A cukor egészséges alternatívái10 dekányi fehér cukor 387 kalóriát tartalmaz, de tulajdonképpen ennél sokkal lényegesebb az a negatív tulajdonsága, hogy erősen gyulladáskeltő és rendszeres fogyasztása nem csak túlsúlyhoz vezet, de számos betegség kialakulásában is közrejátszik.
Éppen ezért érdemes ahol csak lehet valamilyen egészségesebb alternatívával helyettesíteni.
A mesterséges édesítőszerek közül a legnépszerűbb a xilit (vagy nyírfacukor), ami talán annak is köszönhető, hogy édesítő képessége teljesen azonos a cukoréval. A másik gyakori édesítőszer az eritrit, amely egy cukoralkohol. 100 grammja 0 kalóriát tartalmaz és 70%-os az édesítő ereje a cukoréhoz képest. Érdemes azonban vigyázni vele, mert nagy mennyiségben hasmenést és görcsöket okoz. Sokan esküsznek a steviára is, amely 300-szor édesebb, mint a cukor, ezért nagyon kicsi mennyiségre van szükség belőle.
Ha valaki nem mesterségesen előállított édesítőszerre vágyik, annak jó választás lehet a kókuszvirág cukor, amelyet a kókuszpálma nektárjából állítanak elő. Sokan szeretik kellemes, karamellás íze miatt, ám vannak, akik pont emiatt kerülik. Mindenesetre az egyik legkiválóbb helyettesítő, ha sütemények készítéséről van szó. Bár kalóriatartalma pontosan megegyezik a cukoréval (mint ahogy az édesítő ereje is), glikémiás indexe jóval alacsonyabb, vagyis nem dobja meg hirtelen a vércukor szintet.
A juhar-, agave- vagy datolyaszirupot és a mézet is sokan használják előszeretettel édesítésre, melyek jóval egészségesebbek a cukornál, de kalóriatartalmuk magas, ezért nem árt velük vigyázni, ha fogyás a cél.
A természetesség hívei leginkább banánnal és datolyával készítenek édességeket, melyek értékes vitaminokkal, rostokkal gazdagítják az ételeket, ráadásul többfunkciósak, mert nem csak édesítőszerként, hanem a vaj és a liszt helyettesítésére is alkalmasak.