Csodás archív fotógyűjtemény! Ilyenek voltak a menyasszonyok az elmúlt 150 évben

A fotó 1931-ben készült.
Forrás: Getty Images (ullstein bild Dtl. / Contributor)

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Facebook
Twitter
Pinterest

A menyasszonyok megjelenése és öltözködése számos változáson ment keresztül az elmúlt évszázadban, tükrözve a korok divatjait, társadalmi változásait és kulturális hatásokat. A cikkünk végén egy csodálatos galériát állítottunk össze: 16 fotón keresztül mutatjuk meg, hogy hogyan néztek ki a menyasszonyok az 1900-as évek elejétől.

A történelem nagy részében még a nyugati menyasszonyok sem viseltek fehéret.

Az ókori Rómában, ahol a házasságkötéseket partikkal és bankettekkel ünnepelték, a menyasszonyok hosszú, mélysárga fátylat viseltek egy bonyolult, hat részből álló fonott frizura felett. A sárga fátylat úgy írták le, mint "a láng színét", és így maguk a menyasszonyok olyanok voltak, mint a fáklyák, fényt és meleget hozva új férjük otthonába.

Az ókori athéni menyasszonyok hosszú, lila vagy világos vöröses köntöst viseltek, amelyet derékban egy öv fogott össze, amelyet a vőlegénynek később meg kellett lazítania, szimbolizálva szüzességének elvesztését. A házasságkötést lakoma tette hivatalossá, amelyet fáklyás menet követett, amely a házaspárt a menyasszonyi lakrészbe vitte. Amikor belépett, egy athéni menyasszony birsalmagyümölcsöt kapott, amibe beleharaphatott, mint Perszephoné a gránátalma magjába, amely új férjéhez, Hádészhoz kötötte.

Az esküvők egyik fő témája a szimbolikus áthaladás a gyermekkorból a felnőttkorba, az egyik különálló életszakaszból a másikba. Ez különösen igaz a nőkre, akik a lánykor szűzi, tavaszi birodalmából a házasélet gyümölcsöző érettségébe lépnek, ahol várhatóan gyermekeket fognak nemzeni.

Kép
forrás: Getty Images (Hein Nouwens)

Sok kultúrában, a rítus, amely a fiatal nőket a szex és az anyaság új világába dobja, régi énjük egyfajta halálaként játszódik le, rituális gyászolással és formális siránkozásokkal kiegészítve. Időnként a ruhák, amelyeket a menyasszonyok viseltek tükrözték ezeket a témákat.

Kína lehet az első hely, ahol a menyasszonyoktól elvárták, hogy egy bizonyos színt viseljenek. A Zhou-dinasztia uralkodása alatt mintegy háromezer évvel ezelőtt a menyasszonyok és vőlegényeik egyaránt egyszerű fekete ruhát viseltek piros díszítéssel, amelyet látható fehér alsóruha felett viseltek. A Han-ok állítólag kevésbé voltak szigorúak az öltözködési rendeletek betartatásában, de ennek ellenére előírták, hogy bizonyos színeket az év bizonyos időszakaiban viselni kell: tavasszal zöldet, nyáron pirosat, ősszel sárgát és télen feketét. A hetedik században, a Tang-dinasztia uralkodása alatt, a ruházati rendeletek további lazításával divatossá vált, hogy a menyasszonyok zöldet viseljenek esküvőiken - talán az előző Han-korszak tavaszi ruházata előtt tisztelegve -, míg vőlegényeik általában vöröset viseltek. A Tang-korszak divathatásai még ma is láthatók néhány hagyományos japán és koreai menyasszonyi divatban, mind színben, mind formában.

Kép
forrás: Getty Images (Xuanyu Han)

Milyen volt a magyar menyasszony?

