Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel

Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel
Forrás: InterCom
Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kérdés, szükség van a nőkre az IT szektorban!

Ha gyorsan a statisztikák mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy becslések szerint megközelítőleg 30 ezer munkavállaló is hiányozhat ma a hazai IT szektorból, és a tech iparban foglalkoztatottak között a nők aránya csupán valamivel 10% fölé tehető. Pedig a szakmának nagyon is szüksége van a női kompetenciákra: már csak azért is, mert a mai, folyamatosan változó és technológia orientált világban mind az iparágak, mind a munkavégzés mivolta is állandó változásban van, amely egyre több technológiai készséget követel nemtől és kortól függetlenül. Hogyan erősíthető a női munkavállalók jelenléte az IT iparban és hogyan változhat a nemek megoszlása a jövőben e területen?

Nők az IT szektorban? Bizony!

Sajnos még a mai napig találkozhatunk a magyar munkaerőpiacon a nemek közötti diszkriminációval, így sok női munkavállaló szembesül azzal, hogy kevesebb érvényesülési lehetősége van a szervezeten belül, mint férfi társainak. Egy nemzetközi kutatás szerint ma az egyik legvonzóbb karrier utat az IT, valamint a telekommunikációs szektor kínálja a női munkavállalóknak. Egyre több nő van tisztában olyan fogalmakkal, mint webtárhely szolgáltatás vagy keresőoptimalizálás, sőt egyes munkakörökben – legyen az marketinges vagy termékmenedzser – ezek ismerete már-már elengedhetetlennek számít. A felmérés többek között olyan tényezőkre is rávilágított, amelyek kecsegtetőek lehetnek az álláskeresők számára: legyen az az előrelépési lehetőségek, megfelelő munkakörnyezet, elismerés vagy az elhelyezkedési lehetőségek. A válaszadók említettek néhány pozitívumot is a tech szektorban való elhelyezkedés kapcsán, mint például a rugalmas munkaidő, a család és munka egyensúlya, valamint a fizetett szabadságok száma és a versenyképes fizetés.

Ezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis az IT szektor mely területén várhatóak legjobb kilátások nőként? Ma a legnépszerűbb szakmák az informatika világában a webfejlesztő, seo szakember, szoftvermérnök, de úgyszintén egyre népszerűbb az adat- vagy IT elemző szakma is.

Nagy szüksége van a tech iparnak a soft skillekre

Manapság a tech iparnak a legrugalmasabb munkaköröket kínálja a piacon, ami a legtöbb női munkavállaló esetén az egyik legfontosabb tényező munkavállalás szempontjából. Emellett az olyan soft skillekre, amelyekben talán a nők erősebbnek mondhatók – legyen az az empátia, fegyelem, megértés vagy kreativitás – nagy szüksége van az informatikai szektornak. Csak úgy, mint minden más munkakörben, a szakmai hozzáértések bárki számára elsajátíthatók, sőt, manapság már olyan munkafeladatokat is felölel a digitalizáció, ahol eddig még nem volt alapvető szükséglet az internet használata. Éppen ezért, női munkavállalóként is fontos, hogy megfelelő technológiai háttéranyaggal rendelkezzünk, hiszen hamarosan olyan ágazatokat is uralni fog a 21. századi digitalizáció, amelyre ma még nem is gondolnánk.

Online tanulás – első lépés az IT szektor felé

Manapság az internet végtelen lehetőséget kínál bárki számára a tanuláshoz, csupán meg kell találni a legmegfelelőbb eszközt és azt, ami számukra a leginkább érdekes. A digitális tér azonban nem csak a tanulásban, hanem a karrierút kiépítésében is segítségünkre lehet: megszámlálhatatlan képzés és oktató anyag érhető el például a keresőoptimalizálás rejtelmeiről, a blogindításról vagy az influencerek világáról. Számos rövid, 8-10 órás online kurzust találhatunk a Hubspot vagy a Coursera oldalán is.

És ezt láttad már?

Galéria / 4 kép

4 okos kérdés, amit fel kell tenned egy állásinterjún a szakértő szerint

Megnézem a galériát

Rackhost

Videók

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változott meg Madonna arca 25 év alatt

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép
Sztárok

Fény derült rá, mikor mutatja meg Borbély Alexandra az ikerlányait: Elzát és Francit

Bár több fotón is szerepeltek már a kicsik, az arcukat eddig még nem láthattuk.

Kép
Sztárok

Bámulatos átalakulás: Mutatjuk, hogyan fogyott el Adele 10 év alatt

Adele már több mint 45 kiló mínusznál jár!

Kép
Sztárok
Kép
Stílus

3 népszerű trendőrület, ami már nem lesz divatos 2023-ban - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

A mikrotrendek bár mindig csak egy aprócska szerepet vállalnak magukra a divatirányzatok között, ettől függetlenül nagyon is kijár nekik az a bizonyos figyelem.

Kép
Szépség

A szemsmink, amit a szakértők szerint 30 felett nagy ívben kerülj el - éveket öregíthet rajtad!

Úgy érzed már a kisujjadban van a sminkelés? Nos, az idő múlásával nem árt egy pár dologra kicsit jobban figyelned!