Legyen Divat a Női Vezető! - Tóth Andrea: "Csak úgy tudsz értéket teremteni, ha közben jól érzed magad és élvezed, amit csinálsz."

Legyen Divat a Női Vezető! - Tóth Andrea: "Csak úgy tudsz értéket teremteni, ha közben jól érzed magad és élvezed, amit csinálsz."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország ügyvezető igazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

Számomra két dolog fontos: a tökéletesség és a csapatmunka. Hitvallásom, hogy csak úgy tudsz értéket teremteni, ha közben jól érzed magad és élvezed, amit csinálsz, mert akkor ez magával ragadó és energiát-termelő alkotás. Az elengedhetetlen egy jó vezetőnél, hogy 100%-ban higgyen abban, amit képvisel.

Nőként, női vezetőként, talán az egyik legfontosabb tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk más szemszögből, vagy komplexebben, vagy éppen empatikusabban megközelíteni egy adott kérdést. Ez sok esetben eredményezhet újfajta megközelítést egy feladat- vagy probléma megoldásában.

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Én jelenleg egy nagyon egyedi és különleges feladaton dolgozom az általam vezetett cégben, a Dubaji Világkiállításon történő magyar megjelenés teljeskörű előkészítése és lebonyolítása a feladatunk. Ez azért is különleges feladat, mert egy olyan nemzetközi környezetben kell dolgoznom, ahol az eltérő kulturális szokások miatt, az arab világban a női szerep szinte kizárólag a feleség- és anyaszerepre szorítkozik. Ebben a környezetben, szinte csak férfi vezetőkkel körülvéve kell nőként is megállnom a helyem. Volt egy érdekes élményem, amikor a Magyar Pavilont építő emirátusi cég tulajdonosa meghívott ebédre az otthonába, ott például nem ülhettem vele és a többi férfival közös asztalhoz, ott a hölgyek, a feleségek és egyéb női családtagok között foglalhattam csak helyet. Ezzel szemben, amikor üzleti tárgyaláson vagyunk, ott viszont elfogadja, hogy én vagyok a „főnök” és a férfiaknak kijáró tisztelettel és elfogadással áll a megbeszélésekhez.

Ez is egy jó példája, hogy életünk során bármikor kerülhetünk szokatlan helyzetbe, ahol nőként és vezetőként kell helytállnunk. Jelenlegi feladataim egyébként is egy igen férfias világba vittek, mert építjük a Magyar Pavilont. Bevallom, nem vagyok építéshez értő szakember, de ezt mindig fel is vállalom egy-egy megbeszélés során, és – bár korábban sokszor nehezemre esett kérni – mára megtanultam, hogy nyugodtan kihangsúlyozhatom, hogy bár nőként ebben az iparágban kevés tapasztalattal rendelkezem, viszont, ha segítenek, magyaráznak, akkor nagyon hamar átlátom a helyzetet és döntést tudok hozni.

Sajnos nem sztereotípia véleményem szerint, hogy nekünk nőknek lényegesen nehezebb még ma is érvényesülni, de ha női mivoltunkat mi magunk előnynek érezzük, és mi magunk vonatkoztatunk el attól, hogy mindegy, hogy az asztal másik oldalán mit gondolnak rólunk, az a lényeg, hogy mi bízzunk magunkban és soha ne forduljon meg a fejünkben, hogy ne lennénk egyenlő partnerek, legyen szó bármilyen témáról vagy helyzetről.

Ha voltak nehézségek, hullámvölgyek, mi segített átlendülni ezeken? Milyen tanácsot adnál -e téren a jövő női felsővezetőinek?

Felsővezetőként a versenyszférában eltöltött évek alatt rengeteget tanultam arról, hogy hogyan tudok előnyt kovácsolni abból, hogy empatikus nőként állok a megoldandó helyzetekhez. De azóta is mindennap tanulok, komoly váltás volt az üzleti szektorból az államigazgatásba való áttérés, de úgy gondolom, hogy ebben a szférában még fontosabb, hogy nők is legyenek vezetők. Munkáim során többször fordult elő, hogy a környezetem azt mondta, hogy nem vagyok normális, ha elvállalom…. De én szeretem a kihívásokat, és ha hiszünk magunkban, akkor sikerre visszük a ránk bízott feladatokat.

Büszke vagyok rá, hogy jelenlegi csapatom több vezető tagja velem dolgozik 5-10 éve, ők mind nők. Mindig is azt hangsúlyoztam számukra is, hogy egy jó vezetőt a magabiztossága, a széleslátókörűsége, az embersége határoz meg, és ezek a tulajdonságok a nőkben sokkal inkább megtalálhatóak.

Ne csak álmodjuk az életet, hanem merjük is megélni az álmainkat.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Életmód

5 dolog, amit sose mondj az egyedülálló barátaidnak

Ahogyan Beyoncé is mondaná (azaz énekelné), „szingli, csajok, fel a kezekkel”, ha titeket is a most következő megjegyzések valamelyikével próbáltak megvigasztalni szakítás után!

Kép
Sztárok

Félelmetes! Így rohamozták meg Angelina Jolie-t az emberek Párizsban - FOTÓK

Angelina Jolie minden bizonnyal nem számított arra, hogy a francia fővárosban ilyen lelkes tömeg fogadja majd.

Kép
Sztárok

Emlékszel még Shireen hercegnőre a Trónok harcából? Mostanra gyönyörű csaj lett az őt alakító színésznőből

Mikor láttad utoljára a Shireen hercegnőt alakító Kerry Ingram? Minden bizonnyal túl régen!

Kép
Életmód

Az elmúlt évek legszebb meleg szerelmei! Avagy Bill és Frank, és a sorozattörténet 15 másik meghatározó LMBTQ kapcsolata a sorozatok történetéből

A The Last of Us 3. részével újabb megindító LMBTQ szerelmi történettel lett gazdagabb a sorozattörténet!