1
/
7
1. Fehér shakshuka
Az izraeliek lecsója ezúttal egy fehér, joghurtos kiadásban hódít. Tényleg kihagyhatatlan!
Hozzávalók ~ 3-4 főre:
1 kis padlizsán kis kockákra vágva
2 teáskanál só, plusz még a fűszerezéshez ízlés szerint
½ csésze plusz 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
4 közepes paradicsom vékonyra szeletelve
2 ½ csésze görög joghurt
1 csésze natúr joghurt (vagy mérhetjük úgy is, hogy több görög joghurtot teszünk hozzá)
1 evőkanál citromlé (ízlés szerint változhat)
2 evőkanál finomra vágott kakukkfű
2 evőkanál finomra vágott zatar vagy friss oregánólevél
2 evőkanál kukorica- vagy burgonyakeményítő
6 nagy tojás
¼ csésze apróra vágott lilahagyma
¼ csésze apróra vágott friss koriander
1 kis jalapeño finomra aprítva
1 lime szeletekre vágva
Elkészítés:
Vágjuk apró kockákra a padlizsánt, keverjünk hozzá 1 teáskanál sót, ½ csésze olajat. Tegyük a sütőbe - félidőben kicsit rázogassuk meg - és süssük ropogósra és aranybarnára 30-35 perc alatt. Közben melegítsünk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olajat, és adjuk hozzá a vöröshagymát, majd amikor aranybarnára sült akkor mehet hozzá a 1 evőkanál fokhagyma és kicsit hagyjuk összeérni az ízeket. Aztán dobjuk hozzá a a paradicsomot, egy kis sót és egészen addig főzzük míg a paradicsom megpuhul és elég folyadék távozik belőle. Amíg a paradicsom alakul, addig egy közepes tálban keverjük össze a joghurtokat, a citromlevet, a kakukkfüvet, a zatart, a kukoricakeményítőt és a maradék ½ teáskanál sót és 1 teáskanál fokhagymát. Az így kapott keveréket öntsük rá a paradicsomra és a hagymára, vegyük alacsonyra a lángot, és főzzük addig, amíg a joghurtból származó folyadék nagyrészt felszívódik, azaz körülbelül 11-12 perc alatt. Ezután formázzunk hat mélyedést a joghurtba törjük bele a tojásokat, és fedetlenül főzzük tovább 5-6 percig. Végül vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és 3-4 percre tegyük az előmelegített sütőbe - akkor lesz jó már ha a tojás fehérje megszilárdul. Amikor kész vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a padlizsánt, a lilahagymát, a koriandert és a jalapenót, majd lime szeletekkel tálaljuk.
Az izraeliek lecsója ezúttal egy fehér, joghurtos kiadásban hódít. Tényleg kihagyhatatlan!
Hozzávalók ~ 3-4 főre:
1 kis padlizsán kis kockákra vágva
2 teáskanál só, plusz még a fűszerezéshez ízlés szerint
½ csésze plusz 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
4 közepes paradicsom vékonyra szeletelve
2 ½ csésze görög joghurt
1 csésze natúr joghurt (vagy mérhetjük úgy is, hogy több görög joghurtot teszünk hozzá)
1 evőkanál citromlé (ízlés szerint változhat)
2 evőkanál finomra vágott kakukkfű
2 evőkanál finomra vágott zatar vagy friss oregánólevél
2 evőkanál kukorica- vagy burgonyakeményítő
6 nagy tojás
¼ csésze apróra vágott lilahagyma
¼ csésze apróra vágott friss koriander
1 kis jalapeño finomra aprítva
1 lime szeletekre vágva
Elkészítés:
Vágjuk apró kockákra a padlizsánt, keverjünk hozzá 1 teáskanál sót, ½ csésze olajat. Tegyük a sütőbe - félidőben kicsit rázogassuk meg - és süssük ropogósra és aranybarnára 30-35 perc alatt. Közben melegítsünk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olajat, és adjuk hozzá a vöröshagymát, majd amikor aranybarnára sült akkor mehet hozzá a 1 evőkanál fokhagyma és kicsit hagyjuk összeérni az ízeket. Aztán dobjuk hozzá a a paradicsomot, egy kis sót és egészen addig főzzük míg a paradicsom megpuhul és elég folyadék távozik belőle. Amíg a paradicsom alakul, addig egy közepes tálban keverjük össze a joghurtokat, a citromlevet, a kakukkfüvet, a zatart, a kukoricakeményítőt és a maradék ½ teáskanál sót és 1 teáskanál fokhagymát. Az így kapott keveréket öntsük rá a paradicsomra és a hagymára, vegyük alacsonyra a lángot, és főzzük addig, amíg a joghurtból származó folyadék nagyrészt felszívódik, azaz körülbelül 11-12 perc alatt. Ezután formázzunk hat mélyedést a joghurtba törjük bele a tojásokat, és fedetlenül főzzük tovább 5-6 percig. Végül vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és 3-4 percre tegyük az előmelegített sütőbe - akkor lesz jó már ha a tojás fehérje megszilárdul. Amikor kész vegyük ki a sütőből, szórjuk rá a padlizsánt, a lilahagymát, a koriandert és a jalapenót, majd lime szeletekkel tálaljuk.
7 egyszerű októberi recept, amit te is bármikor összedobhatsz
Ezeket az októberi recepteket imádni, azaz stílszerűen mondva falni fogod!Vonzd be a szerencsét otthonodba! 18 szerencsehozó növény, ami boldogságot és nem kevés mázlit hoz mindennapjaidba!
Szeretnéd bevonzani a boldogságot otthonodba? Akkor varázsold be a szerencsét a házadba a szerencsehozó növények segítségével! Ezek a növények nemcsak szépek és a lakás ékei, de szerencsét és boldogságot is hoznak az életedbe. Megmutatjuk, melyek ezek a különleges növények.
Bebizonyítjuk, hogy a Balaton tavasszal is menő! Erre indulj, ha a magyar tengernél jársz!
Szerencsére az utóbbi időben már tényleg kezd megdőlni az a tévhit, hogy csak a főszezonban, azaz a nyári melegben érdemes ellátogatnod a Balatonhoz. Bár a víz hőmérséklete még sokak számára biztosan nem érte el az ideális szintet, adunk pár ötletet, amelyekkel biztosan meghozzuk a kedveteket, hogy mihamarabb felfedezzétek a Balcsi környékét!