7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát

7 dolog, amivel bizonyítottan meghosszabbíthatod sejtjeid élettartamát
Forrás: Edward Berthelot/Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokkal könnyebb odafigyelni sejtjeid egészségére, mint ahogy azt elsőre gondolnád, íme néhány tipp, amivel meghosszabbíthatod élettartamukat!

A cikk támogatója az Institut Esthederm

Az egészséges életmód iránti igény az elmúlt két évtizedben alakult át annyira, hogy szépen lassan egy külön üzletággá nőtte ki magát, és ma már egyre többen, a saját bőrükön érzékelik azt, hogy az egészséges test az egészséges sejtekkel kezdődik, és ebből kifolyólag mindent megtesznek azért, hogy meghosszabbíthassák sejtjeik élettartamát. Az ehhez vezető út pedig kicsit sem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik.

Amikor az egészség és a táplálkozás témaköre kerül napirendbe, akkor a legtöbb ember általában a látható és a kézzelfogható eredményekre koncentrál. „Hány kilót adtál már le?”, „Centikben ez pontosan mit jelent?”, „Mennyi fekvőtámaszt tudsz csinálni egyszerre?” és a többi. Az ilyen típusú külső mérföldkövek persze értékes motivációs erővel bírnak, és fontosságuk megkérdőjelezhetetlen, de nem csak ezen tényezőktől függ az egészségünk, hiszen ott vannak a sejtjeink is, amikről bár kevés szó esik, mégis hihetetlen szerepük van abban, hogy a test, amiben élünk a tőle várt lehető legjobb állapotban legyen. Tudományosan bizonyították azt, hogy sok egészségfejlesztő tevékenység és szokás pozitív hatással van sejtjeink egészségére is. Szerencsére ezek az életmódváltó tippek sokkal könnyebben betarthatók és megvalósíthatók, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, ennek fényében pedig akár még erősen megfontolandók is lehetnek.

Következzen 7 könnyen betartható tipp, ami segít megőrizni sejtjeid egészségét és így meghosszabbíthatja várható élettartamát!

1. Adj magadnak kis szünetet

Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz olyan fizikai változásokat okoz a szervezetben, melyek felgyorsíthatják az öregedés folyamatát. Őszintén szólva nem mindig könnyű tiszta fejjel állni a hétköznapok néha váratlanul elénk sodrodó, töredékmásodperc alatt vérnyomásnövelő helyzeteihez, ám fontos tudni, hogy ezek a krónikus adrenalin és kortizol dózisok súlyosan károsíthatják a fizikai- és érzelmi egészségét. Tanulmányok kimutatták, hogy a szorongás, a depresszió, az álmatlanság, a magas vérnyomás, vagy éppen a szívroham egyik fő oka sok esetben a stressz. A szakértők úgy gondolják, hogy naponta egyszer vagy kétszer 10-20 perc mély légzésekkel végzett relaxáció, az elme teljes kikapcsolása segíthet abban, hogy ellazítsd annyira a szervezetedet, hogy a számára komfortos nyugalmi szintre érjen. Ha ez a szokás pedig idővel rutinná válik, az hosszú távon segíthet abban, hogy a stressz csak egy régi rossz ismerős legyen.

2. Testmozgás

Az előző pontban adott tippünk sokak számára nehezen betartható, hiszen vannak olyanok, akiket mondjuk a futás, valami csoportos edzés vagy éppen a jóga kapcsol ki igazán. Te is ezt a csoportot erősíted? Semmi gond, akkor keresd meg ezen a téren azt az időtöltést, amivel kapcsolatban úgy érzed, hogy segít felvenni a harcot a stressz különféle démonjaival szemben. Akár napi 10 perc séta is segíthet abban, hogy a tested, és ezzel együtt az elméd is friss maradjon, de a legjobb, ha heti három alkalommal legalább 20 percet arra szánsz, hogy átmozgasd a testedet és ezzel együtt kitisztítsd az elmédet. Nem mellesleg a jóga esetében úgy tartják, hogy a pózokat úgy tervezték, hogy a testen belül és kívül is működjenek, így nem csak a rugalmasság terén hozhatnak változásokat, hanem segítenek megfiatalítani az egész belső működésünket, beleértve az immunrendszert is.

Kép
forrás: Pexels

3. Egy tökéletesen hatékony szérum

Az öregedés jelei a bőrünkön mindig a legszembetűnőbbek, éppen ezért érdemes hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A szépségápolási márkák épp ezért egyre izgalmasabb innovációkkal látnak napvilágot, ám mind közül a legizgalmasabb az idén tavasszal már egy éves születésnapját ünneplő Institut Esthederm AGE PROTEOM™ Advanced szérum, ami dermatológiai bőrápoló termékek új generációját hozta létre. A szérum alapja a Bioderma szakértelme és az Institut Esthederm kozmetikumok világában szerzett 40 éves tapasztalata. Az AGE PROTEOM™ Advanced szérum egy kvázi halhatatlan mikroorganizmusból készült, amely képes ellenállni a legszélsőségesebb körülményeknek is, védi és erősíti a bőr teljes fehérjeállományát: a proteomot, a sejtek hosszú élettartamának garanciáját. Optimális működésének visszanyerésével a bőr regeneráló ereje megerősödik, és helyreállnak a ráncok és az öregedés valamennyi jele elleni természetes mechanizmusok.

