Érdekes fordulat! Ezért gondolják egyre többen azt, hogy a testsemlegesség jobb szemlélet, mint a body positivity

Érdekes fordulat! Ezért gondolják egyre többen azt, hogy a testsemlegesség jobb szemlélet, mint a body positivity
Forrás: Pexels

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

A body positivity körüli felhajtás az utóbbi időben egy egészen más fordulatot vett.

A történelem során a női testet, és az azt érintő elképzelések és normák egész különleges átalakuláson estek át. A gyengébbik nem mindig is mindent megtett azért, hogy a tükörbe nézve a lehető legelégedettebb legyen azzal, amit lát, ám kimondottan nehéz megfelelni ennek a képnek, ha a trendek alakulása valami egészen mást diktál. A divat- és a szépségipar ugyanis hosszú ideig kicsit sem kímélte a női lélek néha igencsak bizonytalan talaját, és olyan elvárásokat kezdtek el sugallni, amiknek természetes és normál határokon belül egy ponton túl lehetetlen, és mondhatni beteges volt megfelelni. Az ezzel járó szélmalomharcként is leírható nyomás keltette életre azt a body positivity trendet, ami újraformálta a szépség fogalmát. Az emberek elkezdték megmutatni a nyilvánosság előtt is tökéletlenségeiket, ez pedig olyan humánus hiányosságainkra világított rá, amiket a köztünk keringő megannyi előítélet ölt ki belőlünk.
Egyre több nő merte megmutatni a narancsbőrét, na meg az addig gondosan eltakart plusz kilókat a maga boldog valóságában, és gombamód szaporodtak el a közösségi felületeken azok a fotók, amik még nyomokban sem rejtették a Photoshop és különböző képszerkesztő programok szépítő hatását. Mégis az elmúlt több mint 10 év tapasztalatai mutatják, hogy a testképzavar sajnos nem vált kevésbé intenzívebbé vagy rombolóvá az emberek életében. Egyes tanulmányok szerint például az evészavar a koronavírus idején új méreteket öltött, de nem kell olyan messze menni, elég csak a cukorbetegeknek szánt Ozempic körüli szomorú őrületre gondolni, aminek oltáron számos híres ember is örömmel áldozott.

Kép
forrás: Unplash

Az utóbbi időben egyre több fórumon gondolják úgy, hogy el kell engednünk a body positivity gondolatát. Nincs abban semmi baj, ha szeretjük magunkat vagy testünket, de az már erősen megkérdőjelezendő, hogy mennyire egészséges ez a túlzott online kitárulkozás, muszáj-e minden ilyen pillanatnak ekkora nyilvánosságot adni, állandóan és fáradhatatlan ünnepelni azt amilyen, és hálával tekinteni minden egyes hibájára, apró részletére?! Ez ugyanis se nem reális, se nem szükséges.

A testsemlegesség viszont leveszi ezt a nyomást a vállunkról és ez sokkal elérhetőbb célnak tűnik az egészséges énkép útján. Mert kár is lenne szépíteni, de teljesen normális az, ha az életünkben vannak olyan szakaszok, amikor nem tudjuk elfogadni magunkat, ennek ezer és egy oka lehet, de ez nem is számít, csak az érzések, amik bennünk vannak minden önámítás nélkül. A testsemleges mozgalom lényege az, hogy teljes emberi lényként értsük meg magunkat, lássuk saját értékeinket, identitásunkat, figyeljünk testünkre és arra, hogy a legapróbb részei miként szolgálnak minket, közben pedig nem feledkezünk hálát és a kedvességet gyakorolni önmagunk felé. Engedjük el a külsőségekhez köthető szigorú és sokszor felesleges elvárásokat.

A testsemleges trend lehetőséget ad arra, hogy tisztán lássuk önmagunkat és a világot. Hogy miként lehetséges ez?

Tegyük fel, hogy már egy jó ideje képtelen vagy szeretni a tested úgy őszintén, igazán - mindegy, hogy a külvilág felé mit mutatsz, most csak magadra gondolj és lépj túl az önámításon! Fejben vagy akár hangosan mondd ki a számodra problémás területekhez köthető negatív gondolataidat, majd ezen kritikáid után nyugodtan fűzd hozzá, hogy „és ezzel nincs semmi baj”, „és ennek van értelme, és rendben is van” vagy „és ebben rám nézve nincs semmi rossz”. A lényeg az, hogy bármilyen rossz érzés is támad benned a testeddel kapcsolatban, az teljesen normális, hiszen az életed során megannyi tapasztalatot gyűjtöttél be a külvilág hangjai által, ezek pedig egytől egyig segítették a fejlődésedet. A testsemlegesség lehetőséget ad arra, hogy felfedezd a benned lévő blokkok és érzések gyökerét. Hosszútávon ez eljuttat oda, hogy az ítélkezés helyére az önegyüttérzés lépjen, ez aztán segít arra az útra terelni, ami képes egy egészen más és egészséges szemmel nézni azt a testet, ami az összes kis hibájával és szépségével együtt hűen szolgál egy életen át. Jobban belegondolva az önszeretet a legnagyobb erő, ami képes nemcsak a testet, de a lelket is olyan pozitív szintekre emelni, aminek lenyomatát a sejtjeink is hordozzák, ezek egyvelege pedig hosszútávon az egészséges, és adott esetben hosszú élet legszilárdabb alapja lehet.

Most pedig íme a témában egy influenszer, akit minden nőnek követnie kellene: Danae Mercer!

Galéria / 8 kép

Maga az önbizalomlöket! Danae Mercer leginspirálóbb posztjai

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!

Kép
Életmód

12 hatékony anyagcsere-gyorsító gyümölcs és zöldség, amik segítenek formába lendülni! 2 receptet is mutatunk!

Szeretnél beindítani az anyagcserédet és könnyedén formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy bevezess egy csodálatos és ízletes élelmiszer-csoportot az étrendedbe – a gyümölcsöket és zöldségeket! A gyors anyagcsere nemcsak a fogyáshoz járul hozzá, hanem energiával tölt fel, serkenti az emésztést és segíti az egész szervezet működését.

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!