3 tipikus mindennapi rossz szokás, ami szakértők szerint növeli a magas koleszterinszint kockázatát

3 tipikus mindennapi rossz szokás, ami szakértők szerint növeli a magas koleszterinszint kockázatát
Forrás: Photo by Carles Rabada on Unsplash

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Túl megannyi fogyókúrán az általános egészség sokkal inkább múlik azokon szokásainkon, melyeket két megadott határidőre betartott diéta között követünk. Vagyis a hagyományos mindennapokon.

Ha nem csupán a túlsúly elkerülése, csupán az egészségünk megőrzése a cél, akkor a következő három alapszabályt mindenképp érdemes betartani, akár követünk épp bármilyen fogyókúrát, akár nem, ugyanis ezek a kifejezetten rossz szokások, hosszú távon a magas koleszterinszint mellett számos további betegség következményeit is veszélyeztetik. Fontos megjegyezni, hogy megkülönböztetünk jó és rossz koleszterint, a laboreredményen az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) jelzi, ha magas a koleszterin, míg a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) az úgynevezett jó koleszterin, aminek a legfontosabb feladata, hogy a rossz párjának az ürítését segítse a véráramból. Ha tovább olvasol, többek közt azt is megtudhatod, hogy mit érdemes kerülni, és mi járul hozzá a jó koleszterinszint növeléséhez.

1. Kerüld a magas zsírtartalmú ételeket

Ha reggelire sajtos-szalonnás tojásrántotta, ebédre rántott csirkecomb, sült krumplival, uzsonnára egy kis zacskó csipsz, vacsorára pedig grillezett sajt és tartármártás kerül a tányérodra, akkor bizony te is nehezen állsz ellen a zsírosabb falatoknak. Sajnos a koleszterinszint szempontjából azonban nem a fenti ételek közül érdemes válogatni. A bő olajban sült ételek amellett, hogy telített és transzsírokban is gazdagok, a kalóriatartalmuk is jóval magasabb, így a felesleges kilók elkerülése érdekében is javasolt csökkenteni a zsíros ételek fogyasztását. Nem árt óvatosnak lenni a teljes tejtermékekkel sem, amelyek szintén emelik az LDL koleszterinszintet. Az éttermekben pedig szintén célszerű vigyázni a sült ételek kiválasztása során, ugyanis nem lehetünk sosem biztosak abban, hogy milyen minőségű és mennyire friss olajat használnak a konyhákon.

2. Hetente legalább háromszor sportolj valamit

Nem kell minden nap órákat eltölteni az edzőteremben, vagy a futópályán, már azzal is rengeteget tehetsz az egészségedért, ha minden étkezés után sétálsz 10-15 percet! A rendszeres testmozgás segít növelni a jó koleszterint, valamint a kiegyensúlyozott emésztést is támogatja. Ha ülőmunkát végzel, akkor óránként állj fel legalább 10 percre, és menj ki a konyhába egy pohár friss vízért, így az elegendő vízbevitelre is jobban oda tudsz figyelni.

Kép
forrás: Photo by Jonathan Borba on Unsplash

3. Figyelj a cukorfogyasztásra és az ételek rejtett cukortartalmára

A telített zsírok mellett van még egy étel, amitől érdemes tartózkodni, az egészséges koleszterinszint érdekében, ez pedig nem más, mint a cukor. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a túlzott mértékű cukorfogyasztásnak mennyi káros egészségügyi kockázata lehet, melyek közé beletartozik a magas koleszterinszint is. A cukor önmagában nem emeli meg közvetlenül a koleszterint, ám hozzájárul a trigliceridszint emelkedéséhez, ami már fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a magas kalóriatartalma miatt sem árt minimálisra csökkenteni a cukorfogyasztást.

Egy kis segítséggel sokkal többet tehetsz az egészségedért! Kattints a galériára!

Galéria / 6 kép

5 egyszerű tipp az egészségért és a fiatalságért egyenesen a királyi család személyes orvosától

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!