Legyen Divat a Női Vezető! - Pesti Tímea: "Ne az akadályokra fókuszáljunk…a 'képes vagyok rá' mentalitással közelítsünk meg mindent"

Legyen Divat a Női Vezető! - Pesti Tímea: "Ne az akadályokra fókuszáljunk…a 'képes vagyok rá' mentalitással közelítsünk meg mindent"
Forrás: Pejkó Gergő

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Pesti Tímea, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Minden fiatalnak az elsődleges tanácsom, hogy legyen önmaga, ha hiteles és sikeres vezető akar lenni. BE YOURSELF! Sokan azt gondolják, ha lemásolnak valakit, egy sikeres nőt, egy sikeres vezetőt - ahogy beszél, amit gondol, ahogy öltözködik, ahogy viselkedik - az majd jó lesz. Nem lesz hiteles, így nem ér célt! El lehet - jó értelembe véve - csenni jó dolgokat másoktól, de azt magadévá kell tenned, be kell illesztened a te működésedbe, személyiségedbe és akkor tud jó lenni, eredményesen működni. A saját erősségeinkre kell koncentrálni, rá kell jönni, hogy miben vagyunk jók, mivel érünk el jó hatást, mire figyelnek fel mások velünk kapcsolatban, milyen területen vagyunk a legeredményesebbek. Ezekre kell építeni a saját sikerreceptünket.

Én az a típus vagyok, akinek nincs egy kifejezett példaképe, hanem mindenhonnan próbálok magammal vinni legalább egy-egy morzsát, ami tetszett, ami jó ötlet, ami példaértékű és/vagy példamutató számomra. Sok ötletem lenne még a jó vezetővé váláshoz, de amit még kifejezetten hölgyeknek hangsúlyoznék és aláhúznék, az két dolog. Egyrészt hangot kell adni annak, hogy merre tartunk, milyen ambícióink, céljaink vannak. Másrészt pedig láthatónak kell lenni! Láttatni eredményeinket, sikereinket, bevonódni minél szélesebb körben a szervezet dolgaiba, sokoldalú érdeklődést mutatni és tükrözni tevékenységünkkel. És egy ráadás: ne az akadályokra fókuszáljunk, hanem a “hogyan tudom megcsinálni”, “képes vagyok rá” mentalitással közelítsünk meg mindent. A saját utunkra koncentráljunk, ne másokhoz hasonlítgassunk, és ne dőljünk be a sztereotípiáknak!

Van-e olyan terület/tevékenység, ami a munka és a család mellett fontos számodra? És milyen pluszt ad ez a tevékenység számodra?

Van a fizikai energia pótló és a lelki energia pótló tevékenység. A fizikai számomra a tenisz, annyit játszom, amennyit csak tudok. Játszom edzővel minden héten, mert a folyamatos fejlődés és sikerélményhez kell valaki irányítson és segítsen. Emellett a páros, azaz a társasági tenisz adja a jó a társaságot és persze lehet meccseket játszani. A versenyszellem erős bennem, azt is inkább a teniszpályára viszem. A szellemi, lelki vonalon a jótékonyság és másokon való segítés lett fontos számomra. Ennek két stabil iránya van nálam. Az egyik a Csodalámpa Alapítvány, melynek jótékonysági nagykövete vagyok jó néhány éve. Ez sok mindent jelent, de röviden a kapcsolati tőke megmozgatását és a saját tudásom, tapasztalatom felhasználását beleadni abba a zseniális csapatba, akikkel próbáljuk a lehető legokosabb módon biztosítani az alapítvány működését, életben maradását, programjai fejlesztését, hogy minél több tartósan beteg kisgyermeknek tudjunk segíteni. A másik vonal, amit szintén hosszú évek óta csinálok pro bono tevékenységként és nagyon fontos számomra, hiszen borzasztóan élvezem, az a mentorálás. Többek között a Menedzserszövetség egyik mentora is vagyok, de a HBLF kifejezetten női vezetői mentor programjában is részt veszek, valamint a cégen és cégcsoporton belül is vannak mentoráltjaim. Fantasztikus, hogy a tapasztalatom és a tudásom segíthet, inspirálhat másokat. Emellett nagy élmény megismerni a mentoráltakat, az ő világukat, gondolataikat, problémáikat és ezáltal én is inspirálódom, ad egy frissességet, széleslátókörűséget. Ez egy olyan tevékenység, ahol mindenki jól jár és mosolyogva megy haza egy-egy beszélgetésről.

Szerinted mi hátráltatja a nőket leginkább abban, hogy vezetővé váljanak?

Leginkább saját maguk. Sok nő megretten attól, hogy meg tudnak-e mindenhol felelni és inkább nem is vágnak bele, nem vállalják fel. A másik hiba a kishitűség, félnek attól, hogy ez nekik úgysem sikerülhet. A tradicionális szerepek miatt nagy többségben azt választják, hogy jó anyák lesznek és nem vezetők. Pedig a kettő nem zárja ki egymást, bár tény, hogy rettentően melós! Azt is kimondhatjuk, hogy egy folyamatos zsonglőrködést kíván mondjuk a család és a vezetői szerep között. Amikor a gyerek felvételire készül, akkor több idő, figyelem, energia megy erre ebből adódóan, kicsit kevesebb a cégre. Amikor egy nagy eseményre készül a vállalat, vagy éves tervezés van, vagy egy nagy tender … akkor bizony később érsz haza, leköti a gondolataidat és szendvics lesz vacsira, nem pörkölt nokedlivel. Mindig, mindenhol nincs 100%, vagy afelett! Ezzel tisztában kell lenni, és ennek megfelelően szervezni, irányítani a dolgokat.

Hinniük kell magukban, kifejezni ambícióikat, támogatót keresni hozzá, láthatónak lenni. Ez is nehezen megy a hölgyeknek. Erre már nem érnek rá vagy ebben nem elég tudatosak.

Emellett kevés a jó minta! Ezért is örültem ennek a kezdeményezésnek, hogy mutassunk pozitív utat, jó példákat, adjunk hitet, segítséget. Én abban hiszek, hogy csinálni kell a dolgokat, mutatni kell az eredményeket, bevonódni, amibe csak tudunk és idővel javul minden tényező, megérkezünk oda, ahova szeretnénk.

Legyél önmagad, és az erősségeidre építsd a sikered!

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!