Abszurd hiedelmek a menstruációról a történelem során - Ezért kell ledönteni a tabukat!

Abszurd hiedelmek a menstruációról a történelem során - Ezért kell ledönteni a tabukat!
Forrás: GettyImages

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Miért stigmatizálták folyton a nőket a történelem során a menzeszük miatt? És miért kezelünk tabuként valamit, ami olyan természetes dolog, mint a menstruáció?

A cikk támogatója a Libresse

A menstruáció a nőiesség és a termékenység jele, és a legtöbb nő számára az élet velejárója. Mégis valamilyen oknál fogva mi nők, gyakran szégyenkezünk amiatt, hogy vérzünk, és ezen a média sem segít. Ahelyett, hogy ki mernénk mondani, hogy menstruálunk, inkább eltitkoljuk, vagy olyan szavakkal illetjük, mint a „piros betűs napok”, a „megjött a mikulás” vagy a „havi baj”. Miért nem merjük nevén nevezni?

A menstruáló nőket, mióta világ a világ, mindig is erősen stigmatizálták, korszaktól, földrajzi helytől, és vallástól függetlenül. Biztosan mindenki hallott rémtörténeteket olyan országokról, mint például Nepál, ahol lányok és nők fagytak halálra vagy érte őket bántalmazás, mert a menzesz ideje alatt elkülönítik, akár pajtába is zárják őket. Egyesek tehát ok nélkül félnek a természetes jelenségtől, mások elszigetelik, és megint mások akár imádják is a menstruáló nőket. Általánosságban viszont elmondható, hogy többnyire piszkosnak és tisztátalannak tartották, és tartják sajnos még a mai napig is sok helyen a menzeszt.

Volt, hogy ördögtől valónak hitték, és úgy gondolták, hogy a nők ezeken a bizonyos napokon szabadulnak meg a gonosztól. A középkorban például a férfiak azt hitték, hogy egy csepp menstruációs vér is megégetheti a nemi szervüket, és ha a menstruációja alatt esne teherbe az asszony, akkor a gyermeket az ördög szállná meg. Az iszlám szabályai előírják, hogy a menstruáló nő nem imádkozhat, és nem tarthat böjtöt. Az ősi zsidó hagyományok szerint minden tisztátalannak számít, amihez a nő ebben az időszakban hozzáér, a hindu vallás pedig eltiltja őket a főzéstől és távol tartja őket a családjuktól. Spanyolországban és Franciaországban megtiltották, hogy a nő a menstruációja alatt majonézt készítsen, nehogy összemenjen a tojás, de vemhes háziállatok közé sem engedték, nehogy elvetéljen az állat. De még napjaink Európájában is megesik, hogy úgy gondolják, ilyenkor sem fürödni, sem pedig fodrászhoz menni nem szabad. A menzeszről beszélni pláne nem!

Nem csoda tehát, hogy a nőkbe berögzült az a téveszme, hogy a menstruáció szégyellni-, és titkolni való dolog.

libresse, betét, nők, elfogadás,
forrás: Libresse
Döntsük le együtt a menstruációs tabukat!

A Libresse arra vállalkozott, hogy változtat ezen: szóra bírja a nőket és segítségükkel elkészítse a nagy, női tabutérképet a számunkra legkínosabb kérdésekből. A Libresse eltökélt célja, hogy új utakat nyisson a női intim higiénia területén és nyíltan beszéljen azokról a kérdésekről, amelyek tabunak számítanak. Annak ellenére, hogy modern világban élünk, rengeteg tabu vesz minket körül. Elhatározták, hogy őszinte és nyílt párbeszédet kezdeményeznek és feltárják a női testet, nőiséget érintő, eddig tabunak számító témákat. Kutatásuk eredményeképpen született meg a női tabutérkép: a szavazatok alapján a legnagyobb nőket érintő tabunak számít ma Magyarországon a hüvelyfolyás.

