Alig volt ideje gyereknek lenni, mégis a világ legjobb meséit neki köszönhetjük! Így vált a rajzfilmek királyává Walt Disney

Alig volt ideje gyereknek lenni, mégis a világ legjobb meséit neki köszönhetjük! Így vált a rajzfilmek királyává Walt Disney
Forrás: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Immáron több mint egy évszázada annak, hogy Walt Disney is úgy döntött, végleg bevési a nevét a nagy szórakoztatók közé, és milyen jól tette. Íme minden idők 20 legjobb Disney-alkotása!

Walt Disney az Illinois állambeli Chicagóban látta meg a napvilágot 1901. december 5-én, Elias Disney és Flora Call negyedik gyermekeként. Később Missouriban, egy farmon telepedtek le, Walt már ekkoriban is rajzolgatott, és ekkoriban kapta első megbízatását: egy nyugdíjas orvos lovát kellett megrajzolnia.

Így vált a rajzfilmek királyává Walt Disney!

Tehetséges volt és kitartóan gyakorolta is a rajzolást, amikor csak ideje engedte. Aztán a család 1910-ben Kansasbe költözött, édesapja ugyanis itt vásárolt meg egy kisebb lapkiadót, így hamarosan fiait is befogta a munkára. Walt Disney mindössze 9 éves volt, amikor már hajnalban kelt, hogy minden rá bízott újságot eljuttasson az olvasókhoz, ezután iskolába ment, majd az iskola után folytatta a munkát. Mondhatni egész gyerekkorát végigdolgozta, de még a sok munka mellett is jutott ideje a rajzolásra és részt vett a Kansas City Art Institute egyik levelező tanfolyamán is, ahol rajzfilmkészítést tanult, emellett a gimnáziumban az iskolaújság karikaturistája volt. Majd tett egy kis kitérőt!
Miután hazudott a koráról, sikerült belépnie a seregbe és az első világháborúban sofőrként szolgált Franciaországban, amikor hazatért az Egyesült Államokba már tudta, hogy reklámgrafikus szeretne lenni. El is helyezkedett ezen a téren, nem sokkal később pedig egy barátjával megalapította első rövidéletű vállalkozását Iwerks-Disney Commercial Artists néven, amiből 1921-ben létrejött a Laugh-O-Gram Studio. Az 1922-es, 12 és fél perces és egytekercses Hamupipőke még ezen cég égisze alatt készült, ám sajnos már túl későn ahhoz, hogy megmentse a stúdiót a csődtől. 1923-at írunk, ekkor Disney Hollywoodba költözött, és bár New York volt a rajzfilmipar központja, Los Angeles vonzotta, mert bátyja, Roy ott lábadozott egy betegségből, öccse pedig abban reménykedett, hogy élőszereplős filmrendező lesz. Végül Margaret J. Winkler segített neki abban, hogy álmai végre egyre valóságosabb formát öltsenek, októberben Disney-nek sikerül aláírnia egy hat Alice-vígjátékra szóló szerződést, illetve két másik üzletet is nyélbe ütött, így testvérével, Roy-al 1923. október 16-án megalapították a Disney Brothers Studio-t, amit ma már két névváltoztatás után mindenki The Walt Disney Company néven ismer. Walt kétségtelen az animációs filmipar úttörője volt, munkái pedig a mai napig is megállják a helyüket a legmodernebb alkotások között is.

Kép
forrás: Library of Congress/Wikimedia

És hogy számszerűsítsük is kicsit ezt a bizonyos sikert: Disney életében, a rekordnak számító 59 Oscar-jelöléséből 26 díjra is váltott, két Golden Globe különdíjat is zsebre tehetett az 1942-es Bambiért és az 1953-as Az élő sivatagért. 1960 februárjában két csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, az egyiket a mozifilmekért, a másikat pedig televíziós munkáiért. Miki egér 1978-ban, míg Disneyland pedig 2005-ben kapta meg szintúgy saját csillagát. Disney élete során több száz filmet és rövidfilmet készített, és bár a rajzfilmgyártással halála után egy időre felhagytak, a '80-as évek végén szerencsére újra nekiláttak annak, hogy az élőszereplős alkotások mellett az animáció világában is elvarázsoljanak minket. Ez a varázslat pedig immáron több mint 100 éve tart. A kerek évforduló kapcsán gondoltuk úgy, hogy megnézzük, hogy az IMDb oldalán a nézők mely alkotásokat értékelték a legjobban az elmúlt száz évből!

Következzen a 20 legjobb Walt Disney alkotás a közönség véleménye szerint!

Galéria / 20 kép

Ez minden idők 20 legjobbra értékelt Walt Disney filmje

Megnézem a galériát

Még több Disney-vel kapcsolatos ranglistát megnéznél? Akkor ezt se hagyd ki!

Galéria / 22 kép

Disney élőszereplős filmjeinek toplistája: a legnépszerűbbtől, a legrosszabb filmjéig

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.