A cipő, amit az NBA is betiltott! A Nike Air Jordan különleges története - Divatklasszikusok 3. rész

A cipő, amit az NBA is betiltott! A Nike Air Jordan különleges története - Divatklasszikusok 3. rész
Forrás: Nike

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője a méltán híres Nike Air Jordan sportcipő.

A trendek mostanság megint úgy hozták, hogy a Nike Air Jordan lábbelijeivel van tele minden, a divatheteken készült street style fotóktól kezdve a különféle trendteremtő közösségi platformokon át. Pedig a sportszermárka egyik legnépszerűbb terméke igazából sose tűnt el a köztudatból, sőt, ami azt illeti, hosszú évek óta az egyik legbiztosabb minőségi darabnak számít a piacon, aminek kedveltségi szintjét igazából sose tudták letornázni a különféle szezonális divatőrületek.

Na de honnan is indult el az Nike Air Jordan világhódító útjára?!

Az egyre növekvő sportruházati választék 1984-re kezdte kicsit perifériára szorítani a Nike-t, ami bár futócipői révén még mindig komoly hasznot tudhatott magáénak, azonban a fejesek nagyon jól tudták, hogy a cégnek muszáj megújulnia ahhoz, hogy életben maradhasson, ehhez pedig egy olyan terméket kellett piacra dobniuk, ami kellőképpen különleges ahhoz, hogy ismét felkeltse a lecsökkent érdeklődést a márka körül. Sonny Vaccaro, a vállalat játékosmegfigyelője egy 1984-es drafton szúrja ki magának az akkor még teljesen ismeretlen, NBA pályán sohasem játszott Michael Jordant, akit egyébként ez után a "játékosbörze" után a Rod Thorn szerződtetett le a Chicago Bullshoz.
A mindössze 21 éves, hihetetlenül tehetséges játékos akkoriban jobban rajongott az Adidas és a Converse lábbelijeiért, utóbbit az egyetemi évei alatt is előszeretettel koptatta a meccseken, ám sajnos a remélt szponzor ajánlatokkal nem keresték meg. Szülei és menedzsere érvei kellettek ahhoz, hogy végül gépre szálljon és ellátogasson az Oregoni Portlandben lévő Nike központba, hogy ott egy prezentáció közepette szemügyre vegye a sportruhákat és cipőket is magába foglaló kollekcióterveket. A fekete piros színekben megálmodott darabok láttán Michael csak annyit mondott: „Nem hordhatom azt a cipőt, azok az Ördög színei”.
A sportoló bár a megbeszélésen nem tűnt túl lelkesen végül mégis egy 5 évre szóló 2,5 millió dolláros szerződést írt alá a Nike-val, ezen felül a jogdíjak és egyéb juttatások is az ő zsebébe vándoroltak. A gépezet szinte rohamtempót vett és az első kollekció 1985. április 1-jén már a boltok polcain díszelgett.

Akkoriban az NBA szabályai kimondták, hogy a meccseken viselt cipők legalább felének fehérnek kellett lennie - ez egyébként a 2000-es évek végéig érvényben is volt -, ezért elég nagy felháborodást váltott ki az, amikor Michael Jordan először a pályára lépett a fekete-piros színekben pompázó Air Jordan 1 cipőiben. És bár a liga szigorú követelményei nem engedték meg, a kosárlabdázó ugyanúgy hordta a nevét viselő darabokat a pályán, a Nike pedig szorgalmasan fizette a meccsenként kapott 5000 dolláros bírságot, ugyanis gyorsan felismerték ebben a szabályszegésben a különleges marketing lehetőséget. A közönség imádta a dolgot, a rajongás pedig az elmúlt 38 évben mit sem csillapodott és az Air Jordan a mai napig az egyik legkeresettebb kosárlabdacipő a világon, amiből eddig 37 modellt dobtak a piacra.

Április 6-án került bemutatásra a hazai mozikban a Ben Affleck által rendezett, Air – Harc a legendáért című film, amelyben többek közt nemcsak Michael Jordan szépen kibontakozó profi pályafutásának első állomásaiba kaphatunk betekintést, hanem a ma már ikonikussá vált Air Jordan cipő történetet és jobban megismerhetjük. A főbb szerepekben pedig Ben Affleck, Jason Bateman és Matt Damon látható. Mi pedig most a film előzetesével búcsúznánk!

És ezt láttad már?

Galéria / 17 kép

Ikonikus ruhák, amelyek meghatározták a divatot

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!

Kép
Sztárok

Jennifer Lopez bemutatja: íme a tökéletes tavaszi outfit, ami elegáns, mégis kényelmes

Jennifer Lopez megint csak egy szuper outfitötletet hozott tavaszra!

Kép
Sztárok

Sokkoló, hogy a gyógyíthatatlan beteg Christina Applegate milyen vírust kapott el egy éttermi saláta miatt

Christina Applegate nem rég tudatta a rajongóival, hogy szklerózis multiplexszel élő, most pedig arról vallott, hogy súlyos betegséget kapott egy fertőzött salátától.