A magyar, aki az egyik legnagyobb filmstúdiót alapította, mégis szegényen hunyt el: William Fox kalandos élete

A magyar, aki az egyik legnagyobb filmstúdiót alapította, mégis szegényen hunyt el: William Fox kalandos élete
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

William Fox jókor és nagyot álmodott, ez az elszántság pedig egészen messzire vitte őt, ám sajnos a történelem közbeszólt.

William Fox (születési nevén Fried Vilmos) 1879. január 1-én látta meg a napvilágot Tolcsván, egy zsidó származású család első gyermekeként. Mindössze 9 hónapos volt, amikor a család az Egyesült Államokba emigrált és végül New Yorkban telepedett le. Tizenkét fiatalabb testvére már itt született, de közülük sajnos csak hat maradt életben. A család nagy szegénységben élt, így William 8 évesen már mosodai inasnak állt, később pedig cukorkát árult a Central Parkban. 11 évesen otthagyta az iskolát, és különféle munkákból kereste a kenyérre valót, az évek során pedig sikerült is összespórolnia 1600 dollárt, és mivel mindig is rajongott a moziért, így úgy gondolta, hogy ebbe az irányba fog elindulni.

1901-ben megalapította első cégét, amit aztán 1904-ben eladott, majd az árából kivett egy helyiséget, felvett egy gépészt és egy zongoristát, és filmszínházat nyitott. A tervezett siker még nagyobbat szólt, így nem állt meg egynél és sorra nyitotta meg mozijait New York és New Jersey környékén, és rövidesen már 20 darab volt a birtokában. Befektetők segítségével William Fox 1915. február 1-én megalapította a Fox Film Corporation-t. A cég első filmstúdióját a New Jersey állambeli Fort Lee-ben bérelték, majd idővel Hollywoodban terjeszkedtek tovább, ám az elszánt magyar üzletember még ezek után is New Yorkban tartotta meg székhelyét, hiszen mindig is jobban ismerte a befektetőit és a zöldhasú bankók világát, mint a filmeseket vagy a filmsztárokat. 1915 és 1919 között a Fox már dollármilliókat halmozott fel, többek közt olyan filmek révén, mint A Fool There Was, amiben a stúdió egyik feltörekvő sztárja, Theda Bara szerepelt. William álmai egyre nagyobb formát öltöttek és már mondhatni igazi és nagy mozikomplexumokban gondolkodott, majd a némafilmek korszakának végével sem esett késégbe, ugyanis a hangosfilmek terén is sikert sikerre halmozott.

Aztán csőstül jött a baj! Fox 1929 közepén autóbalesetet szenvedett, és olyan súlyosan megsérült, hogy élet és halál között lebegett, miközben a kormány trösztellenes eljárást indított ellene, és mire felépült, az 1929 októberében bekövetkező nagy gazdasági világválság szinte pillanatok alatt tette tönkre az addig jól jövedelmező vállalkozást, melynek az sem tett túl jót, hogy részvényei a fekete csütörtök során 90%-ot zuhantak. Fox még a válság előtt kért kölcsönt a Western Electrictől, de az összeomlás után már sajnos nem tudta visszafizetni azt, így mindent elvesztett. 1935-ben a Fox Film Corporation egyesült a 20th Century Pictures-szel 20th Century-Fox név alatt, annak ellenére, hogy William Fox sohasem állt semmilyen kapcsolatban a híres nevével fémjelzett filmstúdió tulajdonosaival, gyártásával, vagy vezetésével. De még ekkor sem volt vége! 1936-ban a csődeljárása során megpróbálta megvesztegetni a bírót, és hamisan tanúzott, amiért 5 hónap és 12 nap börtönre ítélték. Szabadulása után visszavonultan élt és már többé nem tért vissza imádott szakmájához. 1952. május 8-án, 73 éves korában hunyt el, ám a filmipart még ez a hír sem rázta meg igazán, temetésére Hollywoodból senki sem ment el.

Egy álomszerű élet szomorú befejezése ez. Kevesen tudják ma már, de Fox fejéből pattant ki a sztár fogalma, ugyanis nem feltétlen a filmeket és annak készítőit promózta, hanem az abban szereplő színészeket, illetve számos magyar művésznek adott különféle munkát a stúdióiban. Valamint ő volt az első, aki kortársaival ellentétben igent mert mondani a hangosfilmre, és merész vállalkozóként egyik napról a másikra elkezdett mozijaiban ilyen alkotásokat játszani. Végül, de nem utolsósorban, ő volt az első magyar, aki 1929-ben megkapta a filmgyártás első Oscar-díját, a Virradat című film produceri feladataiért. Külön érdekesség, hogy csak abban az évben, akkor egyszer a Legjobb egyedi és művészi alkotás név alatt osztották ki ezt az elismerést, amit ma már a Legjobb film kategóriájaként ismerjük.

És ha már az álomgyár híres magyar alakjainál tartunk, íme 10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán!

Galéria / 10 kép

10 magyar művész, akinek csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Magyar filmek, magyar filmesek, megannyi elképesztő alakítás és alkotás, generációkon átívelő tehetség és tudásátadás. Figyelni és tanulni. Tanítani és inspirálni. Az InStyle nyári lapszáma a filmekről és a magyar filmekről szól, valamint a női történetekről, a női szerepekről a filmvásznon és amögött! Tarts velünk, amíg alámerülünk a hazai filmek és filmesek világába, elkalauzolunk kicsit a kulisszák mögé, a színészi játék és alkotófolyamatok legizgalmasabb pillanataiba, a Magyar Mozgókép Fesztivál hazai filmes seregszemléjén bemutatott legújabb, vagy az elmúlt évek legemlékezetesebb magyar alkotásainak készítőivel és szereplőivel. A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT!

Kép

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!