Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

Legyen Divat a Női Vezető! - Dr. Mihalik Zsuzsa: "Ne arra koncentrálj, hogy miért nem lehet megcsinálni valamit, hanem hogy hogyan tudod megcsinálni."

Legyen Divat a Női Vezető! - Dr. Mihalik Zsuzsa: "Ne arra koncentrálj, hogy miért nem lehet megcsinálni valamit, hanem hogy hogyan tudod megcsinálni."
Forrás: Pejkó Gergő

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Dr. Mihalik Zsuzsa, az All You Can Move Passport ügyvezetője és tulajdonosa osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!”címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Volt/van-e olyan nő az életedben, aki sokat segített Neked a karriered építésében?

Igen, Ő pedig a lányom. Nemcsak annak okán, hogy szervezetfejlesztést tanult a Corvinus Egyetemen, majd ezen a területen dolgozott jó pár évig, hanem segítő, asszertív személyisége sok esetben egészen más megoldási kulcsokat ad, mint amelyre saját magam képes lennék. Cégünk célcsoportja fiatalabb nálam, így a lányom a saját korosztályának a megértésében, megszólításában is sokat segít. Itt ebben az esetben egy fiatalabb nő inspirál egy idősebbet.

Mit gondolsz, Te minek, melyik tulajdonságodnak köszönheted, hogy vezetővé váltál?

A legfontosabbnak tartom az önismeretet. Ugyanis a helyesen felmért tudás önmagunkról tesz szabaddá. Emellett fontos még a magabiztosság, a bátorság, a szorgalom, az örök kíváncsiság és persze a kreativitás. Perfekcionista vagyok, imádom, ha olyan munkát tudok kiadni a kezem közül, melyre saját magam is büszke lehetek. Ezért dolgozom többet és intenzívebben, mint sokan mások. Saját igényrendszerem miatt, és nem azért, mert bizonyítanom kellene bármit is.

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Nem találkoztam ilyennel, pedig elég régóta dolgozom, ráadásul már pályakezdőként is vezető pozícióban. Talán az első munkahelyemen volt ilyen, de ott is érdekes módon női kollégámtól érkezett effajta rosszindulatú megjegyzés. Sikereim láttán nagy nyilvánosság előtt hangot adott annak a gondolatának, hogy biztosan azért vagyok sikeres, mert a főnököm szeretője vagyok. Szerencsére a főnököm erre úgy reagált: Bárcsak igaz lenne…;) De azóta nem érzékeltem semmiféle hasonlót. A családot, gyerekeket szokták még megnevezni nehezítő tényezőként, de szerintem egy jó társ, és a gyerekek inkább könnyítik a női karrierutat, mert olyan boldogság-tartalékot és megelégedettséget ad, melyet szerintem a férfiak ritkábban érezhetnek. Ezt én inkább előnynek tartom a férfiakkal szemben. Én komplementernek látom a nőt és férfit, pirosnak és kéknek és nem szeretném, ha lila lenne belőlünk. Jobb és bal agyféltekének, jin és jangnak.

Éppen a különbözőségünk ad ki egy kerek egészet, ami nagyon jó. Mi például együtt vezetjük a férjemmel a cégünket, immár 22-ok éve. Maximálisan kihasználjuk a női és a férfi mivoltunkból, az egyéniségünkből és a habitusunkból eredő különbségeket és ezeket mind a cég, de mind a házasságunk javára fordítjuk. Nem versenytársként tekintünk egymásra, hanem a másik, hiányzó felünkként.

Ha voltak nehézségek, hullámvölgyek, mi segített átlendülni ezeken? Milyen tanácsot adnál e téren a jövő női felsővezetőinek?

Példaképem a nagymamám, aki megélte a XX. század szinte összes megpróbáltatását, de azt mondta, hogy minden nehézség ellenére Ő az utca napos oldalán akar járni. Töretlen jókedve, életszeretete és akaratereje mai napig például szolgál számomra. Szóval, ha nehézségbe ütköztem, tőle tanulva, átmentem az utca napos oldalára. És persze a sport is mindig segített megoldani a problémákat. Elmentem futni, vagy evezni és a csönd, a monotonitás, a magány vagy megszüli a megoldást, vagy pedig eltörpíti. Ha elakad az ember, akkor szerintem olyasmit kell csinálni, amiben nagyon nagy örömünket leljük. Az ellazult állapot meghozza a napsütést.

Mit üzennél a fiatal lányoknak, nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Az első és legfontosabb tanácsom az, hogy ismerd meg önmagad. Reális énkép kialakítása nélkül szerintem senki sem lehet hosszú távon sikeres. És ha ez megvan, jöhet Balczó András öttusázó olimpikon mondása: „Akinek nincsenek elérhetetlen vágyai, az az elérhetőt sem éri el”. Azaz ne arra koncentrálj, hogy miért nem lehet megcsinálni valamit, hanem hogy hogyan tudod megcsinálni. Ha az önismereted a helyén van, és képes vagy rá, bár az elején ez egy kicsit lehetetlennek tűnik is, vágj bele! És ha megjön a siker, akkor már egy nagyobb célért fogsz küzdeni újra és újra!

Válaszd mindig az utca napos oldalát!

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Szépség

A 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Sztárok

Büszkeség: Monica Belluccit egy magyar tervező ruhájában kapták lencsevégre - FOTÓ

Nem semmi: egy magyar tervező ruháját viselte Monica Bellucci címlapfotózásán. És ez még nem minden, a fotókat is egy tehetséges magyar fotós készítette!

Kép
Stílus

Eláll a lélegzet! Mutatjuk a 2024-es cannes-i filmfesztivál legcsodásabb ruhakölteményeit

Szombaton ért véget a cannes-i fesztivál, ami hűen magához, ismét számos emlékezetes vörös szőnyeges pillanatot hagyott az utókorra.

Kép
Életmód

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Íme 10 meglepő utalás, amit a Disney elrejtett a rajzfilmjeiben

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Mutatjuk a rejtett utalásokat és "easter eggeket" a Disney-rajzfilmekben!

Kép
Életmód

10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát kizárólag a napozással, szoláriumozással kapcsoljuk össze. Azonban ez tévhit, számos tényező növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és némelyikről bizonyosan még nem is hallottál. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép
Életmód

Óriási hiba: Egész életünkben rosszul mostuk az epret! Így csináld, hogy tovább friss maradjon!

Ha eddig azt hitted, az epermosást nem lehet elrontani, sajnos tévedtél! Mutatjuk, hogy csinálják a profik!

Kép
Életmód

A híres táncosnő elárulta lapos hasának titkát: ezt fogyasztja minden reggel!

Ezt edd edzés után, ha olyan lapos hasat szeretnél, mint amilyennel a híres táncosnő, Julianne Hough büszkélkedhet!