LMBTQ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ

LMBTQ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

A pride hónap és a közelgő felvonulás tiszteletére megidézünk néhány tudóst és hírességet, akik nélkül ma más lenne a világ. De mi ez a pride és miért van rá szükség?

Június szerte zajlik a világon a pride hónap, az az időszak, amikor az LMBTQ+ közösség a Stonewall-lázadás évfordulója alkalmából megemlékezéseket és különböző kulturális programokat tart. Mindegy, hogy melyik táborba tartozol, a Pride Hónap remek időszak a sokszínűség ünneplésére, és másságuk miatt meghurcolt embertársainkra való emlékezésre. Hogy mi volt ez a Stonewall-lázadás, és miért olyan fontos, arról lejjebb olvashatsz.

Ez a hónap tehát nem arról szól, hogy a magukat az LMBTQQIAAP (leszbikus, meleg, biszexuális, transzgender, queer, questioning-kérdéses, interszexuális, aszexuális, ally - azaz támogató és pánszexuális) kategóriába tartozó emberek azt akarnák, hogy bárki meleg legyen - arról szól a hónap, hogy nem gyűlölni születtünk a világra, és hogy egymás elfogadása alapvető érték kellene, hogy legyen.

Akik nélkül más lenne a világ!

Az LMBTQ+ közösség tagjai között számtalan világsztárt és tudóst tudhatunk, akik nemcsak szimplán híresek (voltak), de a világ menetén is változtattak munkásságukkal. Walter Isaacson történlem professzor és író 2017-ben megjelent könyvében például arra mutatott rá, hogy Leonardo Da Vinci nyíltan meleg életmódot folytatott.

Na de kik még, akik megkerülhetetlen személyei a világnak?
A teljesség igénye nélkül válogattunk!

Galéria / 8 kép

LMBTQ+ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ

Megnézem a galériát

Ezért is kell a Pride Hónap!

Mindenhonnan heteronormatív (a heteronormativitás azon normák összessége, amelyek a heteroszexuális kapcsolatot tekintik az egyetlen elfogadható szexuális irányultságnak) üzenetek ömlenek ránk. Ezt látják a gyerekek, ebben szocializálódnak, és ha véletlenül mégsem heterók lesznek, esetleg kiderül róluk, hogy transzneműek, életük onnan megpecsételődik, és gyakorlatilag folyamatos szorongásban kell létezniük amiatt, hogy a többségi társadalom mit gondol róluk.

Azért is kell ez a hónap, mert noha a fejlett nyugati társadalmakban a pszichiátria és a pszichológia szakmák egységes véleménye szerint a homoszexualitás nem minősül betegségnek, máig tombol a homofób propaganda, máig vannak olyanok, akik szerint ez természetellenes (az állatvilágban is jelen van a homoszexualitás, erről ennyit), és aki nem így gondolja, az nem érdemes arra, hogy teljes jogú tagja legyen a társadalomnak.

Mi volt az a Stonewall-lázadás?

1969-ben a homoszexuálisok még az Egyesült Államokban sem találkozhattak nyilvános helyeken. Emiatt jöttek létre melegbárok, de ott sem leltek békére, hiszen folyamatosan rendőri attrocitásoknak voltak kitéve. Ebben az évben történt a Stonewall-lázadás, amikor is egy New York-i melegbár (a Stonewall Inn) közönsége szembeszállt az őket zaklató és rendre megalázó rendőrökkel. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor homoszexuális polgárok jelentős csoportja fellépett a (rendőri) elnyomással szemben. Az összecsapások öt napon át tartottak, majd még azon a nyáron hatalmas változások mentek végbe az amerikai civil társadalomban, és innentől kezdtek homoszexuálisok jogegyenlőségéért küzdő szerevezetek megalakulni.

Létrejött a Gay Liberation Front (GLF), amely már nem csak a hatósági visszaélések megszüntetését követelte, hanem a homoszexuális állampolgárok jogait semmibe vevő törvények eltörlését is (munkavállalók érdekvédelmét, a homoszexuális nemi kapcsolatot fajtalanságnak bélyegző törvények eltörlését, és antidiszkriminációs törvényeket helyi, állami és szövetségi szinten). A Stonewall a meleg büszkeség szinonimája lett és igen, ennek emlékére rendezik meg számos országban a melegfelvonulást.

Videók

Kép
Sztárok

Molesztálás és bántalmazás! Pamela Anderson szomorú gyerekkorának döbbenetes titkairól mesélt

Pamela Anderson meglepő őszinteséggel vallott életének egy eddig kevésbé ismert részleteiről is.

Kép
Sztárok

Végre fény derült rá, melyik a legkedveltebb és a legutáltabb Harry Potter karakter: netezők szavazták meg

Listába szedtük a netes szavazás eredményét, szerintünk sok érdekesség kiderül belőle.

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változott meg Madonna arca 25 év alatt

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép
Sztárok

Fény derült rá, mikor mutatja meg Borbély Alexandra az ikerlányait: Elzát és Francit

Bár több fotón is szerepeltek már a kicsik, az arcukat eddig még nem láthattuk.

Kép
Szépség
Kép
Sztárok

Bámulatos átalakulás: Mutatjuk, hogyan fogyott el Adele 10 év alatt

Adele már több mint 45 kiló mínusznál jár!