Boggie a nemzetközi siker kapujában - exkluzív interjú

Boggie a nemzetközi siker kapujában - exkluzív interjú

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Facebook
Twitter
Pinterest

Magyarország fiatal dalszerző-énekesnőjéért, Csemer Boglárkáért, azaz Boggie-ért izgulhatunk május 19-én Európa legismertebb és legrégebbi nemzetközi dalversenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A 2015-ös rendezvény idén jubileumát ünnepli, éppen 60. alkalommal mérik össze tehetségüket Európa dalszerzői és énekes előadói. A versenyt idén - a tavalyi osztrák győzelem után – Bécsben rendezik meg.


Egy éve, amikor Budapesten beszélgettünk a kedvenc kávézódban világszerte rendkívül sikeressé vált videókliped, a Parfüm kapcsán, felhívtad a figyelmemet arra, hogy ne keverjelek össze egy másik Bogi nevű énekesnővel, aki az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóján indult. Most eltelt egy év és egy pár héttel ezelőtt megnyerted az idei A Dal című versenyt, azaz az Euróvízió hazai válogatóját. Te fogod képviselni együtteseddel hazánkat a bécsi döntőn. Már nincs kivel összekeverjelek... Hogyan alakult ez így egy év alatt?


Tavaly október végén jelent meg a második nagylemezem, ezért sokáig egyáltalán nem volt időm fogalalkozni az Eurovíziós válogató jelentkezésével. Amikor lementek a kötelező körök a megjelenés körül, akkor még éppen belefértünk a jelentkezési határidőbe és tartottunk a csapattal egy meetinget, mérlegeltük, érdemes-e indulnunk. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy a televíziós válogató országos nézettségű felület, ahová saját dalt lehet vinni és mindenképpen jó alkalom arra, hogy még több emberhez tudjuk eljuttatni a zenénket.

Az Eurovíziós válogatóra írodott a Wars for Nothing?


Nem. A megjelent lemezről szemezgettünk, az albumra minden zenei ötlet és gondolat rákerült, ami akkortájt foglalkoztatott, így meg se fordult a fejemben, hogy új dalt készítsünk, kifejezetten az Euróvízióra. Ezt a számot neveztük az előválogatóra, aztán a Wars for Nothing bekerült az első harminc legjobb nevezett dal közé és februárban elkezdődött a műsor.
Kép

Milyen szempontok alapján esett erre a dalra a választás, amivel végül meg is nyertétek a versenyt?


Az elsődleges szempont nem az volt, hogy a hazai közönség ízlésének feleljen meg a dalunk és a hazai rádiók játsszák majd sikerrel, hanem olyat szerettünk volna találni, ami Bécsben, a nemzetközi hallgatóság előtt képviselni tudja Magyarországot. Ezért választottunk angol nyelvű számot, illetve azt gondoltuk, hogy a tartalma, a szövege, az üzenete egy olyan plusz, ami érdemessé teszi arra, hogy Bécsben kiállhassunk vele a színpadra, Európa színe elé.

A nyertes szám azonban máris nagy port vert fel a nemzetközi médiában és diplomáciában. Izrael jelezte a tartalmi kifogásait és változtatást kért, Hollandiában a média felkapta a számot és máris sok rajongótok van. Számítottatok erre a heves nemzetközi reakcióra?


Igazából nem kavart akkora port a dalunk, ahogy az a magyar sajtóban megjelent. Az izraeli kéréssel kapcsolatban kiadtam egy sajtónyilatkozatot és nem szeretnék erről többet mondani. A hollandok támogatásának természetesen nagyon örültünk. Éppen most indulok Hollandiába, ahol egy nagy Eurovíziós koncertet tartanak a résztvevőknek és ott is fogok énekelni.

Mindenki ott lesz?


Nem tudom, mert ez egy önköltséges találkozó. Minden résztvevő kapott meghívást és eldöntheti, hogy akar-e találkozni a versenytársakkal. De szerintem sokan ott lesznek...
Kép

Miért van ekkora sikere a dalotoknak szerinted Hollandiában?


A dal szövegét Bori Sára Heléna írta, aki félig holland származású lány (mi a zeneiskolákból ismerjük egymást), ezért a hollandok kicsit magukénak is érzik a mi sikerünket. Több nemzetközi interjún túl vagyok és az egyikben - sőt többen is - megemlítettem, Sára holland származását. Pár éve költözött vissza Hágába. Az interjúim után egyik reggel arra ébredt, hogy egyfolytában csörög a telefonja és szétszedi őt a holland média.

Hogyan készültök a megmérettetésre?


