A magyar, aki az egyik legnagyobb filmstúdiót alapította, mégis szegényen hunyt el: William Fox kalandos élete

A magyar, aki az egyik legnagyobb filmstúdiót alapította, mégis szegényen hunyt el: William Fox kalandos élete
Forrás: Getty Images

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

William Fox jókor és nagyot álmodott, ez az elszántság pedig egészen messzire vitte őt, ám sajnos a történelem közbeszólt.

William Fox (születési nevén Fried Vilmos) 1879. január 1-én látta meg a napvilágot Tolcsván, egy zsidó származású család első gyermekeként. Mindössze 9 hónapos volt, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált és végül New Yorkban telepedett le. Tizenkét fiatalabb testvére már itt született, de közülük sajnos csak hat maradt életben. A család nagy szegénységben élt, így William 8 évesen már mosodai inasnak állt, később pedig cukorkát árult a Central Parkban. 11 évesen otthagyta az iskolát, és különféle munkákból kereste a kenyérre valót, az évek során pedig sikerült is összespórolnia 1600 dollárt, és mivel mindig is rajongott a moziért, így úgy gondolta, hogy ebbe az irányba fog elindulni.

1901-ben megalapította első cégét, amit aztán 1904-ben eladott, majd az árából kivett egy helyiséget, felvett egy gépészt és egy zongoristát, és filmszínházat nyitott. A tervezett siker még nagyobbat szólt, így nem állt meg egynél és sorra nyitotta meg mozijait New York és New Jersey környékén, és rövidesen már 20 darab volt a birtokában. Befektetők segítségével William Fox 1915. február 1-én megalapította a Fox Film Corporation-t. A cég első filmstúdióját a New Jersey állambeli Fort Lee-ben bérelték, majd idővel Hollywoodban terjeszkedtek tovább, ám az elszánt magyar üzletember még ezek után is New Yorkban tartotta meg székhelyét, hiszen mindig is jobban ismerte a befektetőit és a zöldhasú bankók világát, mint a filmeseket vagy a filmsztárokat. 1915 és 1919 között a Fox már dollármilliókat halmozott fel, többek közt olyan filmek révén, mint A Fool There Was, amiben a stúdió egyik feltörekvő sztárja, Theda Bara szerepelt. William álmai egyre nagyobb formát öltöttek és már mondhatni igazi és nagy mozikomplexumokban gondolkodott, majd a némafilmek korszakának végével sem esett késégbe, ugyanis a hangosfilmek terén is sikert sikerre halmozott.

Aztán csőstül jött a baj! Fox 1929 közepén autóbalesetet szenvedett, és olyan súlyosan megsérült, hogy élet és halál között lebegett, miközben a kormány trösztellenes eljárást indított ellene, és mire felépült, az 1929 októberében bekövetkező nagy gazdasági világválság szinte pillanatok alatt tette tönkre az addig jól jövedelmező vállalkozást, melynek az sem tett túl jót, hogy részvényei a fekete csütörtök során 90%-ot zuhantak. Fox még a válság előtt kért kölcsönt a Western Electrictől, de az összeomlás után már sajnos nem tudta visszafizetni azt, így mindent elvesztett. 1935-ben a Fox Film Corporation egyesült a 20th Century Pictures-szel 20th Century-Fox név alatt, annak ellenére, hogy William Fox sohasem állt semmilyen kapcsolatban a híres nevével fémjelzett filmstúdió tulajdonosaival, gyártásával, vagy vezetésével. De még ekkor sem volt vége! 1936-ban a csődeljárása során megpróbálta megvesztegetni a bírót, és hamisan tanúzott, amiért 5 hónap és 12 nap börtönre ítélték. Szabadulása után visszavonultan élt és már többé nem tért vissza imádott szakmájához. 1952. május 8-án, 73 éves korában hunyt el, ám a filmipart még ez a hír sem rázta meg igazán, temetésére Hollywoodból senki sem ment el.