Még több információ az Institut Esthederm AGE PROTEOM™ Advanced szérumról itt!
forrás: Institut Esthederm
Még több információ az Institut Esthederm AGE PROTEOM™ Advanced szérumról itt!

4. Fogyassz több omega-3 zsírsavakat

Ezek ugyanis segítenek stabilizálni a hangulatodat, fenntartani a csontok szilárdságát, megelőzik az öregedés látható jeleit azáltal, hogy csökkentik a szervezet gyulladásait, illetve egészségesen és ragyogóan tartják a bőrödet. Az omega-3 zsírsavakból a szakértők szerint 1-2 gramm az ajánlott napi mennyiség. Hogy pontosan milyen ételekben található meg? Halak és tenger gyümölcsei, diófélék és a különféle magvak, chia- és lengmag illetve a kelbimbó is. Amennyiben viszont nem annyira tudod beépíteni a mindennapjaidba ezeket az ételeket, akkor sincs gond, ugyanis a halolaj-kiegészítők is tökéletesek lehetnek erre a célra.

5. Szupergyümölcsök

Vizsgálatok igazolják, hogy a gránátalma csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, továbbá késlelteti az érelmeszesedés kialakulását, és potenciálisan segít csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát, emellett a kutatók úgy vélik, hogy segít megelőzni a rák bizonyos fajtáinak kialakulását vagy előrehaladását. A gránátalma továbbá képes megvédeni a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen. Egy másik ígéretes szupergyümölcs az ázsiai kontinensen őshonos goji bogyó, aminek vas, kalcium, magnézium, cink, szelén, valamint B1-, B2-, B6- és E-vitamin tartalma is kiemelten magas. Továbbá többek közt serkenti az emberi növekedési hormon felszabadulását, javítja az alvás minőségét, segít fiatalon tartani a bőr állapotát, javítja a memóriát, fokozza a libidót és erősíti az immunrendszert. Ez a két gyümölcs pedig könnyen be is építhető a mindennapjaidba, egy pohár gránátalmalé a nap bármely szakaszában kellemes frissítő lehet, egy marék aszalt goji bogyót pedig akár az esti filmnézés közben is könnyen elnassolhatsz vagy akár napközben egy joghurtba, salátába elkeverve is tökéletes lehet.

Kép
forrás: Pexels

6. Zöld tea

A zöld tea körül hosszú ideje különféle vélemények keringenek, de egyre több vizsgálat bizonyítja azt, hogy nemcsak a potenciális rákos sejtek ellen képes felvenni a pozitív erőkkel a harcot, de napi legalább egy csésze fogyasztása segíthet megőrizni az agy frissességét is. Ennél több érv pedig aligha kell mellette, nem?!

7. Az alvás prioritása

Sokszor érezzük azt, hogy 24 óra semmire sem elég és a lehetőségeinkhez képest próbáljuk kihozni belőle a maximumot, ám sajnos ennek sokszor az alvásra szánt időnk látja kárát. Nem mellesleg a folyamatosan rossz alvás nemcsak kimerültséget okoz, hanem az egészségére is komoly hatással van, hiszen növeli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és ami még fontosabb, befolyásolhatja a várható élettartamot is. Tény és való, hogy nem egyszerű küldetés időben ágyba kerülni, de azért a saját egészséged érdekében a legjobb az, ha átlagosan 7-8 órát alvással töltesz. Nem könnyű, de kellő odafigyeléssel egész jó kis pihenési rutint lehet kiépíteni, és hát hosszú távú hatásait elnézve kicsit sem szabad, hogy mindez akkora kihívást jelentsen.

Kattints a galériába, és szembesülj a bőröd egészsége ellen elkövetett hétköznapi bűneiddel!

Galéria / 9 kép

8+1 mindennap elkövetett hiba, amivel árthatsz bőröd szépségének

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Sztárok

6 meglepő titok Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről!

Ma ünnepli Katalin hercegné és Vilmos herceg 13. házassági évfordulójukat. Íme 6 meglepő titok, amit nem tudtál a királyi pár esküvőjéről!

Kép
Sztárok

Kiderült, ez Katalin hercegné kedvenc esküvői fotója: meglepő módon Vilmos herceg nem szerepel rajta

13 évvel ezelőtt tartotta esküvőjét Katalin hercegné és Vilmos herceg. Ez a hercegné kedvenc képe a nagy napról!

Kép
Sztárok

Emlékszel még rá? Így néz ki ma az a kislány, aki széttrollkodta Katalin és Vilmos esküvőjét

Grace van Cutsem ellopta a show-t Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén 13 évvel ezelőtt!

Kép
Sztárok

Eláll a lélegzet! Nicole Kidman lányai életükben először léptek a vörös szőnyegre, Sunday és Faith gyönyörű tinik már - FOTÓ

Nicole Kidman lányai, Sunday Rose Kidman-Urban és Faith Margaret Kidman-Urban most szombaton debütáltak először a vörös szőnyegen. Gyönyörű tini lett belőlük!

Kép
Shopping

Hivatalosan is ez a tavasz legdivatosabb színe: megmutatjuk, hogyan csempészheted be a ruhatáradba

Vidámságot és energiát áraszt magából, nem véletlenül ilyen népszerű.

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.