A XX. század volt az, ami végre nem betegségként kezelte a menstruációt, és ahol végre elkezdtek megjelenni az első nőknek készült egészségügyi betétek, habár szemérmesség miatt, csak kevesen mertek vásárolni belőlük. Az első ilyen betétek 1920-ban jelentek meg, és akkoriban egy befőttesüvegbe kellett bedobniuk a hölgyeknek egy ötcentest, ezután vehették csak el a betétet. Így oldották meg akkoriban a diszkréciót. Igazán aztán csak évtizedekkel később, a 60-as évek vége felé kezdtek elterjedni a ragasztócsíkos betétek, de egészen a 80-as évekig nem mondták ki a televízióban azt a szót, hogy menstruáció. (Tudod kinek a szájából hangzott el először? Courteney Coxéból, egy 1985-ös reklámban.)

De a nők sajnos továbbra is hónapról-hónapra szenvednek a menstruációjuk gyakorlati, gazdasági és kulturális akadályai miatt. Hiszen sok helyen továbbra is külön kell fürödniük a családjuktól, tilos főzniük, a barátaikkal találkozniuk, vagy megosztaniuk az ágyukat a férjükkel. Csoda, hogy a nők továbbra is zavarban vannak, és úgy érzik, hogy szégyellniük kell magukat - az amúgy teljesen egészséges, testi funkciójuk miatt?

A „menstruáció” szóra, több ezer kifejezést találtunk ki annak érdekében, hogy elkerüljük azt. Itt az ideje, hogy a nők végre magabiztosak legyenek, és hangosan ki merjék mondani: „Menstruálok! És büszke vagyok arra, hogy nő vagyok.” Az emberiség szaporodásához igenis hozzátartozik ez is, merjünk róla beszélni, és értsük meg, a ciklusunk nem tabu téma!

A témához kapcsolódva a Libresse egy ütős kampányfilmet készített.


Olvasd el ezt is!

Ezek az ételek segíthetnek a nehéz napokon:menstruáció előtt és alatt

Galéria / 14 kép

Ezek az ételek segíthetnek a nehéz napokon: menstruáció előtt és alatt (képek: Getty)

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

Promóciók

Forma és funkció kohéziója a Nothing új okostelefonjában

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Életmód

Ezektől lesz igazán lapos a has! 4 prebiotikumokban gazdag étel, amit mindenkinek ennie kellene

A prebiotikumok sok ételben benne vannak, ezeket érdemes gyakran fogyasztani a szakértők szerint a lapos hasért!

Kép
Életmód

Szerelmi horoszkóp: A Vénusz-jegyed elárulja, mire lenne igazából szükséged egy párkapcsolatban

A Vénusz-jegyből arra lehet következtetni, milyen vagy a szerelemben, a párkapcsolatodban.

Kép
Életmód

Hannibal Lectertől Batmanig – ikonikus filmes maszkok

A humorostól a komolyon át a rémisztőig igen sokféle maszkot láttunk már a mozitörténelemben. Ezek a legemlékezetesebbek.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őt tartják jelen pillanatban a legutálatosabb hírességnek a világon - több mint százezer szavazat érkezett!

Íme 2024 legutáltabb sztárjainak listája, több mint százezer szavazat! Egy-két néven még mi is meglepődtünk...

Kép
Shopping

9 outfit Rachel Green ruhatárából, ami 2024-ben divatosabb, mint valaha

Jennifer Aniston ikonikus karakterének nemcsak a frizurája divatos még ma is, hanem a '90-es évek trendjeit követő szettjei is. Szóval megéri inspirálódni Rachel gardróbjából!

Kép
Életmód

10 egészségesnek hitt étel, ami valójában nem az: ne higgy a népszerű hívószavaknak!

Joghurt, granola, lencse chips – mindegyik egészségesen hangzik, igaz? Sajnos, bármennyire is erényesnek hangzik egy étel – különösen a „teljesen természetes”, „gluténmentes” és „élő, aktív kultúrák” – olyan népszerű hívószavakkal együtt, még mindig rossz lehet a számodra.