadozásokra, különösen a luteális fázisban, azaz az ovuláció utáni és a menstruáció előtti időszakban, ennek oka a megnövekedett progeszteronszintben keresendő”. Emiatt azt javasolja, hogy érdemes a koffeint kerülni menstruáció előtt és alatt. Ha az inzulinszintünk ingatag, az befolyásolhatja az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hormonokat is. Ebből kifolyólag nemcsak a depresszív hangulat kerülhet rosszabb és mélyebb minőségbe a menstruáció előtt, de maga a vérzés és így a fájdalom is erősebb lehet.

Milyen alternatívák működhetnek?

A súlyos PMS-tünetektől és erős vérzéstől szenvedők tehát mindenképpen jobb, ha kerülik a koffeines italokat a ciklus második felében, helyette érdemes inkább gyógyteákat fogyasztaniuk. A citromfű, a málnalevél, a zöldzab és a palástfű enyhítik a PMS tüneteit, és ellensúlyozzák a hangulatingadozásokat, a szorongást és a fejfájást. Akik pedig nem annyira rajonganak a teákért, azoknak érdemes kipróbálni az aranytej vagy a pitypang kávét. Még ezen mellékhatások ellenére sem tudsz lemondani kedvenc reggeli italodról? A szakember szerint, ha figyelsz arra, hogy ne éhgyomorral add át magad a kihagyhatatlan reggeli rutinodnak, akkor ez talán jó megoldás lehet: „Már ott is nagy a különbség mérhető, hogy hogyan és mikor iszunk kávét. A reggeli eszpresszó vagy a feketekávé éhgyomorra a kortizolszint extrém ugrásához vezet, mivel a kortizolszintünk reggel egyébként is magasabb, pontosan azért, hogy könnyebben felébredjünk. A szervezet számára a kávé extra stresszt jelent. Ezért jobb a kávét a nehezebb napokon tejjel magas fehérjetartalmú növényi tejjel inni, egy magas fehérjetartalmú reggeli után”.

Vannak kérdések, amik régóta foglalkoztatnak a menstruációddal kapcsolatban? Könnyen lehet, hogy galériánkban választ találsz rá!

Galéria / 5 kép

5 kínos kérdés a menstruációtól - nőgyógyászok válaszolták meg őket!

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?