10 egyszerű tipp, hogy ne pazarolj semmiféle ételt

10 egyszerű tipp, hogy ne pazarolj semmiféle ételt
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Ha eddig nem tudtad magad rávenni a környezettudatosabb főzésre, vásárlásra, akkor a karantén szuper lehetőség, hogy kipróbáld!

Ahogy mostanában – kijárási korlátozáso kidején – máskor is jobban gondold át, mire van szükséged a boltból. És ne csak azt gondold végig, ma mit ennél, hanem azt is, hogy holnap és a következő pár napban. Akármilyen éhesen is mész bevásárolni, csak azért ne vegyél 2 kg spárgát vagy sütőtököt, mert akkor éppen megkívánod. Ilyen és ehhez hasonló gondolkodásbeli változtatásokra lesz szükséged, hogy elindítsd a pazarlásmentes konyhádat.

Zero waste, azaz totális pazarlásmentesség – ez a cél!
forrás: Getty
Zero waste, azaz totális pazarlásmentesség – ez a cél!

Az ésszerűség keretein belül és a saját pontos, őszinte igényeidet figyelembevéve fogadd meg a tanácsainkat. Ha például tudod, hogy a lencse egészséges, de havi egynél többször biztosan nem ennél belőle, akkor például fölösleget fél kilónál többet tartanod otthon – főleg, hogy a kártevők is szívesen beleköltöznek. Szereted a hummuszt? Oké, de biztosan a fél kilós kiszerelésre van szükséged? Megfogadod, hogy a héten minden nap salátát vacsorázol? Rendben, de tuti megeszel 3 fej jégsalátát 7 nap alatt vagy a felét kidobod majd, mert megfonnyad?

Tehát mielőtt belevágnál a zero waste tervezésbe, mindenképp végig kell gondolnod, hogy mennyire áll közel a valóság ahhoz, amit eltervezel és csak ideálisnak tűnik.

10 egyszerű tippet mutatunk, amivel könnyebben megvalósítható a pazarlásmentes főzés!

A savatossági dátum nem minden.
forrás: Getty
A savatossági dátum nem minden.

1. A dátum csak egy hozzávetőleges időpont

A szavatossági dátum – főleg a nagyon hosszan eltartható élelmiszereknél – a minőségre vonatkozik, azaz hogy addig a dátumig a lehető legjobb ízű és állagú lesz az az étel. Ha mondjuk 5 évig jó egy barackbefőtt vagy egy halkonzerv, akkor lejárat után pár hétig, hónapig még fogyasztható általában. A rövidlejáratú friss termékeknél viszont komolyabban kell venni a lejárati dátumot. A tejtermékek, felvágottak hűtőben tárolva bontatlanul még jó pár napig jók lejárat után.

Kép
forrás: Getty

2. A zöldségzöldek mehetnek levesbe

A zöldségekről levágott szárak, héjak, végek, feleslegesnek tűnő részek is hasznosak és ízletesek, sőt, sokszor azokban van a legtöbb íz. Ezekből a levágott részekből fél óra alat főzz zöldségalaplevet – ez vega alaplének szuper. Ha a kidobandók között volt csont vagy hús, akkor az is mehet a zöldségek mellé, akkor húsalaplevet kapsz. Ha kihűlt kis adagokban fagyaszd le és főzéshez bármikor előkaphatod. Mártásokhoz, főzelékekhez, pörkölthöz és levesalapnak tökéletes.

Kép
forrás: Getty

3. Menütervezés

2 lehetőséged van, az egyik, hogy pontosan megtervezel egy hétre előre minden fogást, hogy mit eszel, főzöl. A másik út, hogy jól variálható alapanyagokat vásárolsz, amiből akár 3 féle ételt is tudsz főzni. Például a darált hús+paradicsomszósz lehet, bolognai spagetti, lasagne vagy csilis bab is. A ha túl sok a zöldség és már nincs ötleted, akkor is lehet belőle rakott zöldségeket csinálni reszelt sajttal és zöldfűszerekkel. Ha csupa olyan alapanyagot veszel, ami többféleképpen elkészíthető, akkor nem leszel bajban a hét második felében sem. Ha leszoksz az impulzusvásárlásról, még pénzt is spórolhatsz. Egy a fontos, hogy sose éhesen tervezd meg a következő heti menüt!

Kép
forrás: Getty

4. Online vásárlás és szervezettség

Ha jellemző rád, hogy egy szupermarketben mindefélét összevásárolsz, amire nincs szükséged vagy csak olyan plusz nasikat veszel, amik nem fogynak mindig el, akkor a bevásárló listádra lehető legpontosabban, tételesen írd le, miből mennyi kell (20 db tojás, 5 doboz joghurt, 1 kg csirkemell, 40 dkg mandula, 2 csomag keksz, 2 csomag chips stb.). Az online vásárlás és házhozszállítás is jó lehet neked, mert így tényleg semmiért nem kell bemenned az üzletbe, maximum pékhez kenyéréért.

Kép
forrás: Getty

5. Szabály: ami előbb jött, előbb megy...
...a pocakba. Azaz a legrégebben vásárolt sajtkrémet, sonkát, sajtot, tojást, paradicsomot vagy citromot vedd ki mindig a hűtőből, hogy nehogy lejárjon a szavatossága, mielőtt sorra kerülne. Amin nincs dátum, arra írd rá bátran!

További 5 ételmegmentő ötletért kattints a galériába!

Galéria / 5 kép

10 tipp, hogy pazarlásmentes legyen a konyhád

Megnézem a galériát

Feltankoltál (nagyon helyesen) csomó befőttet, olajos halat, szószokat, kompótot és már nincs ötleted, mit készíts belőle? Erre is van pár tippünk!

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Barbie Ferreira, az új plus size stílusikon

Lesd el Barbie Ferreira stílustrükkjeit!

Kép
Stílus

Eukaliptusz, bükkfa és gránátalma: biológiailag lebomló anyagokból készülnek a jövő ruhái

A jövő ruhái 8 hét alatt totálisan lebomlanak. Kételkedsz? Mutatjuk!

Kép
Stílus

Lakatos Márk: Digitális divathetek harcolnak a divat fenntarthatóságáért

A digitális divatheteket nagyon izgalmas kezdeményezésnek tartom, akár kiegészítő programként egy hagyományos eseményen, akár önmagukban. Nem véletlen, hogy az InStyle őszi lapszámában is fontos szerepet kapott a téma, keressétek a frissen megjelent őszi lapszámban – addig pedig bemelegítésként jöjjön egy kis nézegetnivaló!

Kép
Sztárok

Csak egy ballonkabát és egy bomba test

Palvin Barbi ballonkabátban szexizett. Vajon van alatta fehérnemű vagy nincs?

Kép
Sztárok

Helena Christensen buja képeket készített Brooke Shieldsről

A kilencvenes évek szupermodellje, Helena Christensen meglepően buja fotósorozatot készített barátnőjéről, Brooke Shieldsről.

Kép
Shopping

Ezért a mintáért fog mindenki megvadulni idén ősszel

A ősz most egy egészen sajátos és új oldalát kelti életre a kifogyhatatlannak tűnő mintaválasztéknak.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem