Perceptual Thinkers: Divattal az autizmussal élőkért

Perceptual Thinkers: Divattal az autizmussal élőkért

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Született egy projekt, Perceptual Thinkers néven, amely a divat eszközeivel akar egy nagyon intim témát közelebb hozni a nagyközönséghez: az autizmust. Szerzőnk, Fülöp Luca a projekt megálmodójával, Szalkai Danival beszélgetett.


Szalkai Dani a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, diplomamunkájaként jött létre az a hat darabból álló ruhakollekció, amelyet az autizmussal élő emberek világa inspirált. Érdeklődése a téma iránt egészen személyes jellegű: testvére is autista és egy miskolci lakóotthonban él.
Danit már egészen kiskora óta foglalkoztatja ez a világ, hiszen bátyjával megélte az autizmus nehézségeit és ezáltal közel került azoknak az embereknek a közösségéhez, akik ezzel a problémával élik életüket.

Kép

Amikor elkezdte az egyetemet, rájött, hogy a dizájn eszközeivel nagyon sokat tud tenni a testvéréért és a hozzá hasonló életet élő emberekért. Civil aktivistaként a Miskolci Autista Alapítványnál tevékenykedett - és tevékenykedik jelenleg is- és tervezői vonalon szintén elkezdett ezzel a témával foglalkozni.


“Nagyon sok lehetőség van arra, hogy ezeket az embereket támogassuk. A textil, az öltözék pedig az egyik legrugalmasabb, legintimebb és leghatásosabb eszköz erre.”
Ez az eszköz pedig minden tervező számára rendelkezésre áll és Dani szerint már az is nagy előrelépés a divatvilágban, ha csak töredékeiben megjelennek szociális problémák egy-egy dizájner kollekciójában. Azt reméli, hogy a jövőben minél többször látunk majd erre példát és nagy szerepe lesz ezeknek az intim és sokszor tabunak számító témáknak.

Kép

Az általa tervezett ruhák küldetése sem csak az, hogy az autizmusban érintett embereket szólítsa meg, hanem, hogy minél szélesebb közönséghez juttassa el ennek a problémának a felvetését, bárki számára hordható darabok segítségével. Vagyis, hogy ezek az egészségügybe vagy a gyógypedagógiába beillesztés mellett, a divatimádok szekrényében is elférjenek.
“ A cél egy jól feldúsított, sokrétű, színes, izgalmas kollekció kidolgozása, amik piacképesek divatbemutatókra is és concept store-okban is eladhatóak lennének.”
Kép

Bár Dani félt attól, hogy ez a projekt túl érzékenyen érintheti az emberek egy részét, eddig mégis kizárólag pozitív visszajelzéseket kapott, ami még inkább ösztönzi arra, hogy folytassa a jelenlegi mikrokollekció bővítését. Nagy büszkeség számára, hogy idén ő nyerte a Magyar Formatervezési Díjat, ami szintén mutatja a projekt sikerességét.

AXENTE VANESSA KISHÚGÁVAL ÁLLT MODELLT A JÓ CÉL ÉRDEKÉBEN - KATTINTS!

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Sztárok

Közel 400 millió forintos gyűrűt kapott Victoria Beckham, és nem ez az első: íme a Spice Girl 13 legszebb eljegyzési gyűrűje

Victoria Beckham szinte minden évben új eljegyzési gyűrűt kap David Beckhamtől szerelmük zálogaként. Összegyűjtöttük a 13 legszebbet!

Kép
Sztárok

Eva Longoria szűk ruhája nem sokat hagyott a képzeletre: 49 évesen megmutatta, mitől döglik a légy!

Ismét megmutatta Eva Longoria gyönyörű alakját: ebben a piros ruhában valami elképesztően szexi!

Kép
Életmód

7 tiltólistás étel reflux és gyomorégés esetén: ezek csak rontanak a helyzeten!

Neked is megvan az a kellemetlen érzés, amikor keserű vagy savanyú ízt érzel a torkodban, és mintha marná a sav az egész nyelőcsövedet? Nem vagy egyedül, hiszen a gyomorégés és a reflux sokak életét megkeseríti, és talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna már velük valamilyen formában.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 9 izgalmas hazai vállalkozó, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány vállalkozót!

Kép
Életmód

10 étel, ami 40 év felett fontos a dietetikusok szerint

Noha fiatalabb éveikben kevesebben gondolnak a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára, a 40-es évek elérése során mindkettő kockázata fennáll. Ez ellen pedig leginkább egészséges életmóddal tehetünk, melynek központi tényezője az étkezés.

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!