„Véletlenek nincsenek, és hiszek a pillangóhatásban is” - interjú Román Katalinnal

„Véletlenek nincsenek, és hiszek a pillangóhatásban is” - interjú Román Katalinnal
Forrás: InStyle/Pejkó Gergő

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Román Katalin vihette haza a legjobb színésznőnek járó díját a 2023-as Magyar Mozgókép Díj gálán - most pedig elolvashatod a vele készült interjúnkat, ami a nyári InStyle-ban jelent meg!

Román Katalin mindössze húsz éves volt, amikor megkapta élete első szerepét a Hat hét című filmben. Zsófi megformálásáért a Magyar Filmkritikusok Díjának átadóján, a Boszporusz Filmfesztiválon is neki ítélték oda a legjobb színésznőnek járó elismerést és az alakításáért a Magyar Mozgókép Díjra is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. Amit a hétvégén szoborra is váltott, ugyanis a legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, a Magasságok és mélységek és Katalin vehették át.
Ezúton is nagyon gratulálunk a győzteseknek, a következőkben pedig elolvashatod Román Katalinnal készült interjúnkat, amit az InStyle nyári lapszámába készítettünk!

Már éppen kezdtél lemondani a színészi ambícióidról, amikor megkaptad a Hat hét főszerepét. Ezt egyfajta jelként fogtad fel?

Úgy gondolom, véletlenek nincsenek, és hiszek a pillangóhatásban is: minden okkal történik, és az események befolyással vannak egymásra.

A film olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a kamaszterhesség és az örökbeadás. Amikor a forgatásra készültél, kismamákkal, újdonsült anyákkal, örökbeadó és örökbefogadó nőkkel is készítettél interjút, hogy minél hitelesebben ábrázolhasd a karakteredet a vásznon. Érezted magadon a felelősség súlyát amiatt, hogy miként tolmácsolod a témát Zsófi nevében?

Igen, abszolút. Minél több interjút készítettem, és minél inkább beleástam magam a kutatásba, annál jobban éreztem, mennyire érzékenyen kell hozzányúlnom a témához. Beszélgettem például egy életet adó anyával, aki néhány kérdés után elsírta magát, és azt mondta, a mai napig fájdalmas számára, hogy tíz évvel ezelőtt örökbe adta a gyermekét.

Mivel „szerettél volna eggyé válni Zsófi karakterével”, munka közben elszeparáltad magad mindenkitől, hogy a szerepben maradj, amiből még hétvégén sem léptél ki. A gyakran vitatott method acting-módszer sokak szerint káros hatással lehet a színészek mentális egészségére. A forgatás végével mennyire volt nehéz elengedned Zsófit? Megviselt a búcsú?

Nagyon nehéz volt elbúcsúzni tőle, pont azért, mert a forgatás alatt végig velem maradt, és nem léptem ki belőle. De szerencsére volt egy egész nyaram arra, hogy elköszönjek Zsófitól, elengedjem őt, és ma már úgy gondolok vissza rá, hogy milyen sokat tanított nekem.

Mi az, amit mégis magaddal viszel belőle, a személyiségéből?

Az erejét: azt, hogy mindig megy előre, és ha valamit el akar érni, akkor tesz érte. Ez az, amit Zsófi tanított nekem.

Olyan színésznőkkel játszhattál együtt az első filmedben, mint Járó Zsuzsa vagy Balsai Móni. Milyen tanácsokat kaptál tőlük a forgatás alatt?

Nagyon jó volt velük a közös munka, fantasztikus emberek és lenyűgöző színésznők. Mónitól például azt tanultam, hogy majd meg fogom szeretni magamat a vásznon: lehet, hogy kezdetben semmivel sem leszek elégedett, de idővel ez változni fog. Önbizalmat adott, amikor azt mondta, ne ostorozzam magam amiatt, hogy nem vettek fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Azt tanácsolta, hogy higgyek a tehetségemben, hiszen a film stábja is egy emberként bizalmat szavazott nekem. Sokáig kételkedtem abban, hogy a forgatáson lenne a helyem, ő pedig levette rólam ezt a terhet. De Járó Zsuzsa is sokat segített abban, hogy miként találhatnám meg önmagamat és az utamat a szakmában egyetem nélkül. Vannak ismerőseim, akik a mai napig úgy tartják, hogy „papírra” van szükség Magyarországon az érvényesüléshez, de nem szeretnék rájuk hallgatni.

Most, 22 évesen azt vallod, még további 22 évig nem leszel felnőtt, és nem is szeretnél azzá válni, mert „a színészet is olyan hivatás, amihez kicsit gyereklelkűnek kell maradni”. Miért fontos a munkádban, hogy meg tudd őrizni magadban a kislányt?

Azért, mert ez együtt jár egyfajta pozitív naivsággal és játékszeretettel: az utóbbi hasznos színészként, hiszen gyakorlatilag tényleg játszunk... (mosolyog)

Megkaptad a Magyar Filmkritikusok díját és számtalan kritikában méltatták az alakításod Zsófiként, mégsem tudsz színésznőként gondolni magadra. Úgy érzed, szükséged van ehhez még valamiféle szakmai mérföldkőre?

Egy filmmel a hátam mögött még nehéz lenne azt mondanom, hogy színésznő vagyok. Szerintem sokkal több tapasztalat kell ehhez, és rengeteg tanulás is vár rám, mielőtt ezt tényleg ki tudnám jelenteni magamról.

Nemcsak a kamerák előtt próbáltad már ki magad, gyártási asszisztensként dolgozol külföldi produkcióknál. Színészként hogyan segíti a munkádat, ha belelátsz a másik oldalba is?

Bár ez két teljesen más pólusa a filmezésnek, mégis, ha most színészként lennék jelen egy forgatáson, tudnám, milyen empátiát igényel egy-egy ilyen produkció.

Te már beszerezted?


Magyar filmek, magyar filmesek, megannyi elképesztő alakítás és alkotás, generációkon átívelő tehetség és tudásátadás. Figyelni és tanulni. Tanítani és inspirálni. Az InStyle nyári lapszáma a filmekről és a magyar filmekről szól, valamint a női történetekről, a női szerepekről a filmvásznon és amögött! Tarts velünk, amíg alámerülünk a hazai filmek és filmesek világába, elkalauzolunk kicsit a kulisszák mögé, a színészi játék és alkotófolyamatok legizgalmasabb pillanataiba, a Magyar Mozgókép Fesztivál hazai filmes seregszemléjén bemutatott legújabb, vagy az elmúlt évek legemlékezetesebb magyar alkotásainak készítőivel és szereplőivel. A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT!

Kép

Most pedig nézd meg galériánkban, hogy az IMDb közönségszavazása szerint melyek minden idők legjobb magyar filmjei!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!

Kép
Életmód

12 hatékony anyagcsere-gyorsító gyümölcs és zöldség, amik segítenek formába lendülni! 2 receptet is mutatunk!

Szeretnél beindítani az anyagcserédet és könnyedén formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy bevezess egy csodálatos és ízletes élelmiszer-csoportot az étrendedbe – a gyümölcsöket és zöldségeket! A gyors anyagcsere nemcsak a fogyáshoz járul hozzá, hanem energiával tölt fel, serkenti az emésztést és segíti az egész szervezet működését.

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!