Neurológus elárulta, milyen hobbit válassz, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd

Neurológus elárulta, milyen hobbit válassz, hogy sokáig fiatal maradjon az elméd
Forrás: GettyImages

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy jó hobbi nem csak a kellemes időtöltés egyik módja, hanem a kognitív egészséget is javíthatja.

Az öregedést gyakran azzal mérik és határozzák meg, hogyan néz ki valaki, és hogyan érzi magát fizikailag, pedig a kognitív egészség ugyanolyan fontos. És talán nem is gondoltad volna, de a hobbijaink is szerepet játszhatnak abban, hogyan alakulnak a kognitív képességeink az idő múlásával.

A különböző hobbik segíthetnek a szocializációban és védelmet nyújthatnak a magánnyal szemben, ami összefüggésbe hozható a demencia magasabb kockázatával. Mindemellett a hobbik javíthatják a mentális egészséget és különböző kognitív előnyöket biztosíthatnak.

- mondta Dr. Breyanna Grays, szakorvos, neurológus

Minden azzal kezdődik, hogy valami kellemes vagy jutalmazó dolgot kell csinálni, ami beindítja az agyban a dopamin nevű vegyi anyagot felszabadító neuronokat. Ez a felszabadulás jó érzést okoz, ami arra késztetheti az embert, hogy újra és újra megismételje a cselekvést. Az ismétlés pedig a cselekvést hobbivá változtatja.

A kutatások azt mutatják, hogy a dopamin neuronok a jutalmakra adott erős válaszai és a pozitív motivációban betöltött kritikus szerepük miatt fontosak. Az is ismert, hogy a nem jutalmazó élményekkel, például averzív vagy riasztó eseményekkel kapcsolatos jeleket is továbbítanak.

A kulcs az, hogy olyasmit csinálj, amit élvezel, és következetesen csináld

- mondta Dr. Kimberly Johnson Hatchett, neurológus

Mind a szellemi, mind a fizikai aktivitás fontos a kognitív funkciók szempontjából, és a kutatások azt támasztják alá, hogy ha az egyik (vagy mindkettő) nincs egyensúlyban, az pusztítást végezhet a szervezetben.

Bár a genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők mind befolyásolhatják a kognitív egészséget, de a szabadidős tevékenységek bizonyítottan pozitív tényezők a felnőttek kognitív képességei szempontjából.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a depressziós tünetekkel küzdő felnőttek, akik szellemi szabadidős tevékenységekben vesznek részt, jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek.

"Sok olyan kognitív hanyatlásban szenvedő beteget ismerek, akiknek van olyan hobbija, amely kéz-szem koordinációt igényel, mint például a horgászat, a kertészkedés vagy a kötés, határozottan javítja és lassítja a kognitív hanyatlás folyamatát"

- mondta Hatchett.

Egy tanulmány szerint a változatos napi tevékenységek, amelyek során az emberek több apró feladatot végeznek azokat váltogatva, és új dolgokat próbálnak ki, stimulálják a hippokampuszt, az agy fontos részét, amely a hosszú távú memória kialakításáért és a memória előhívásáért felelős.

A neurológus szerint ezekkel a hobbikkal őrizheted meg az elméd fiatalságát:

Galéria / 5 kép

Hobbik az elme fiatalságáért

Megnézem a galériát

Ezek a gyógynövények is serkentik az agyműködést:

Galéria / 5 kép

5 gyógynövény, ami serkenti az agyműködést és javítja a koncentrációt és a memóriát

Megnézem a galériát

A JOY magazin írása.

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Porsche Approved – használt Porsche megnyugtató garanciával

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Életmód

6 bakancslistás nyári program, amit neked is ki kell pipálnod 2024 nyarán!

Kép
Sztárok

Sztárok, akikről példát vehetnénk! 7 LMBTQ sztárcsemete, akik minden támogatást megkapnak

A szerelem mindenkié, sokszínű és ennek nem szabhatunk határt! Sok sztár is ezt vallja, akik kiállnak és támogatják gyermekeiket, akik az LMBTQ közösséghez tartoznak!

Kép
Sztárok

Olivia Munn először jelent meg nyilvánosan, mióta márciusban mellrákot diagnosztizáltak nála - FOTÓ

Olivia Munn színésznőnél márciusban mellrákot diagnosztizáltak. Őszintén mesélt a párizsi divathéten arról, hogyan élte meg az elmúlt időszakot!

Kép
Életmód

Figyelj a jelekre! 5 tünet, amit ha nem veszel figyelembe, akkor komoly sérülés a vége!

A test és a lélek egymással folyamatosan kommunikáló „egységek”. Amikor úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön, párkapcsolati problémáink vannak, állandóan stresszesek és feszültek vagyunk a munkahelyi teljesítménykényszer miatt, de hiába érezzük magunkat rosszul a bőrünkben, mégsem teszünk ellene semmit, elnyomjuk az érzéseinket és csak megyünk tovább, akkor egy idő után a lelkünk betegségekkel és sérülésekkel üzen, és egyre súlyosbodó testi tünetekkel kényszerít bennünket a változtatásra. Mutatjuk, melyik tünet mire hívhatja fel a figyelmet!

Kép
Életmód

6 gyönyörű film az igaz szerelemről: ezeket mind valós események ihlették!

A romantikus filmek mindig is az életünk központi részét képezték, hiszen valljuk be: mind imádjuk a happy endet és a kellemes végkifejletet. Összeállításunkban olyan filmeket hoztunk, melyek az igaz szerelemről szólnak – mindezt valós események alapján.

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őket tartják minden idők legbosszantóbb hírességeinek a világon - több tízezer szavazat érkezett!

Mindenki nem szerethet és ez a kijelentés a hírességek esetében halmozottan igaz. A rajongók megszavazták a legbosszantóbb hírességek listáját!

Kép
Életmód

Az olajos magvak számtalan problémára nyújtanak megoldást: mutatjuk, melyik mire való!

Nem véletlenül szerepelnek a manapság oly népszerű mediterrán étrendben is, de melyiknek mire van kedvező hatása?