A magyar menyasszonyok megjelenése és öltözködése számos változáson ment keresztül az elmúlt évszázadban, tükrözve a korok divatjait, társadalmi változásait és kulturális hatásokat. Bár Magyarország területét tekintve kicsiny ország, kultúrája annál színesebb. Ahány tájegység, annyi szokás, annyi stílus alakult ki, és nem csak a népszokások tekintetében, de a menyasszonyi ruhákban is.

A vidéki Magyarországon a 19. század végén és a 20. század elején a menyasszonyok hagyományos népviseletekben esküdtek. Nem volt külön menyasszonyi, esküvői ruha, az ünnepi, templomi öltözékükben álltak oltár elé. A menyasszonyok gyakran színes ruhákat viseltek, gazdagon díszített ruházat volt a jellemző, egyes tájegységekben a fekete ruha is megjelent, hajukat hagyományosan pártával díszítették.

A fehér ruhák még a nagyobb városokban sem voltak olyan elterjedtek, mint a későbbi évtizedekben.

A 20. század második évtizedében a menyasszonyok divatosabb, de egyszerűbb esküvői ruhákat választottak. A kalapok és fejdíszek szintén gyakran tartoztak a menyasszonyok viseletéhez.

Az 1950-es években és az azt követő évtizedben a menyasszonyok gyakran hercegnői stílusú, báli ruhákat választottak, hangsúlyozva a telt szoknyákat és a mély kivágásokat. A fehér szín már igen domináns lett, úgy ahogy a hosszú fátylak is.

Vidéken a tradíciók ekkor még sok helyen tartották magukat. A menyasszonyok kelengyéjét (terítőket, hálóruházatokat, ágyneműket) asztalos által elkészített tulipános ládában gyűjtötték össze. Ez volt az a bútordarab, ami az új otthonba költözött a lánnyal együtt. Helye általában a tiszta szobában volt.

A lenti galériára kattintva 16 csodás fotót hoztunk, megmutatjuk, hogy néztek ki a menyasszonyok az 1900-as évek elejétől.

Galéria / 16 kép

Milyenek voltak a menyasszonyok az elmúlt 150 évben? Csodás archív fotógyűjtemény!

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Kép
Stílus

Varázslatos női ruhák a múltból: Fotók a 20. századi magyar divat évtizedeiből

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy, szólt a Neurotic egyik száma. Valóban a divat diktálja a világ, a felnőtté válás, az életszakaszváltások egyre gyorsuló tempóját?

Kép
Szépség

Letisztult, egyenes frizura villámgyorsan! Teszteltük az új The Dyson Airstrait™ hajvasalót

Egy igazán modern és sok lehetőséget rejtő készüléket próbálhattunk ki, de vajon mennyire hatékony? Megosztjuk a tapasztalatainkat!

Kép
Sztárok

Selena Gomez manikűrje már a tavaszt idézi: imádni fogod ezt az árnyalatot te is!

Selena Gomez körmeit elnézve szinte biztos, hogy nem lehet túlontúl korán kezdeni a tavaszi manikűröket!

Kép
Sztárok

Híres leszbikus nők, akik egykoron férfihoz mentek feleségül

A szerelem bár néha tesz egy kis kerülőt, de idővel mindig célba ér!

Kép
Életmód

Így élnek a világ leggazdagabb kisállatai: vacsora ezüst tálcán, hatalmas medence, nemes textilekből készült ágynemű

Ezüst tányéron felszolgált steak vacsorára, óriási medence, nemes textilekből készült ágynemű, sok millió Instagram-követő. A világ leggazdagabb kutyái és macskái olyan elképesztő luxusban élnek, amiről a legtöbb ember csak álmodozik.

Kép
Sztárok

Sztárpárok, ahol a nő sokkal többet keres a férfinál

Sok párkapcsolat tönkremegy amiatt, mert a férfi egója nem tudja elviselni, hogy párja többet ad hozzá a családi kasszához. De szerencsére az ellenkezőjére is bőven akad példa, még a sztárok között is.