„A művészet egyik célja, hogy olyan dolgokról beszéljen, amiről mi a hétköznapi életünkben nem vagyunk képesek” - interjú Csoma Sándorral

„A művészet egyik célja, hogy olyan dolgokról beszéljen, amiről mi a hétköznapi életünkben nem vagyunk képesek” - interjú Csoma Sándorral
Forrás: InStyle/Pejkó Gergő

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Csoma Sándor vihette haza a legjobb rendező díját a 2023-as Magyar Mozgókép Díj gálán - most pedig elolvashatod a vele készült interjúnkat, ami a nyári InStyle-ban jelent meg!

Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmje, a Magasságok és mélységek 14 Magyar Mozgókép Díj-jelölést is kapott 2023-ban, többek között a legjobb játékfilm, a legjobb első film, a legjobb rendező, valamint a legjobb forgatókönyvíró kategóriában. Múlt szombat este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 24 kategóriában át is adták a Magyar Mozgókép Díjakat, melyek közül kettőt is az Erős Zsolt 2013-as eltűnését Sterczer Hilda szemszögéből bemutató alkotás kapta. A legjobb rendező díját Csoma Sándor vihette haza, míg a legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, és Román Katalin, a Hat hét művésznője vehették át.
Ezúton is nagyon gratulálunk a győzteseknek, a következőkben pedig elolvashatod Csoma Sándorral készült interjúnkat, amit az InStyle nyári lapszámába készítettünk!

Az idei cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijének elnöke, Enyedi Ildikó volt az osztályfőnököd a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy interjúdban azt mesélted róla, hogy „kiegészítette a hiányosságaidat”. Miként formált téged rendezőként?

Már 10 éve próbáltam felvételt nyerni a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, mire végül bejutottam Ildikó osztályába. Bár előtte elvégeztem a Károli Gáspár Református Egyetem magyar alapszakját, illetve a Budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképművész mesterképzését, leginkább autodidakta módon fejlődtem, és nem vagyok benne biztos, hogy a lehető legjobb vagy a legérzékenyebb filmekből. Eleinte például a hollywoodi filmek dramaturgiája és történetvezetése hatott rám a leginkább. Ildikó személyén keresztül, az ő filmjein át kezdtem el felfedezni, hogy két ember összepillantása, de akár egy arcrezdülés is sokkal drámaibb lehet annál, mint amikor, mondjuk, űrpolipok robbantanak fel felhőkarcolókat. (nevet)

Ahogyan az első nagyjátékfilmed, a néhai hegymászó, Erőss Zsolt feleségét középpontba állító Magasságok és mélységek estében, úgy a korábbi alkotásaid többségében is a nőké a főszerep. A legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy a férfi filmkészítők mindössze 23 százaléka dönt női főhős ábrázolása mellett… Szerinted miként lehetne érzékenyíteni a férfiakat ebben a kérdésben?

Azt látom, hogy a női rendezők, operatőrök és általában a művészek a forradalmukat élik most. Hála istennek! (mosolyog) Szerintem a nők az érzékenységüknél és a szépérzéküknél fogva nagyon is alkalmasak ezekre a szakmákra, bizonyos szempontból alkalmasabbak, mint a férfiak. Az általuk készített, illetve a látásmódjukat tükröző filmeken keresztül a férfiak olyan történeteket és karaktereket ismerhetnek meg, amelyek remélhetőleg már önmagukban is érzékenyíteni fogják őket. Mindemellett azt vallom, hogy az empátia és a beleérzés képessége olyasvalami, amire nemtől, kortól, rassztól függetlenül minden művésznek gondolnia kell. Nekem egyébként azért vannak női karakterek a filmjeimben, mert ezáltal próbálom megfejteni egy kicsit őket. (mosolyog)

Mi az, amit a női protagonistáidnak, az ő nézőpontjuknak köszönhetően értettél meg az élettel, a világgal kapcsolatban?

A férfiak természetesen sokkal kiismerhetőbbek számomra, abból fakadóan, hogy én is hasonló helyzetekkel, problémákkal találkozom, mint a legtöbbjük. A női lélek egy jóval titokzatosabb, rejtelmesebb dolog az én szememben. Minden szituációra más szemüvegen keresztül látnak rá, mint mi, férfiak. Ha képesek lennénk arra, hogy akár csak egy napig a másik nem nézőpontjába helyezkedjünk, szerintem eljöhetne a világbéke is. (nevet)

Egyébként gyakran választasz kockázatos témákat az alkotásaidhoz: a pornóipar, a pedofília után a Magasságok és mélységekben a gyász kérdésével foglalkoztál, amiről máig nem szeretünk és tudunk beszélni. Hogyan segíthet ledönteni a tabukat egy film?

Azt gondolom, a művészet egyik célja, hogy olyan dolgokról beszéljen, amiről mi a hétköznapi életünkben nem vagyunk képesek, nincsenek meg hozzá a szavaink – a művészetnek viszont mindenre vannak. Ha megjelenítünk ilyen témákat bármilyen alkotásban, akkor ezek a kifejezések átkerülnek a mi szókészletünkbe is: egy film megtekintése után például viták, eszmecserék tudnak folyni az adott topikról. Ezzel a művészet elérte a célját. A párbeszéd indítása az első lépés ahhoz, hogy mi is megtalálhassuk a helyes utat ezen kérdések boncolgatása közepette.

Neked mit tanított a filmed a gyászról?

Például azt, hogy nem lehet és nem is szabad megítélni senkit ebben a pillanatban, illetve nem is várhatjuk el tőle azt, hogy úgy cselekedjen, ahogyan azt mi jónak tartjuk. A gyász útjai teljesen kiismerhetetlenek és kifürkészhetetlenek, megjósolhatatlan, hogyan reagál rá az ember, ezért nagyon empatikusnak kell lennünk egymással. Segítünk a másiknak, hogy szépen, lassan a gyógyulás útjára léphessen és visszatalálhasson önmagához, illetve meg tudjon birkózni az őt ért veszteséggel.

Te már beszerezted?


Magyar filmek, magyar filmesek, megannyi elképesztő alakítás és alkotás, generációkon átívelő tehetség és tudásátadás. Figyelni és tanulni. Tanítani és inspirálni. Az InStyle nyári lapszáma a filmekről és a magyar filmekről szól, valamint a női történetekről, a női szerepekről a filmvásznon és amögött! Tarts velünk, amíg alámerülünk a hazai filmek és filmesek világába, elkalauzolunk kicsit a kulisszák mögé, a színészi játék és alkotófolyamatok legizgalmasabb pillanataiba, a Magyar Mozgókép Fesztivál hazai filmes seregszemléjén bemutatott legújabb, vagy az elmúlt évek legemlékezetesebb magyar alkotásainak készítőivel és szereplőivel. A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT!

Kép

Most pedig nézd meg galériánkban, hogy az IMDb közönségszavazása szerint melyek minden idők legjobb magyar filmjei!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.

Kép
Életmód

Magyar Mozgókép Díj 2024: Nézd meg itt a nyertesek teljes listáját!

A Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Mutatjuk a győztesek listáját!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!