Egy álomszerű élet szomorú befejezése ez. Kevesen tudják ma már, de Fox fejéből pattant ki a sztár fogalma, ugyanis nem feltétlen a filmeket és annak készítőit promózta, hanem az abban szereplő színészeket, illetve számos magyar művésznek adott különféle munkát a stúdióiban. Valamint ő volt az első, aki kortársaival ellentétben igent mert mondani a hangosfilmre, és merész vállalkozóként egyik napról a másikra elkezdett mozijaiban ilyen alkotásokat játszani. Végül, de nem utolsósorban, ő volt az első magyar, aki 1929-ben megkapta a filmgyártás első Oscar-díját, a Virradat című film produceri feladataiért. Külön érdekesség, hogy csak abban az évben, akkor egyszer a Legjobb egyedi és művészi alkotás név alatt osztották ki ezt az elismerést, amit ma már a Legjobb film kategóriájaként ismerjük.

És ha már az álomgyár híres magyar alakjainál tartunk, íme 10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán!

Galéria / 10 kép

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Magyar filmek, magyar filmesek, megannyi elképesztő alakítás és alkotás, generációkon átívelő tehetség és tudásátadás. Figyelni és tanulni. Tanítani és inspirálni. Az InStyle nyári lapszáma a filmekről és a magyar filmekről szól, valamint a női történetekről, a női szerepekről a filmvásznon és amögött! Tarts velünk, amíg alámerülünk a hazai filmek és filmesek világába, elkalauzolunk kicsit a kulisszák mögé, a színészi játék és alkotófolyamatok legizgalmasabb pillanataiba, a Magyar Mozgókép Fesztivál hazai filmes seregszemléjén bemutatott legújabb, vagy az elmúlt évek legemlékezetesebb magyar alkotásainak készítőivel és szereplőivel. A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT!

Kép

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

3 nyári ruhadarab, ami már nem lesz divatos 2024-ben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Természetesen most sem kell szigorúan a szekrény mélyére száműznöd ezeket a ruhadarabokat, de azért érdemes adni egy esélyt ezeknek az új divatirányzatoknak is.

Kép
Életmód

Így tüntetheted el a zsírt a karodról pár nap alatt - ezt a trükköt a mindennapokba is könnyedén beépítheted!

Nemcsak a hason és a fenéken múlik a bikini forma, hanem a felkarokon és a combokon is. Mutatunk egy trükköt, amivel napokon belül látható eredményt érhetsz el!

Kép
Életmód

Mutatjuk a Bridgerton család 10 leforróbb intim jelenetét! - Ezek a rajongók kedvencei!

A Bridgerton család sorozatban nincs hiány az intim jelenetekből, és egy-kettő igen emlékezetesre sikerült. Mutatjuk a 10 leforróbb intim jelenetet Bridgertonból!

Kép
Sztárok

A magyar színésznő, aki Erno Laszlo felesége volt, de Greta Garbóhoz is szerelmi szálak fűzték

Gombaszögi Irén kalandos életéről viszonylag keveset hallattunk, pedig bizony cseppet sem volt unalmas!

Kép
Sztárok

Hűha! Blake Lively egy több mint 7 millió forintos farmerben pompázott! Mutatjuk a méregdrága ruhadarabot - FOTÓ

Blake Lively stílusa mindig ámulatba ejt minket, most viszont nemcsak a megjelenése, hanem annak ára is: egy több mint 7 milliós farmerban jelent meg! Fantasztikusan nézett ki, de vajon megérte az árát?

Kép
Életmód

Nem csak időseknél fordul elő a probléma: 8 hatásos és természetes módszer a visszér ellen

Minden tévhittel ellentétben, a visszérproblémák nem csupán az időseket érintik, sajnos fiatalabb korban is egyre gyakrabban fordulnak elő, főleg olyan tényezők hatására, mint a genetika, a terhesség, az elhízás, a hosszas álló- vagy ülőmunka, és a nem megfelelő cipőviselés. Emellett pedig a kor előrehaladtával is nagyobb eséllyel alakul ki. Az alábbiakban olyan hatásos módszereket hoztunk, melyek segíthetnek felvenni a harcot a visszér ellen.