Azt márt tudjuk, hogy Taylor Swift mindenhol tartolt, ennél viszont sokkal érdekesebb kérdés: de miért? Íme a válasz!

Azt márt tudjuk, hogy Taylor Swift mindenhol tartolt, ennél viszont sokkal érdekesebb kérdés: de miért? Íme a válasz!
Forrás: Getty Images

Életmód

Napelem kisokos: Minden, amit tudnod kell a témában 2024-ben

Promóciók

Új tárolóval kiegészített, lakossági napelemes rendszer pályázat: az E.ON-nal egyszerűbb

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem kérdés, hogy a világ Taylor Swift lázban ég, de miért az ekkora siker? Sokkal komolyabb hatása is lehet mostantól az énekesnőnek, mint az hinnénk!

Taylor Swift 2004-óta tartja lázban a világot, kivételes rajongótáborral is rendelkezi, talán a magukat „Swiftie”-nek emlegető közösség az egyik leghűségesebb bázis, ami a zenei világban kialakult. A 2019 óta tartó időszak pedig Taylor életében is a legizgalmasabb periódus, ami hatalmas próbatételek elé állította azért az énekesnőt. A 66. Grammy-gálával viszont kijelenthetjük, hogy biztosan megérte: Taylor Swift rekordot döntött, ő birtokolja a legtöbb „legjobb album”-nak járó Grammy szobrot – összesen négyet - , amivel olyan nagy sztárokat utasított maga mögé, mint Stevie Wonder, Paul Simon és Frank Sinatra – eddig holtversenyben álltak 3-3 díjjal. A „szakítós számok királynője” a legnagyobb sztárok közül is kiemelkedik, a kérdés az: de miért?

Taylor Swift mindig a "másságra" törekedett

Taylor 9 évesen kezdett el a zenével foglalkozni és igen hamar világossá vált mindenki számára, hogy egyszer majd jelentős híresség válik belőle. Ugyanakkor nem volt zökkenőmentes a kezdet. Taylor country zenész szeretett volna lenni, ezért a stílus fellegvárába, Nashville-be keresett kiadókat. A fiatal lányt mindenhol elutasították, hiszen ez a zenei piac túltelített volt akkor. Swift fejében ekkor merült fel először a kérdés: „Mitől lehetek én más, hogyan tudok kitűnni a tömegből?”. 12 évesen tanult meg gitározni, és nem sokkal később már bele is kezdett a saját szövegek és zenék írásába. Ekkor robbant be a neve a köztudatba, ő volt a legfiatalabb zenész, akit az egyik híres kiadó szerződtetett. 2005-ben került elsőként az akkor alakuló Big Machine Records kiadóhoz – ami később a nehézségeket okozta.

gif

2010-ben jött az igazi fordulat, amikor Taylor Swift a country-t popra cserélte. A zenésznőnek korábban is hatalmas sikerei voltak, de ettől a pillantól megkezdődött a rekordok döntögetése, szinte nem volt olyan toplista azóta, amin Taylor Swift neve ne szerepelt volna.

2019-ben szinte újra kellett kezdenie

2019-ben tört ki az óriási botrány, amikor Swift kiadója, a Big Machine Records eladta a tulajdonában lévő jogokat egy másik kiadónak – többek között Taylor Swift addig megjelent, sikereket arató 6 albumát is. A sztár próbálta visszaszerezni saját kreációit, azonban olyan feltételeket szabtak neki, ami mindezt lehetetlenné tette. Az énekesnő úgy döntött, hogy feldolgozza korábbi dalait, amit így végre magáénak tudhat majd. Taylor először a Red című albumát adta ki újra, kiegészítve a címét azzal, hogy Taylor’s Version. Bár az átdogozott verzió egy laikus fül számára szinte alig tér el az eredetitől, a „Swiftie” rajongói bázis szolidaritást vállalt az énekesnővel, és teljesen bojkottálják a kiadói verziót, helyettük az újra zenésített dalokat pörgetik a toplisták élére.

Töretlenül a csúcson

Taylor Swift kétségtelenül a világ legsikeresebb popsztárja, minden eddigi előadót torony magasan leköröz. Tavaly kezdett bele a világkörüli turnéba, ami még az idei év végéig is biztosan eltart majd. A ’The Eras Tour’ minden idők legtöbbet hozó turnéja, bevétele meghaladja az 1 milliárd dollárt, és még hátra van belőle egy év. Az amerikai sztár sikerességének titka, amivel képes kitűnni a zeneipart körülvevő zajból az valószínűleg az, hogy mindig képes megújulni és lekövetni, sőt diktálni az aktuális trendeket. Ezenkívül kiváló üzletasszony, aki nagyon ért a stratégiához. Persze tehetsége is van bőven!

Taylor Swift sikerének titka

Üzenet a rajongóknak

A mai online világban nagyon fontos a "láthatóság", ezért social mediaban is hatalmas a verseny a celebek, sztárok között. Taylor már a kezdetektől fogva hatalmas figyelmet fordít a közösségi oldalaira, rendszeresen látja el rajongóit tartalmakkal, sőt sokszor interakcióba is lép velük ezeken a felületeken. A művésznő kommunikációja nagyon tudatos: rajongóinak titkos üzenetek szokott elrejteni dalaiban, posztjaiban, sőt a nagyon szemfülesek öltözékéből is következtethetnek a jövőbeni meglepetésekre. Ezzel a követőket zseniálisan ösztönzi arra, hogy folyamatosan nyomon kövessék őt. Ezt mutatja az is, hogy Taylor Swift a legtöbb posztonkénti lájkot elérő Instagram sztár.

Amire még nem volt példa

Nem sűrűn fordul az elő ilyen szinteken, hogy egy ekkora sztár maga végezze szinte az összes munkát. A kis csapata mellett nem alkalmaz nagyobb menedzser cégeket, ő felel a hirdetésért és megvalósításért is. Ez egyrészről rettentően szimpatikus, másrészről pedig maga diktálja a tempót, tartja a kapcsolatot a közönséggel, ezért sokkal személyesebb is a kapcsolata rajongóival.

A botrányok "pozitív" hőse

Taylor igyekszik kívül maradni a celeb világ harcaitól, azonban így is előfordult már, hogy durva vitákba keveredett. Egy ilyen emlékezetes pillanat volt, amikor Kanye Westtel keveredett összetűzésbe. A repper a Video Music Awards díjátadón kivette a győztes Taylor kezéből a mikrofont, mert szerinte Beyonce-nak kellett volna nyernie. Ez még mindig nem volt elég Kanye Westnek, később egy dalszövegében is csúnyán megalázta a popsztárt. Swiftre jellemző, hogy ezekre a botrányokra nem dühből reagál, hanem érzelmi és erkölcsi példamutatással vág vissza. Azt is mondhatjuk, hogy ő a botrányok "pozitív" hőse, aki mindig elnyeri a közönség támogatását.

Most pedig nézd meg, kikről írt már Taylor Swift szakítós számot!

Galéria / 6 kép

Mutatjuk, kiknek szólnak Taylor Swift szakítós számai

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Életmód

4 konyhai trend, ami már nem lesz divatos 2024-ben a lakberendezésben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Igen megosztó trendek érkeztek 2024-ben, ami a konyhát érinti: egy olyan darab ment ki a divatból, amit tényleg sosem gondoltunk volna!

Kép
Életmód

Köztünk járnak! Így él egy mai, modern boszorkány - még világsztárok is vannak köztük!

A 20. században született modern boszorkányság, a Wicca egyre népszerűbb. Hírességek is gyakorolják!

Kép
Életmód

Idén már 50 éves! Íme 12 érdekesség, amit talán nem is tudtál A Keresztapa II-ről

Idén éppen ötvenéves a film, amely hat Oscar-díjat nyert, és máig az egyik legsikeresebb, legkedveltebb folytatás.

Kép
Életmód

6 filmes baki, amit csak kevesen vettek észre: te kiszúrtad ezeket?

Hat film és sorozat, aminek a bakijaira talán nem pontosan emlékszel.

Kép
Életmód

6 pszichológiai kísérlet, ami megmutatta, milyen kiszámíthatatlan is emberi természet

Kiszámíthatatlan és kegyetlen az emberi természet? Mutatunk 6 pszichológiai kísérletet, ami azt bizonyítja, hogy emberségből megbuktunk!

Kép
Sztárok

Ő Aang az Avatár: Az utolsó léghajlítóban: Így néz ki Gordon Comrier a valóságban!

Ilyen cuki kiskamasz az Avatár: Az utolsó léghajlító című sorozat főszereplője, Gordon Comrier.