Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

6 takarítási szokás, amiről ideje minél előbb leszoknunk

6 takarítási szokás, amiről ideje minél előbb leszoknunk
Forrás: Getty Images/Peter Dazeley

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Míg világ a világ, a takarítást sosem fogjuk igazán megkedvelni. Sok időbe telik, plusz munkával jár, és gyakran azt érezzük, hogy mire a feladatok végére értünk, már kezdhetjük is újra előröl az egész folyamatot.

A cél mindig az, hogy mihamarabb meglegyünk az otthoni és háztáji takarítási feladatokkal, mert valljuk be, senkinek sincs kedve órákon keresztül tisztogatni a házat. Keressük az újabbnál újabb módszereket, melyekkel a folyamatot felgyorsíthatjuk, és egyszerűbbé tehetjük a mindennapok tisztítási körforgását. Sok-sok év alatt az ember kialakít egy bizonyos menetrendet otthon, és rendszert visz a takarítás folyamatába, amit minden alkalommal elvégez. Előfordulhat azonban, hogy takarítási megoldásaink nem mindig a legjobbak, sőt, lehet, hogy van néhány rossz szokásunk, melyekről nem is tudunk.

A takarítás vagy annak hiánya hatással van mentális egészségünkre

Azt már mind érezhettük, hogy egy tiszta otthon sokkal jobb benyomást nyújt és a kedvünket is megváltoztatja – pozitív irányba. A kosz és a rendetlenség szervezetünkre gyakorolt hatására kutatások sorozata épül. A Personality and Social Psychology Bulletin tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik életterüket túlzsúfoltnak és koszosabbnak írták le, nagyobb valószínűséggel voltak hajlamosabbak a depresszióra és a fáradtságra, mint azok, akik otthonukat tisztának és rendezettnek vélték.

A rendetlenséggel nemcsak fizikális és mentális jóllétünk csökken, hanem tudat alatt zavartak, ingerlékenyek és dekoncentráltak lehetünk, ugyanis agyunk a rendetlenséget egyfajta „befejezetlen ügynek" gondolja, és ezt nyugtalan állapot közvetítésével dolgozza fel. Ha tiszta az otthonunk, nemcsak sokkal jobban érezzük magunkat benne, de egyes emberek számára a takarítás egyfajta sikerélményt is nyújt, és segít a bennünk felgyülemlett stressz kezelésében.

Kép
forrás: Getty Images/Maskot

A Connecticuti Egyetem egyik tanulmánya megállapította, hogy nagy stressz idején a folyamatos, ismétlődő és periodikus takarítás kontrollt ad a feszült időszakban és segít a felgyülemlett feszültség kezelésében. Ne essünk át azonban a ló túloldalára sem, hiszen biztos mindegyikünk hallott már olyan emberről, aki valamilyen kényszeres takarítási mániával küzd. Az OCD-ben, avagy a rögeszmés zavar takarítási megnyilvánulásában sokak szenvednek, akik folyamatos kényszert éreznek a rendrakással és pakolással kapcsolatban. Megszállottan tisztítgatnak mindent, folyamatosan ellenőrzik önmagukat és háztartásukat tisztaság szempontjából, és egyes eseteknél mindenáron tartani akarják a szimmetriát otthonukban – legyen az egy valamilyen módon elrendezett könyvsorozat a polcon vagy saját ruhájuk tökéletes sorba állítása a szekrényben.

Akárhogy is, a takarítás fontos része a mindennapjainknak, a nem megfelelően elvégzett tisztítási folyamatok azonban csak hátráltathatnak minket, fel nem ismert rossz takarítási szokásaink pedig több kárt okoznak, mintsem használnának. Pár okos trükkel kikerülhetjük a plusz munkát és a tisztogatás is gördülékenyebben fog haladni.

Galériánkban 6 tippet találsz, hogyan pakolhatsz és takaríthatsz hatékonyabban!

Galéria / 6 kép

Így takaríts hatékonyan és okosan otthon

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Stílus

Eláll a lélegzet! Mutatjuk a 2024-es cannes-i filmfesztivál legcsodásabb ruhakölteményeit

Szombaton ért véget a cannes-i fesztivál, ami hűen magához, ismét számos emlékezetes vörös szőnyeges pillanatot hagyott az utókorra.

Kép
Életmód

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Íme 10 meglepő utalás, amit a Disney elrejtett a rajzfilmjeiben

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Mutatjuk a rejtett utalásokat és "easter eggeket" a Disney-rajzfilmekben!

Kép
Életmód

10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát kizárólag a napozással, szoláriumozással kapcsoljuk össze. Azonban ez tévhit, számos tényező növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és némelyikről bizonyosan még nem is hallottál. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép
Életmód

Óriási hiba: Egész életünkben rosszul mostuk az epret! Így csináld, hogy tovább friss maradjon!

Ha eddig azt hitted, az epermosást nem lehet elrontani, sajnos tévedtél! Mutatjuk, hogy csinálják a profik!

Kép
Életmód

A híres táncosnő elárulta lapos hasának titkát: ezt fogyasztja minden reggel!

Ezt edd edzés után, ha olyan lapos hasat szeretnél, mint amilyennel a híres táncosnő, Julianne Hough büszkélkedhet!

Kép
Életmód

Leckének sem utolsók: 8 film, ami arra inspirál, hogy szeresd magadat

Ezek a filmek nemcsak abban segítenek, hogy elfogadd és szeresd önmagad, hanem abban is, hogy észrevedd a körülötted lévő emberek néha láthatatlan, de segítő szándékát is.