Próbálunk, gyakorlunk és nagyon fontos, hogy mentálisan, lelkileg felkészüljünk, hogy bírjuk a terhelést. Nagyon nagy rajtunk a nyomás, topon kell lenni, jól kell dönteni helyzetekben, jól kell nyilatkozni; minden tekintetben kifogástalan produkciót kell a színpadra állítani. Azt beszéltük meg az énekesekkel, akikkel a dalt előadom, hogy semmit nem kell másképp csinálnunk, mint itthon. Attól, hogy egy hatalmas színpadon leszünk és százszor annyian néznek majd bennünket, nem szabad, hogy ez eméssze fel az energiánkat. Csak a dallal kell foglalkoznunk, annak az üzenetével, hogy lelkileg tisztán és hitelesen legyen átadva.

Az Eurovízión mindig fontos a megjelenés is. Neked már megvan a ruhád?


Igen, éppen a héten fogunk leülni a Elysian tervezőjével. Bódis Boglárka fogja elkészíteni a ruhánkat.
Kép

Ha jól emlékszem, már korábban is hordtad az ő kreációit...


Valóban hosszabb együttműködés van köztünk, mert amikor 2012-ben alakult a márka, akkor az én egyik dalomat használták fel a legelső kollekciójuk bemutatóján. A jó együttműködés mellett jó barátság is alakult köztünk Bogival, ezért is esett a választás rá.

Milyen lesz a vizuális színpadi összkép, a stage design?


Az biztos, hogy megtartjuk a letisztult vonalvezetést. Senkinek nem lesz a ruhája hivalkodó vagy túldíszített. A vetítés meg fog változni, mert azt a bécsi stáb készíti, tehát egy kézben van. Március elején kaptak egy moodboard-ot és ez alapján elkészítik nekünk a látványtervet. Az biztos, hogy nagyon izgalmas lesz a vizuál, mert most nem csak háttérvetítésre lesz lehetőség, hanem padlóvetítésre is.

A fontos külsőségek mellett a ti számotoknak nagyon mély üzenete van: a háborúról, a békéről, a világban uralkodó káoszról szól. Mi inspirálta a dal születését?


Ez egy globális, általános érvényű dal a békéért, a békéről, ezért nem szeretnék kiemelni egy konkrét eseményt, ami inspirálta. A témát közösen boncolgattuk, de azt itt kell megemlítenem, hogy a Wars for Nothing leginkább a szerzőtársam Sebestyén Áron nevéhez fűződik, nekem kis részem van benne. Ugyanakkor mindenkinek meg van a saját személyes története a dal témájával kapcsolatban. Sára, a dalszövegíró, amikor teljesítette tavaly az El Camino-t, akkor az úton megismerkedett egy amerikai katonával, Logan-nel, aki végig kapcsolatban állt velünk a munkafolyamat során és ő „lektorálta” a szöveget. Érdekes és megható történet, hogy amikor először meghallotta a dalt, elsírta magát.
Kép

Mi a te személyes kötődésed a dalhoz?


Nekem ezek az érzések nagyon mélyről jönnek; annyi minden rakódott egymásra az évek alatt, hogy szinte szét sem tudom választani. Mégis volt egy utolsó csepp, ami nagyon mélyen megérintett. Tavaly találkoztam a liftben egy ukrán menekülttel és beszélgetésbe elegyedtünk. A helyzete mellett nem lehet szó nélkül elmenni; amikor tudod, hogy valaki most hagyta el a hazáját kényszerűségből és nem tudja, mit hoz a holnap. Nem tudja, mi lesz az életével, de pár napig meghúzza magát Budapesten. Ilyenkor az ember a saját életét is átértékeli, hogy de jó, hogy mi békében élünk, de jó, hogy nekünk nem kell elhagyni az otthonunkat.

Mi a megérzésed? Ezt a témát - amit az elmondásod szerint igazán, mindannyian belülről éltek meg - jól fogják fogadni nemzetközi porondon?


Szerintem igen. Mert éppen ezek az erényei a dalnak, hogy nagyon őszínte, hogy nagyon hiteles. Emellett pedig nagyon-nagyon jó énekesek vannak körülöttem. Annyira tisztán átjön a szándék és az üzenet, hogy biztos vagyok benne, hogy a dalunk Bécsben is el fogja érni a hatását. Már önmagában az is egy nagyon jó visszaigazolás számunkra, hogy megnyertük a magyarországi döntőt. Decemberben, amikor a sajtótájékoztató volt, kevesen gondolták, hogy éppen ez a dal fog nyerni, mert nem is „trendi” nem is magyarul van és a nézői szavazatok döntő többsége mégis erre a produkcióra érkezett. Már ez önmagában csoda. Ha itthon át tudta ütni a falat, úgy, hogy azért sokan nem beszélnek angolul, akkor biztos vagyok benne, hogy Bécsben is működni fog.
Szerző: Vida Virág

VILÁGSZTÁROKKAL ÉNEKEL BOGGIE BÉCSBEN - Kattints a részletekért!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!