10 egyszerű tipp, hogy ne pazarolj semmiféle ételt

10 egyszerű tipp, hogy ne pazarolj semmiféle ételt
Forrás: Getty

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Ha eddig nem tudtad magad rávenni a környezettudatosabb főzésre, vásárlásra, akkor a karantén szuper lehetőség, hogy kipróbáld!

Ahogy mostanában – kijárási korlátozáso kidején – máskor is jobban gondold át, mire van szükséged a boltból. És ne csak azt gondold végig, ma mit ennél, hanem azt is, hogy holnap és a következő pár napban. Akármilyen éhesen is mész bevásárolni, csak azért ne vegyél 2 kg spárgát vagy sütőtököt, mert akkor éppen megkívánod. Ilyen és ehhez hasonló gondolkodásbeli változtatásokra lesz szükséged, hogy elindítsd a pazarlásmentes konyhádat.

Zero waste, azaz totális pazarlásmentesség – ez a cél!
forrás: Getty
Zero waste, azaz totális pazarlásmentesség – ez a cél!

Az ésszerűség keretein belül és a saját pontos, őszinte igényeidet figyelembevéve fogadd meg a tanácsainkat. Ha például tudod, hogy a lencse egészséges, de havi egynél többször biztosan nem ennél belőle, akkor például fölösleget fél kilónál többet tartanod otthon – főleg, hogy a kártevők is szívesen beleköltöznek. Szereted a hummuszt? Oké, de biztosan a fél kilós kiszerelésre van szükséged? Megfogadod, hogy a héten minden nap salátát vacsorázol? Rendben, de tuti megeszel 3 fej jégsalátát 7 nap alatt vagy a felét kidobod majd, mert megfonnyad?

Tehát mielőtt belevágnál a zero waste tervezésbe, mindenképp végig kell gondolnod, hogy mennyire áll közel a valóság ahhoz, amit eltervezel és csak ideálisnak tűnik.

10 egyszerű tippet mutatunk, amivel könnyebben megvalósítható a pazarlásmentes főzés!

A savatossági dátum nem minden.
forrás: Getty
A savatossági dátum nem minden.

1. A dátum csak egy hozzávetőleges időpont

A szavatossági dátum – főleg a nagyon hosszan eltartható élelmiszereknél – a minőségre vonatkozik, azaz hogy addig a dátumig a lehető legjobb ízű és állagú lesz az az étel. Ha mondjuk 5 évig jó egy barackbefőtt vagy egy halkonzerv, akkor lejárat után pár hétig, hónapig még fogyasztható általában. A rövidlejáratú friss termékeknél viszont komolyabban kell venni a lejárati dátumot. A tejtermékek, felvágottak hűtőben tárolva bontatlanul még jó pár napig jók lejárat után.

Kép
forrás: Getty

2. A zöldségzöldek mehetnek levesbe

A zöldségekről levágott szárak, héjak, végek, feleslegesnek tűnő részek is hasznosak és ízletesek, sőt, sokszor azokban van a legtöbb íz. Ezekből a levágott részekből fél óra alat főzz zöldségalaplevet – ez vega alaplének szuper. Ha a kidobandók között volt csont vagy hús, akkor az is mehet a zöldségek mellé, akkor húsalaplevet kapsz. Ha kihűlt kis adagokban fagyaszd le és főzéshez bármikor előkaphatod. Mártásokhoz, főzelékekhez, pörkölthöz és levesalapnak tökéletes.

Kép
forrás: Getty

3. Menütervezés

2 lehetőséged van, az egyik, hogy pontosan megtervezel egy hétre előre minden fogást, hogy mit eszel, főzöl. A másik út, hogy jól variálható alapanyagokat vásárolsz, amiből akár 3 féle ételt is tudsz főzni. Például a darált hús+paradicsomszósz lehet, bolognai spagetti, lasagne vagy csilis bab is. A ha túl sok a zöldség és már nincs ötleted, akkor is lehet belőle rakott zöldségeket csinálni reszelt sajttal és zöldfűszerekkel. Ha csupa olyan alapanyagot veszel, ami többféleképpen elkészíthető, akkor nem leszel bajban a hét második felében sem. Ha leszoksz az impulzusvásárlásról, még pénzt is spórolhatsz. Egy a fontos, hogy sose éhesen tervezd meg a következő heti menüt!

Kép
forrás: Getty

4. Online vásárlás és szervezettség

Ha jellemző rád, hogy egy szupermarketben mindefélét összevásárolsz, amire nincs szükséged vagy csak olyan plusz nasikat veszel, amik nem fogynak mindig el, akkor a bevásárló listádra lehető legpontosabban, tételesen írd le, miből mennyi kell (20 db tojás, 5 doboz joghurt, 1 kg csirkemell, 40 dkg mandula, 2 csomag keksz, 2 csomag chips stb.). Az online vásárlás és házhozszállítás is jó lehet neked, mert így tényleg semmiért nem kell bemenned az üzletbe, maximum pékhez kenyéréért.

Kép
forrás: Getty

5. Szabály: ami előbb jött, előbb megy...
...a pocakba. Azaz a legrégebben vásárolt sajtkrémet, sonkát, sajtot, tojást, paradicsomot vagy citromot vedd ki mindig a hűtőből, hogy nehogy lejárjon a szavatossága, mielőtt sorra kerülne. Amin nincs dátum, arra írd rá bátran!

További 5 ételmegmentő ötletért kattints a galériába!

Galéria / 5 kép

10 tipp, hogy pazarlásmentes legyen a konyhád

Megnézem a galériát

Feltankoltál (nagyon helyesen) csomó befőttet, olajos halat, szószokat, kompótot és már nincs ötleted, mit készíts belőle? Erre is van pár tippünk!

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.

Kép
Sztárok

Ritka pillanat: Matthew McConaughey-t gyönyörű lánya kísérte el a vörös szőnyegre - FOTÓ

Matthew McConaughey ritkán jelenik meg teljes családjával a vörös szőnyegen, most ennek a pillanatnak lehetünk szemtanúi!

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód