Legyen Divat a Női Vezető! - Szűts Ildikó: "Fontos, hogy legyen a nehéz helyzetekben is biztos pont az ember életében."

Legyen Divat a Női Vezető! - Szűts Ildikó: "Fontos, hogy legyen a nehéz helyzetekben is biztos pont az ember életében."
Forrás: Pejkó Gergő
Facebook
Twitter
Pinterest

Szűts Ildikó, a BGYH Zrt. vezérigazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Volt női példakép, akit tudtál követni, aki inspirált az életed során?

Az ember életének alakulásában a 18. életévet megelőző időszak meghatározó. Nagyon szép gyerekkorom és diákéletem volt, ez szüleimnek és tanáraimnak is köszönhető. Középiskolásként a történelem tanárnőm volt az, aki a legnagyobb hatással volt rám. Nemcsak a történelem iránti érdeklődés és szeretet volt az, amit kaptam tőle, hanem megtanított arra, mit jelent a teljesítmény és az annak alapján elért siker. A történelem országos tanulmányi versenyen már harmadikos koromban is országos döntős voltam. A zsűri azt mondta, bár a teljesítményem alapján megérdemelném, hogy az első 10 helyezett között legyek, de még van egy évem az egyetemi felvételig, ezért visszavárnak jövőre. 17 évesen ezt nagyon nehezen dolgoztam fel, dúlva-fúlva eldöntöttem, hogy nem indulok. Ha nincs Berta néni, ha nem segít ezt feldolgozni, ha nem motivál, ha … Tőle tanultam meg, mit jelent a kemény munka után elért siker íze és azt, hogy az ember ne adja fel az álmait.

Mit üzennél a fiatal lányoknak / nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Vezetőnek lenni nem egyszerű dolog. Bár kívülről lehet, hogy nem látszik, de ahhoz, hogy valaki sikeres, elismert és a kollégái által is kedvelt vezető legyen, nagyon sok személyes befektetés és szerencse is kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy aki érez magában ehhez belső késztetést, motivációt, az ne tegyen meg mindent annak érdekében, hogy vezetővé váljon. Amit mindenképp javaslok az az, hogy alázat nélkül nem megy. Másrészt folyamatos tanulás, fejlődés iránti belső igény és személyes példamutatás szükséges ahhoz, hogy az elismerés és a siker megérkezzen. Nagyon sok időt, energiát kell fordítani az emberi kapcsolatokra, a személyes kommunikációra. A sok nehéz perc és átvirrasztott éjszaka ugyanúgy része a vezetői munkának, mint a munkatársak körében megélt felejthetetlen pillanatok. Ezeket együttesen kell felvállalni megfelelő önismerettel és értékrenddel. Soha nem szabad elfelejteni, hogy képletesen ugyanazon a lépcsőn megy fel és jön le az ember egy-egy vezetői kinevezéskor és annak megszűntekor.

Ha voltak nehézségek, hullámvölgyek, mi segített átlendülni ezeken? Milyen tanácsot adnál -e téren a jövő női felsővezetőinek?

Hullámvölgyek és nehézségek minden vezető életében vannak és lesznek. Ezek a vezetői munka természetes velejárói, amit először is tudatosítani kell. Másrészt fel kell rá készülni, szakmailag és lelkileg egyaránt. Fontos, hogy legyen a nehéz helyzetekben is biztos pont az ember életében, ez lehet a család, a pár, a barát. Az is fontos, hogy az ember saját önbecsülését és értékrendjét megtartsa, ez adhat belső erőt. És persze a vezető kollégák őszinte segítsége, támogatása és együttműködése minden szituációban komoly érték. Ugyanakkor a felső vezetők és különösen az első számú vezetők munkájában mindenkor lesznek magányos pillanatok, amikor az ember csak magára számíthat. Ezek lehetnek nagyon kemény és nehéz szituációk, amit fel kell tudni dolgozni.

Szilárd értékrend, önbecsülés és biztos pontok az ember életében, ezek szükségesek a sikeres vezetővé váláshoz.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Kép
Sztárok

Molesztálás és bántalmazás! Pamela Anderson szomorú gyerekkorának döbbenetes titkairól mesélt

Pamela Anderson meglepő őszinteséggel vallott életének egy eddig kevésbé ismert részleteiről is.

Kép
Sztárok

Végre fény derült rá, melyik a legkedveltebb és a legutáltabb Harry Potter karakter: netezők szavazták meg

Listába szedtük a netes szavazás eredményét, szerintünk sok érdekesség kiderül belőle.

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változott meg Madonna arca 25 év alatt

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép
Sztárok

Fény derült rá, mikor mutatja meg Borbély Alexandra az ikerlányait: Elzát és Francit

Bár több fotón is szerepeltek már a kicsik, az arcukat eddig még nem láthattuk.

Kép
Szépség
Kép
Sztárok

Bámulatos átalakulás: Mutatjuk, hogyan fogyott el Adele 10 év alatt

Adele már több mint 45 kiló mínusznál jár!