A cipő, amit az NBA is betiltott! A Nike Air Jordan különleges története - Divatklasszikusok 3. rész

A cipő, amit az NBA is betiltott! A Nike Air Jordan különleges története - Divatklasszikusok 3. rész
Forrás: Nike

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője a méltán híres Nike Air Jordan sportcipő.

A trendek mostanság megint úgy hozták, hogy a Nike Air Jordan lábbelijeivel van tele minden, a divatheteken készült street style fotóktól kezdve a különféle trendteremtő közösségi platformokon át. Pedig a sportszermárka egyik legnépszerűbb terméke igazából sose tűnt el a köztudatból, sőt, ami azt illeti, hosszú évek óta az egyik legbiztosabb minőségi darabnak számít a piacon, aminek kedveltségi szintjét igazából sose tudták letornázni a különféle szezonális divatőrületek.

Na de honnan is indult el az Nike Air Jordan világhódító útjára?!

Az egyre növekvő sportruházati választék 1984-re kezdte kicsit perifériára szorítani a Nike-t, ami bár futócipői révén még mindig komoly hasznot tudhatott magáénak, azonban a fejesek nagyon jól tudták, hogy a cégnek muszáj megújulnia ahhoz, hogy életben maradhasson, ehhez pedig egy olyan terméket kellett piacra dobniuk, ami kellőképpen különleges ahhoz, hogy ismét felkeltse a lecsökkent érdeklődést a márka körül. Sonny Vaccaro, a vállalat játékosmegfigyelője egy 1984-es drafton szúrja ki magának az akkor még teljesen ismeretlen, NBA pályán sohasem játszott Michael Jordant, akit egyébként ez után a "játékosbörze" után a Rod Thorn szerződtetett le a Chicago Bullshoz.
A mindössze 21 éves, hihetetlenül tehetséges játékos akkoriban jobban rajongott az Adidas és a Converse lábbelijeiért, utóbbit az egyetemi évei alatt is előszeretettel koptatta a meccseken, ám sajnos a remélt szponzor ajánlatokkal nem keresték meg. Szülei és menedzsere érvei kellettek ahhoz, hogy végül gépre szálljon és ellátogasson az Oregoni Portlandben lévő Nike központba, hogy ott egy prezentáció közepette szemügyre vegye a sportruhákat és cipőket is magába foglaló kollekcióterveket. A fekete piros színekben megálmodott darabok láttán Michael csak annyit mondott: „Nem hordhatom azt a cipőt, azok az Ördög színei”.
A sportoló bár a megbeszélésen nem tűnt túl lelkesen végül mégis egy 5 évre szóló 2,5 millió dolláros szerződést írt alá a Nike-val, ezen felül a jogdíjak és egyéb juttatások is az ő zsebébe vándoroltak. A gépezet szinte rohamtempót vett és az első kollekció 1985. április 1-jén már a boltok polcain díszelgett.

Akkoriban az NBA szabályai kimondták, hogy a meccseken viselt cipők legalább felének fehérnek kellett lennie - ez egyébként a 2000-es évek végéig érvényben is volt -, ezért elég nagy felháborodást váltott ki az, amikor Michael Jordan először a pályára lépett a fekete-piros színekben pompázó Air Jordan 1 cipőiben. És bár a liga szigorú követelményei nem engedték meg, a kosárlabdázó ugyanúgy hordta a nevét viselő darabokat a pályán, a Nike pedig szorgalmasan fizette a meccsenként kapott 5000 dolláros bírságot, ugyanis gyorsan felismerték ebben a szabályszegésben a különleges marketing lehetőséget. A közönség imádta a dolgot, a rajongás pedig az elmúlt 38 évben mit sem csillapodott és az Air Jordan a mai napig az egyik legkeresettebb kosárlabdacipő a világon, amiből eddig 37 modellt dobtak a piacra.

Április 6-án került bemutatásra a hazai mozikban a Ben Affleck által rendezett, Air – Harc a legendáért című film, amelyben többek közt nemcsak Michael Jordan szépen kibontakozó profi pályafutásának első állomásaiba kaphatunk betekintést, hanem a ma már ikonikussá vált Air Jordan cipő történetet és jobban megismerhetjük. A főbb szerepekben pedig Ben Affleck, Jason Bateman és Matt Damon látható. Mi pedig most a film előzetesével búcsúznánk!

És ezt láttad már?

Galéria / 17 kép

Ikonikus ruhák, amelyek meghatározták a divatot

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.