A fagyi babák története

A fagyi babák története
Forrás: Photo by Filip Mroz on Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A fagyi babákkal a lombikbébi eljárás során ismerkedhetünk meg. Abban a nem túl szerencsés esetben, amikor a leendő anya és család már túl vannak egy vagy több sikertelen próbálkozáson. A jó hír az, hogy napjainkban a fagyasztott embrió beültetésből magasabb a születések száma, mint a direkt beültetésből.

A fagyi babák beültetését meghatározott szakmai protokoll alapján végzik hazánkban és külföldön egyaránt. Fontos szerepe van egy megbízható mintaszállítónak is a folyamatban.

Lombikbébi eljárás

Ennek során a leendő édesanya hormonális kezeléseken esik át, amelyeknek köszönhetően szervezetében az átlagosnál magasabb peteérés megy végbe. Ezeket a petesejteket leszívják, majd mesterséges körülmények között megtermékenyítik a spermiumokkal. Ezekből aztán pár nap után kialakulnak az embriók. Ezeket a megfelelő fejlettségi állapotban beültetik az anyaméhbe.

A vissza nem ültetett, de életképes embriókat egy bonyolult eljárás során lefagyasztják, ezek lesznek a fagyi babák. Ezeket mínusz 196 Celsius fokon folyékony nitrogénben tárolják addig, amíg szükség nem lesz rájuk. Ez akár hosszú éveket, sőt évtizedeket is jelenthet. A fagyasztási eljárásban kiemelt figyelmet kap, hogy a megtermékenyült petesejteket milyen fázisukban fagyasztják le. Fontos, hogy ezeket megóvják a jégkristályok keletkezésétől. Egy bonyolult számítógép vezérelt folyamat, amely több órát vesz igénybe.

A fagyasztott embriók jövője

A fagyasztásból való felengedés ugyanazzal az eljárással zajlik, majd az életkezdemények egy speciális tápoldatban kerülnek elhelyezésre. Itt az embriológusok megállapítják az életképességüket. A teljes folyamat nem rizikómentes, sajnos az embriók károsodhatnak is. Ennek következtében életképességüket is elveszíthetik, ami miatt már nem ültethetőek be az anyaméhbe.

A sikeres beültetéshez az anyaméhet is elő kell készíteni. Ehhez egy speciális kezelést végeznek el, amely során felkészítik a méhet, a méhnyálkahártyát és a szervezet sárgatest termelését az embriók befogadására. Napjainkban ez tabletták segítségével csupán néhány napos folyamat.

Megfelelő idő

A lombikbébi eljárás sikerességét elsősorban az idő határozza meg. Ezért műszerekkel, ultrahanggal és vérvizsgálatokkal is ellenőrzik a szervezetet, hogy a fagyasztásból felengedett embriókat a legoptimálisabb időben, egy katéter segítségével visszaültessék az anyaméhbe. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, és altatás nélkül zajlik.

Az időnek kulcsfontosságú szerepe van a szállítások során is. A legtöbb esetben a lombikbébi program folyamata több intézményben zajlik. A programban résztvevő leendő szülők feladata a minták intézmények közötti határidős és sérülésmentes szállításának a biztosítása. A szállítási feladatra szakosodott speciális szolgáltató az ideális. Ők a megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal, valamint a szükséges eszközökkel rendelkeznek. Ilyen például a TamTraCo, velük biztonságban lehetnek mindannyian.

Tovább olvasok
Kép
Sztárok

Szabályok, amiket Diana hercegné és Meghan Markle is megszegtek

Diana hercegné és Meghan Markle egyaránt híresek arról, hogy időnként megszegik a királyi család szabályait. Most összegyűjtöttünk néhány szabályt, ami ellen mindketten fellázadtak már.

Kép
Vegyélhazait

Lakatos Márk: 12+1 szuper ötlet karácsonyra a #vegyélhazait csoportból

Megnyílt a #vegyélhazait online adventi vására. Válogass hazai alkotók kincseiből, és lepd meg vele szeretteidet karácsonyra!

Kép
Badass

„Tudni kell szeretni magunkat smink és photoshop nélkül is” - Ördög Ivett transzaktivista

Ördög Ivett egész eddigi élete azt bizonyítja, hogy van karrier az előbújás után is, sőt nem is akármilyen. Ízig-vérig nő, pedig csak két éve váltott nemet, és ma magasabb beosztásban, magasabb fizetésért dolgozik, mint azelőtt.

Kép
Sztárok

Botrány: Sia visszatért, de ennek nem mindenki örül

Már a premier előtt botrányt okozott a rendezőként visszatért énekesnő, Sia első filmje

Kép
Shopping

Jótékony művészet: magyar művészek alkotásaival segíti a Levis az Autistic Artot

Remek lehetőség az adományozásra a divat szerelmeseinek!

Kép
Életmód

Minden, amit a divat jövőjéről tudni akartál - azt magától Anna Dello Russotól is megtudhatod!

Fenntartható és környezettudatos divatipar? Már nem lehetetlen! Tudj meg róla többet te is a Budapest Fashion & Tech Summiton!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem