Honnan ered a mézeskalács hagyománya? 6 tipp, hogy omlós és puha legyen a tészta

Honnan ered a mézeskalács hagyománya? 6 tipp, hogy omlós és puha legyen a tészta
Forrás: Laura James / Pexels

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Gondoltad volna, hogy mindenki kedvenc karácsonyi süteményét már jóval Jézus születése előtt is készítették? Összegyűjtöttünk pár édes érdekességet, és azt is eláruljuk, hogyan kerülheted el, hogy olyan kemény legyen a mézeskalács, mintha az ókorból maradt volna fenn.

Ókori mézeskalács formák Magyarországon

A méz volt az első édesítőszer, amit az emberiség megismert és használni kezdett lepények, tészták, sütemények készítéséhez. Már az egyiptomi piramosokban is feltártak olyan sírrajzokat, amelyek mézes süteményt ábrázolnak. Az ókori görög sírokban is találtak datolyával ízesített, jól konzervált mézeskalácsokat, amelyeket az Alvilág őrének, Cerberusnak szántak. Az első, a mai mézeskalácsra leginkább hasonlító mézes bábok pedig a Római Birodalomból származnak: ezeket az állat formájú mézes süteményeket élő állatok feláldozása helyett ajánlották fel az isteneknek. Aquincumban is találtak mézeskalács formákat, tehát Magyarország területén is már az ókorban megjelentek a mézeskalács figurák. A germán népeknél később is megmaradt az áldozat és a mézes sütemény kapcsolata, hiszen a téli napforduló ünnepére készítették.

A mézeskalácssütés remek ünnepi program a gyerekekkel, a kis kezek is szívesen gyúrják, szaggatják a tésztát.
forrás: Nathan J Hilton / Pexels
A mézeskalácssütés remek ünnepi program a gyerekekkel, a kis kezek is szívesen gyúrják, szaggatják a tésztát.

Hosszú múltra tekinthet vissza

A mézeskalácsot mai formájában pedig 11. századi feljegyzésekben említik először. A középkorban a méz nagyon drága alapanyag volt, ezért nem mindenki férhetett hozzá, és inkább csak ünnepekkor használták. Kezdetben a kolostorokban készítettek vallásos tárgyú figurákat, majd a méhészetek közelében Európa-szerte megalakultak a mézeskalácscéhek. Magyarországon is az 1200-as évektől kezdve készítették és árulták a finom csemegét búcsúkban és vásárokban. A magyar mézeskalácssütő mesterek egyedi, fából faragott formákat használtak a tészta formázásához, ezek voltak az ütőfák. Máshol az ötvösök fémből készítették a művészi formákat.

Házikók

A Grimm testvéreknek hála aztán az eredetileg figurás sütiből házikókat is elkezdtek készíteni, és a gyerekek a mai napig ámulva nézik a csodálatos mézeskalácsházakat. Ezeknek a tésztája egyébként keményebb, mint a hagyományos mézeskalácsoké, hiszen itt alapvetően nem az elfogyasztás a cél, hanem hogy hetekig stabilan megálljanak a süteményből készült elemek. Bevallom, tavaly én is készítettem itthon a gyerekek unszolására, de karácsony elmúltával nem a hasukban, hanem a kukában végezte, éppen azért, mert ehetetlenül keménynek találták. Szóval idén maradunk a sima mézeskalácsoknál.

Ha nálatok is inkább a mennyeien puha mézeskalácsoknak van sikere, az alábbi galériában elleshetsz pár mesterfogást hozzá! A legjobb mézeskalács recept!

Galéria / 7 kép

6 tipp, hogy omlós és puha legyen a mézeskalács tésztája

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!