Mire figyeljen webáruházánál, ha el akarja kerülni a bírságot?

Mire figyeljen webáruházánál, ha el akarja kerülni a bírságot?
Forrás: Unsplash
Facebook
Twitter
Pinterest

A koronavírus-járvány sokat lendített az amúgy is egyre népszerűbb webáruházak forgalmán. Néhány cég gyorsan alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, az addig csak a boltban megvásárolható termékeit interneten is elérhetővé tette, kiszállításos szolgáltatással mentette meg a vállalkozást a teljes forgalomkieséstől. Mint minden ilyen helyzetben, megszaporodtak a visszaélések is, sok kamutermék jelent meg a kibertérben, vagy a járvány elleni védekezéshez használt cikkek árai az egekbe szöktek, de előfordult olyan is, hogy hamis állításokkal tévesztették meg a vásárlókat. A hatóságok egyre több webáruházat vizsgálnak meg, és egyre több bírságot szabnak ki az online vállalkozásokra, ezért ebben a cikkben összefoglaljuk, mire érdemes odafigyelni.

Mit vizsgál a fogyasztóvédelem?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelmi szakterülete korábban is vizsgálta, hogy a webshop ÁSZF-e megfelel-e a jogszabályoknak, az adatvédelmi törvény előírásait betartják-e, azaz a weboldal GDPR kompatibilis-e. Az utóbbi időkben azonban megszaporodtak a hiányos tájékoztatással, megtévesztő állításokkal és agresszív marketinggel kapcsolatos problémák is. Ez utóbbi körbe tartozik a túlzott nyomásgyakorlás is.

Miért nem szeretik a vásárlók, ha sürgetik őket?

A túlzott nyomásgyakorlás azon a pszichológiai elven alapul, hogy a vásárlók nem szeretnének lemaradni egy akcióról, nagyon nem szeretnék, ha az orruk előtt vinné el valaki az utolsó darabot a hőn áhított termékből. Példa erre webáruházaknál: “jelenleg másik X ügyfél is érdeklődik a termék iránt” vagy “utolsó Y darab ezen a fantasztikusan alacsony áron” vagy “az akció ma éjfélkor lejár”. A vásárlók nem szeretik, ha sürgetik őket, ha rákényszerítik őket a vásárlásra még azelőtt, hogy alaposan átgondolták volna, szükségük van-e egyáltalán az adott termékre.

Ez a fajta kommunikáció jelentősen korlátozza a döntési és választási szabadságot, olyan döntésre kényszerítve a vásárlót, amelyet egyébként csak alapos átgondolás után hozott volna meg.

Az egyik legismertebb szálláskereső portálra, a Booking.com-ra rekordösszegű, mintegy 2,5 milliárd forintos bírságot szabtak ki az olyan mondatokért, mint az “ezen a szálláshelyen már csak 2 foglalható szoba van” vagy “az elmúlt órában is heten foglaltak”. A reklámokban sűrűn hangoztatott ingyenes lemondási lehetőség sem bizonyult igaznak, csak korlátozott mértékben.

Hogyan előzheti meg, hogy bírságot kelljen fizetnie?

Talán az eddigiekből is érzékelhető, hogy nagyon vékony a határmezsgye az etikus és a nyomásgyakorló kereskedelmi magatartás között. Számos marketingeszköz van, mint például az OTO (egyszeri kihagyhatatlan ajánlat), amelyet évek óta használnak eladás ösztönzésre. Nem mindegy azonban, hogy tényleg ösztönzésről vagy a döntés kikényszerítéséről beszélünk.

A weboldalon meghirdetett árak, kedvezmények, szállítási feltételek, garanciák legyenek betarthatóak és igazak. Az Unas szinte készen kínál olyan bérelhető webáruházat, amelyben ezek az elvek érvényesülnek.

Tovább olvasok
Kép
Szépség

Bemutatkozik a Gucci új modellje, aki cseppet sem átlagos

Egyre durvábban bántják a fiatal modellt karizmatikus arcvonásai miatt, amelyek eltérnek a Botticelli-féle, idealizált női arctól.

Kép
Sztárok

Erre nem számítottunk: meglepőt villantott Kamilla hercegné

Kamilla hercegné felülírta az unalmas protokollszabályokat, és végre megmutatta igazi arcát.

Kép
Vegyélhazait

Ezért ápold ősszel extrán a bőrödet – Válassz természetes, #vegyélhazait termékeket

Az ősz nemcsak a lelkünknek hoz változást, hanem a testünknek is. Ilyenkor érdemes a ruhatárunk mellett a szépségápolási rutinunkon is változtatnunk. Hazai, természetes összetevőjű termékekkel könnyebb lesz a harc, mint gondolnád.

Kép
Shopping

Ezeket a könyveket keresd a Joy-napokon, ha érdekel a divat és ami mögötte van

Meglátod, a könyveknek legalább akkora pozitív hatásuk van a testedre és lelkedre is, mint egy pohár illatos forralt bornak.

Kép
Szépség

Elengedhetetlen szépségcuccok a hideg időszakra

Közeleg a tél - és most nem a Trónok Harcából idézünk. Ideje előszedni a kedvenc kötött pulcsijaidat és persze felvértezni a fürdőszobádat a zord időjárás ellen.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem