Tudtad? Ezért nem lehetett sosem várandósan látni II. Erzsébet királynőt

Tudtad? Ezért nem lehetett sosem várandósan látni II. Erzsébet királynőt
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

II. Erzsébet királynőről megszámlálhatatlan sok fotó készült az elmúlt 96 évben, ám még egy ilyen hihetetlenül gazdag gyűjteményben is van egy-két olyan fejezet, ami igencsak hiányos.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947. november 20-án fogadtak örök hűséget egymásnak a Westminsteri apátság falai között, és amíg a nagy nap legörömtelibb pillanatait a BBC élő adásának köszönhetően közel 200 millióan követték figyelemmel világszerte, addig a gyermekáldással kapcsolatban már nem voltak ennyire nyitottak a sajtóval.

Manapság teljesen természetes az, hogy a brit királyi család hölgytagjait áldott állapotban fotózzák le különféle rendezvényeken, ám nem volt ez mindig így. Egykoron ugyanis komoly szabályok kötötték a gyengébbik nemet a monarchia keretei közt, és ezek alól II. Erzsébet királynő sem volt kivétel.

Ennek ellenére sokan mégis furcsállják, hogy egy várandós kép sem került be a történelmi fotóarchívumba úgy, hogy II. Erzsébet királynőnek és férjének összesen négy gyermeke született. Mindennek pedig nagyon egyszerű oka van, egykoron ugyanis még tabuként kezelték a dolgot! A későbbi uralkodó még hercegnő volt, amikor állapotos lett első gyermekével, Károllyal, és csak egy szűkszavú bejelentésből lehetett következtetni arra, hogy VI. György király elsőszülött lánya anyai örömök elé néz:

Ő Királyi Fensége Erzsébet hercegnő június vége után nem vállal nyilvános kötelezettségeket

- állt a Buckingham-palota sajtónyilatkozatában.

És a bejelentés után 5 hónappal megszületett Károly herceg, akiről 1 hónapos korában, a keresztelője napján, azaz december 15-én jelent meg az első hivatalos fotó. A korabeli lapok szerint Erzsébet 22 órán át vajúdott a Buckingham-palotában és végül sürgősségi császármetszésre volt szüksége, miközben férje, Fülöp herceg ez idő alatt egy squash meccsen játszott. A királynő a jövőben is figyelt arra, hogy eleget tegyen a szabályoknak, így a későbbiekben sem készült róla pocakos fotó, vagy legalábbis olyan nem, amin biztosra vehető az, hogy anyai örömök elé néz.

Egyébként Diana hercegné volt az első, aki megtörte az otthonszülés hagyományát és 1982-ben a londoni Szent Mária Kórház falai között adott életet első gyermekének, Vilmosnak.

És ezt láttad már?

Galéria / 8 kép

Ilyen anya volt II. Erzsébet királynő

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok