Így verik át a sztárokat kamu gyémántokkal a kapzsi ékszerészek

Így verik át a sztárokat kamu gyémántokkal a kapzsi ékszerészek

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Gondolnád, hogy a szupersztárokat simán kamugyémántokkal verik át? Bizony így van, egy sztárékszerész elmondta, miért történik ez.

Ha az ember gyémánt ékszert szeretne vásárolni, akkor nagy bizalommal kell rendelkeznie az eladó iránt, hiszen a kevéssé szakavatott szem nem képes megkülönböztetni az eredeti és a szintetikus gyémántot. Még az ékszerészek számára is problémás volt, különösen azelőtt, hogy elterjedtek volna a speciális spektroszkópiai eszközök és technikák.

gif

Kamugyémánt a sztároknak

Hivatalos helyről vásárolva természetesen okirattal, tanúsítvánnyal igazolt eredeti követ kapunk, nem érdemes fű alatt vagy interneten "eredeti" gyémántokra vadászni. Attól, hogy a netes eladó kínál az ékszer mellé "tanúsítványt", még simán lehet a kő és a papír egyaránt hamis.

Tehát ez egy probléma, résen kell lenni. Na de azt gondoltad volna, hogy a sztárokat is át szokták verni? A Beverly Hills-i sztárékszerész, Jason Arasheben azt álította egy újságírónak, hogy sokkal több A-listás celebritás visel laboratóriumokban növesztett gyémántot (aka kamu gyémántot), mint gondolnánk.

camila mendes
Camila Mendes egyszer a vörös szőnyegen viselt olyan ékszert, amelyről ő úgy tudta, hogy természetes gyémántot tartalmaz.

Arasheben, aki Jennifer Lopeznek, Rihannának és Drake-nek is készített már ékszert, azt mesélte a Page Six-nek, hogy napi szinten hall olyanról, hogy híres és gazdag emberek szintetikus követ viselnek eredeti helyett.

A hírességek persze erről nem tudnak, ők egyszerűen csak olyan extravagáns ékszereket szeretnének, amikben gyémánt van, viszont tudtuk nélkül szintetikus kővel díszített ékszert adnak el nekik.

Miért verik át a celebeket?

Az ékszerész szerint az egyik fő ok a wannabe celeb-ékszerészek sunyisága, akik bármire képesek azért, hogy sztárokat is a klienseik között tudhassanak. Lady Gaga, Camila Mendes és Pénelope Cruz is viselt már olyan ékszert különféle eseményeken, amiről nem tudták, hogy nem valódi gyémánttal készült.

Gyakran nagyon alacsony áron kínálják az ékszereket, ennyire pedig csak akkor tudják lenyomni az árakat, ha eredeti helyett szintetikus követ használnak. Több ilyen ékszerésszel konfrontálódtam már, akik mindig azzal védekeztek, hogy szerintük tudniuk kellett a celebeknek, hogy ennyi pénzért nem kaphatnak erdeti gyémántot. De ez akkor is csalás, az emberek megvezetése, így ez nem helyes.

lady gaga,gyémánt
forrás: Pinterest
Lady Gaga is viselt már kamugyémántot vörös szőnyegen. Ez itt a képen mondjuk pont nem az: ez a sárga csoda nagyon is igazi. A 128,54 karátos Tiffany-gyémánt a világ egyik leghíresebb és legnagyobb gyémántja, Gaga előtt csak Audrey Hepburn és Mary Whitehouse viselték ékszerbe foglalva.

Milyen a szintetikus gyémánt?

A gyémánt egy ásvány, a legértékesebb drágakő a földön. Ez a legkeményebb természetben előforduló ásvány, átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Ráadásul az egyetlen drágakő, amely csak egyetlen elemből áll: szénatomokból.

Tehát amíg a természetes gyémánt geológiai folyamatok és évmilliók eredménye (a ma ismert legidősebb gyémánt két és félmilliárd éves!), a szintetikus gyémánt egy mesterséges előállítási folyamaté: leggyakrabban nagyon magas nyomás és magas hőmérséklet segítségével hozzák létre őket.

"A laboratóriumban növesztett kristályok ára karátonként néhány száz dollár - mondja Arasheben - A természetesek viszont hatalmas értéket képviselnek, hiszen ritka képződmények."

Galéria / 5 kép

TOP 5 dolog, amit érdemes tudni a gyémántokról

Megnézem a galériát

Mi az a karát és briliáns?

A gyémánt súlyát karátban határozák meg. 1 karát 0.2 grammnak felel meg. Az 1 karátos, megfelelő színű és tisztaságú kő ára több millió Forint. Vagyis egy nagyjából 1 gramm súlyú gyémánt ára megegyezik 1 kg arany árával.

A briliáns szó pedig egy csiszolást jelent: ez a síklapú csiszolás legfontosabb alakja. Ezen kívül létezik még a smaragdcsiszolás (ez a csapott sarkú téglalap), princess (négyzet), ovális, Marquise vagy navette (hegyes ovális), körte és szívalakú csiszolás. Emellet úgynevezett fantáziacsiszolások is léteznek, de ezeet általában gyengébb minőségű gyémántokon alkalmazzák.

gyémánt
forrás: Tiffany & Co.
Emerald, princess és briliáns csiszolás

A szintetikus az nem könyezetbarátab?

Az persze egy külön fejezetet érdemelne, hogy az egyébként környezetszennyező gyémántbányászat mégis miért jobb, mint az etikai és környézetvédelmi megfontolásokból is könnyebben támogatható szintetikus gyémántgyártás. Ellenzői szerint egyáltalán nem is környezetkímélőbb, hiszen ezt még nem bizonyították tanulmányokkal. Persze egy jól berögzült üzleti modell melletti lobbi mindig sokkal erősebb, de lehet, hogy talán ez is megváltozik egyszer.

Ez egy marquise, vagyis navette csiszolású kő.
forrás: Pinterest
Ez egy marquise, vagyis navette csiszolású kő.

Milyen az a fair trede gyémánt?

A gyémánkereskedelem, mint minden, amiben nagy pénz van, gátlástalan, kegyetlen, sőt véres biznisz. A gyémántkereskedelem árnyoldaláról 2007-ben még nagysikerű film is készült Leonardo Dicaprio főszereplésével Véres gyémánt címmel.

A fair trade ékszer azt jelenti, hogy minden alapanyag regisztrációs számmal rendelkezik, így visszakereshető, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítottak-e a bányában dolgozóknak és még véletlenül sem alkalmaztak mondjuk gyerekeket a bányákban.

Ez az ikonikus cég 2020-tól minden ékszerébe lézerrel is belegravírozza, hogy fair trade!

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!