A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?

A szakértők szerint ennyi pénzt kellett volna megtakarítanod 30 éves korodig: Neked összejött ez az összeg?
Forrás: Getty Images

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

Azért ne ess kétségbe akkor sem, ha a bankszámlád egyenlege jóval alacsonyabb ennél, ugyanis néhány trükk betartásával még behozhatod a lemaradásodat!

A cikk támogatója az OTP Egészségpénztár

A 30. életév betöltése mérföldkőnek számít az ember életében: ekkor búcsút intünk a fiatal felnőttkornak és belépünk a középkorú felnőttkorba. A harmadik X után már nem feltétlenül annak örülünk, ha bulizni mehetünk a barátainkkal, hanem az otthon töltött estéknek, és a programjaink helyett inkább a jövőnket tervezgetjük. Első hallásra talán furcsának tűnhet, de ebben az életkorban már komolyan foglalkoznunk kell a nyugdíjas éveinkkel is: nem halogathatjuk tovább az erre való felkészülést anyagilag. Sőt, a Fidelity Investments szerint harmincéves korunkra rendelkeznünk kell az éves fizetésünk összegével megegyező megtakarítással. A bankszámlaegyenleged egyelőre nem közelíti meg ezt a bizonyos számot? Ne stresszelj, ez természetesen nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál!

A most következő tippekkel harminc felett is megtakaríthatsz annyi pénzt, amennyivel megalapozhatod a jövődet!

1. Több bevétel, több kiadás?

Előfordult már veled, hogy a fizetésemelésed ellenére a hónap végén éppen akkora összeg maradt a számládon, mint akkor, amikor még kevesebbet kerestél? Nos, sajnos, ha több pénz áll rendelkezésünkre, akkor hajlamosak vagyunk bátrabban költekezni. Szabj határt a kiadásaidnak, és a fizetésed növekedésével határozz meg magasabb számot a havi megtakarításod összegeként is. Amint megérkezett a fizetésed, tedd is félre ezt a pénzt, ne hagyd ezt a feladatot a hónap végére, különben könnyedén túlköltekezhetsz. (Képzeld, egy kutatás szerint a millenniumi generáció közel 60 százaléka elégedetlen az életével és az anyagi helyzetével a korosztályuk posztjainak láttán a közösségi médiában. Ennek eredményeképpen 57 százalékuk olyan összegeket is elkölt, amit nem engedhetne meg magának. Ne hagyd, hogy a social media kifilterezett valósága hatással legyen rád és a pénzügyeidre, ne verd magad adósságokba csak azért, mert úgy érzed, mások előrébb tartanak az életben!)

2. Maradj következetes!

Hiába tervezünk el mindent alaposan, sajnos az élet gyakran átírja az elképzeléseinket, éppen ezért nagyon fontos, hogy megpróbálj következetes maradni a pénzügyeidet illetően. Hónapról hónapra fizesd be a nyugdíjpénztárad meghatározott tagdíját és ha még nem tetted, nyiss egészségpénztárt is! Ha például OTP Egészségpénztári számlát nyitsz 25 éves korod után, és azon keresztül fizeted az egészségügyi kiadásokat, akkor az erre a számlára feltöltött összeg közel 20%-kal kamatozik, hiszen adó-visszatérítésként visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból a bevallásban, évente maximum 150 ezer Ft összegben. A családtagokra is kiterjeszthető egyenleged egyébként bármikor felhasználható például szemüvegre, kontaktlencsére, szemészetre, szemészeti szűrésre, lézeres szemműtétre, ha pedig online „összekötöd” az OTP Egészségpénztári kártyádat a bankkártyáddal, még a befizetéssel sem kell bajlódni, automatikusan történik az összeg levonása az Egészségkártyás fizetéskor a bankkártyádról. Szóval csak arra kell figyelned, hogy Egészségkártyával fizess, és hogy elfogadóhelyen vedd igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

3. Gondolkodj rövidtávon is!

Bár arra kell törekedned, hogy hosszútávon megalapozd a jövődet, érdemes részcélokra bontanod a megtakarítási terveidet, mert azok kevésbé tűnnek majd nyomasztónak, könnyebben elérheted őket, ezáltal motiváltabb is leszel a megvalósításuk közben és jobb pénzügyi döntéseket hozol. Határozz meg egy összeget, amit az előtted álló évben félre szeretnél tenni, és oszd el tizenkettővel. Aztán hónapról hónapra jutalmazd meg magad, ha sikerült teljesíteni az elvárt összeget, hogy ne veszítsd el a lendületedet a spórolásban! Időről időre vizsgáld is felül az anyagi helyzetedet akár a legapróbb részletekig! Gondold át például, szükséged van-e minden előfizetésedre (Kihasználod például igazán mindegyik felhasználói fiókodat a streaming-platformokon?) és azt is, hogy vannak-e olyan rendszeres kiadások az életedben, amelyeket akár alacsonyabb áron is igénybe vehetnél egy kis utánajárás után.

Most pedig íme néhány meglepő dolog, amin még a királyi család tagjai is spórolnak!

Galéria / 5 kép

Dolgok, amiken még a királyi család tagjai is spórolnak

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!

Kép
Sztárok

Ő Aang az Avatár: Az utolsó léghajlítóban: Így néz ki Gordon Comrier a valóságban!

Ilyen cuki kiskamasz az Avatár: Az utolsó léghajlító című sorozat főszereplője, Gordon Comrier.

Kép
Sztárok

A kritikusok szerint ez Bruce Willis legjobb és legrosszabb filmje

Bruce Willis karrierjének voltak állomásai, amivel a rajongók a mai napig nem tudtak kibékülni.