Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel

Ma ez az egyik legvonzóbb karrierlehetőség, amit választhatsz - IT szektor női szemmel
Forrás: InterCom

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kérdés, szükség van a nőkre az IT szektorban!

Ha gyorsan a statisztikák mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy becslések szerint megközelítőleg 30 ezer munkavállaló is hiányozhat ma a hazai IT szektorból, és a tech iparban foglalkoztatottak között a nők aránya csupán valamivel 10% fölé tehető. Pedig a szakmának nagyon is szüksége van a női kompetenciákra: már csak azért is, mert a mai, folyamatosan változó és technológia orientált világban mind az iparágak, mind a munkavégzés mivolta is állandó változásban van, amely egyre több technológiai készséget követel nemtől és kortól függetlenül. Hogyan erősíthető a női munkavállalók jelenléte az IT iparban és hogyan változhat a nemek megoszlása a jövőben e területen?

Nők az IT szektorban? Bizony!

Sajnos még a mai napig találkozhatunk a magyar munkaerőpiacon a nemek közötti diszkriminációval, így sok női munkavállaló szembesül azzal, hogy kevesebb érvényesülési lehetősége van a szervezeten belül, mint férfi társainak. Egy nemzetközi kutatás szerint ma az egyik legvonzóbb karrier utat az IT, valamint a telekommunikációs szektor kínálja a női munkavállalóknak. Egyre több nő van tisztában olyan fogalmakkal, mint webtárhely szolgáltatás vagy keresőoptimalizálás, sőt egyes munkakörökben – legyen az marketinges vagy termékmenedzser – ezek ismerete már-már elengedhetetlennek számít. A felmérés többek között olyan tényezőkre is rávilágított, amelyek kecsegtetőek lehetnek az álláskeresők számára: legyen az az előrelépési lehetőségek, megfelelő munkakörnyezet, elismerés vagy az elhelyezkedési lehetőségek. A válaszadók említettek néhány pozitívumot is a tech szektorban való elhelyezkedés kapcsán, mint például a rugalmas munkaidő, a család és munka egyensúlya, valamint a fizetett szabadságok száma és a versenyképes fizetés.

Ezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mégis az IT szektor mely területén várhatóak legjobb kilátások nőként? Ma a legnépszerűbb szakmák az informatika világában a webfejlesztő, seo szakember, szoftvermérnök, de úgyszintén egyre népszerűbb az adat- vagy IT elemző szakma is.

Nagy szüksége van a tech iparnak a soft skillekre

Manapság a tech iparnak a legrugalmasabb munkaköröket kínálja a piacon, ami a legtöbb női munkavállaló esetén az egyik legfontosabb tényező munkavállalás szempontjából. Emellett az olyan soft skillekre, amelyekben talán a nők erősebbnek mondhatók – legyen az az empátia, fegyelem, megértés vagy kreativitás – nagy szüksége van az informatikai szektornak. Csak úgy, mint minden más munkakörben, a szakmai hozzáértések bárki számára elsajátíthatók, sőt, manapság már olyan munkafeladatokat is felölel a digitalizáció, ahol eddig még nem volt alapvető szükséglet az internet használata. Éppen ezért, női munkavállalóként is fontos, hogy megfelelő technológiai háttéranyaggal rendelkezzünk, hiszen hamarosan olyan ágazatokat is uralni fog a 21. századi digitalizáció, amelyre ma még nem is gondolnánk.

Online tanulás – első lépés az IT szektor felé

Manapság az internet végtelen lehetőséget kínál bárki számára a tanuláshoz, csupán meg kell találni a legmegfelelőbb eszközt és azt, ami számukra a leginkább érdekes. A digitális tér azonban nem csak a tanulásban, hanem a karrierút kiépítésében is segítségünkre lehet: megszámlálhatatlan képzés és oktató anyag érhető el például a keresőoptimalizálás rejtelmeiről, a blogindításról vagy az influencerek világáról. Számos rövid, 8-10 órás online kurzust találhatunk a Hubspot vagy a Coursera oldalán is.

És ezt láttad már?

Galéria / 4 kép

4 okos kérdés, amit fel kell tenned egy állásinterjún a szakértő szerint

Megnézem a galériát

Rackhost

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód