„A világ sokszínű, és a gyerekeknek ezt meg kell tanítani„ - interjú Lakatos Márkkal

„A világ sokszínű, és a gyerekeknek ezt meg kell tanítani„ - interjú Lakatos Márkkal
Forrás: Dömök Noel

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Lezárult az instyle.hu-n a szabadság hónapja, de a témában még olvashatsz tematikánk zárásaként izgalmas interjúkat. Mennyire érezhetik magukat jelenleg biztonságban az LMBTQ közösség tagjai? Milyen nehézségeken mennek keresztül, milyen utat járnak be a, és mennyire számíthatnak támogató, elfogadó hangokra itthon, és külföldön Lakatos Márkkal beszélgettünk.

Mi a véleményed, mennyire elfogadó és nyitott jelenleg Magyarországon az emberek gondolkodása?
Nyitottabb szemléletet akkor lehetne elérni a társadalomban, ha a politika nem nyomná ennek az ellenkezőjét, viszont egyre inkább arra kondicionálja az embereket, hogy egymás ellen forduljanak és egymás ellen beszéljenek. Miközben békét, elfogadást, és toleranciát is ki lehetne tűzni a zászlókra. Nálunk most nem ez mutatkozik. Nagyon sok helyen a világban ez egy trend, amit a közösségi média algoritmusai is befolyásolnak, amikről tudjuk, hogy politikai és azon túl mutató gazdasági csoportok irányítanak. Sajnos az LMBTQ kérdéskör pont egy olyan téma, amivel évezredek óta egymás ellen fordíthatók az emberek, és ez teljesen felesleges.
Miként lehetne az embereket kicsit jobban érzékenyíteni, szerinted hogyan válhatna a társadalom általánosan elfogadóbbá?
Kezdjük ott, hogy amiről őszintén beszélünk kellene, az a hatályos magyar törvények szerint illegális. Jelen pillanatban van egy törvény, ami arról szól, hogy 18 éves korig tilos a gyerekeknek megmutatni, hogy másként is lehet szeretni, élni, és tilos erről őket felvilágosítani, ami szerintem egy alapvető probléma, mert attól nem válik senki meleggé, és nem történik vele semmi, hogy a világot megismeri. A világ sokszínű, és a gyerekeknek ezt meg kell tanítani, mert annál többek lesznek, mire felnőnek. A lényeg, hogy természetességgel kezeljük. Rég rossz, ha egy gyerek úgy szocializálódik, hogy szégyellni való, elítélendő dolog a sokszínűség.
Valahol az is, hogy politikamentesen jelenleg nem is kerülhető meg a kérdés. Mit gondolsz erről?
Nagyon rossz ez az irány. Nézd meg az Egyesült Államokat, néhány államban is vízválasztó a téma. Egyáltalán nem kellene, hogy az LMBTQ közösséget bizonyos politikai körök felhasználják a saját érdekérvényesítésükre, azzal a céllal, hogy hogyan tudják az embereket ellenséggé tenni. Tényleg semmi szükség erre.

Világlátott ember vagy, sokat utazol, mik a tapasztalataid, hol érezted eddig a legőszintébb elfogadást?
Északabbra. Nézzünk el Skandinávia felé, példaértékű, ahogy a társadalomban úgy élnek egymás mellett az emberek, hogy a párbeszéd és a kölcsönös tisztelet kerül előtérbe, nem pedig az ellenségeskedés. Mondanám még Izlandot is egy nagyon jó példának. Ezek mind olyan helyek, ahol a politikának kevesebb szerepe van a mindennapi életben, és nem az a célja, hogy az embereket egymás ellen hergelje, és megossza a társadalmat. Ezeken a helyeken az együttélés nem probléma. Az emberek sokfélék, sokféleképpen hisznek, gondolkodnak, és ez így természetes, amit inkább kíváncsisággal kell nézni. Annyival többek vagyunk, ha többféle embereket ismerünk meg, hiszen ez által sokféle világot is megismerhetünk.
A Pride-nak is ez lenne a legfontosabb célja?
Ezt nem egy nap alatt kell elérni. Az embereknek fontosak az ünnepek, a jeles napok, egyes alkalmak. A Pride lényege leginkább az az elképesztő energia, ami abban az egyetlen napban összesűrűsödik. A civilizáció fennállása óta vannak ünnepnapok, a Pride is egy ünnepnap, még akkor is, ha olyan dolgokra is emlékeztet, amiben sok volt a szenvedés, keserűség, vagy a harc. Az LMBTQ közössége az üldözött, büntetett csoportból kivívta azt, hogy kezd elfogadott közösséggé válni, és egyenlő jogokat nyerni. De ez egy bonyolult folyamat. Az érintetteket ez a nap arra a történelmi időszakra emlékezteti, amikor börtönbe zártak, és adott esetben kivégeztek valakit azért, mert más voltak. Azért is fontosak ezek a szimbolikus ünnepek, mert a világnak meg kell mutatni azt, hogy az emberek igen is egyenlőek, és az embereket nem lehet megkülönböztetni sem a bőrszínük, sem a szexuális beállítottságuk, sem a fajuk, sem a vallásuk alapján. Nagyon elszomorító, hogy még mindig vannak olyan országok, ahol máig halálbüntetés vár a melegekre.

Tehát elsősorban a Pride a szabadság ünnepe…
Így van, és ezért is fontosak ezek a szimbolikus ünnepek. A szabadságharcra is megemlékezünk, ahogy az elnyomott magyar nemzet felkelt az uralkodók ellen. Ez egy büszkeség. A Pride napja is arról szól, hogy az LMBTQ közösség kivívott magának bizonyos jogokat, és ez valami mellett van, nem pedig valami ellen. Végtére a demokrácia is erről szól, hogy az ilyen dolgokat tiszteletben kell tartani.
Neked, személy szerint miért fontos a Pride?
Szeretném elérni, hogy ne egy harc legyen, hanem egy olyan biztonságos környezet, ahol az emberek magukat ünnepelik. Mindenki, aki érintett, és aki nem, ünnepelje az elfogadást, és azokat, akik számára ez egy nagyon fontos üzenet. Legyünk egymás iránt nyitottak, kíváncsiak, és fedezzük fel a világot. Mindennek van napos, és árnyas oldala, hiszen erről szól az élet. A teljességet megismerni kell, nem pedig elutasítani, és ha így élünk, azzal önmagunkat is építhetjük.

Az LMBTQ+ közösség tagjai között számtalan világsztárt és tudóst tudhatunk, akik nemcsak szimplán híresek (voltak), de a világ menetén is változtattak munkásságukkal. Nézd meg galériánkban, hogy kik ezek!

Galéria / 8 kép

LMBTQ+ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.