LMBTQ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ

LMBTQ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ
Forrás: Getty Images

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

A pride hónap és a közelgő felvonulás tiszteletére megidézünk néhány tudóst és hírességet, akik nélkül ma más lenne a világ. De mi ez a pride és miért van rá szükség?

Június szerte zajlik a világon a pride hónap, az az időszak, amikor az LMBTQ+ közösség a Stonewall-lázadás évfordulója alkalmából megemlékezéseket és különböző kulturális programokat tart. Mindegy, hogy melyik táborba tartozol, a Pride Hónap remek időszak a sokszínűség ünneplésére, és másságuk miatt meghurcolt embertársainkra való emlékezésre. Hogy mi volt ez a Stonewall-lázadás, és miért olyan fontos, arról lejjebb olvashatsz.

Ez a hónap tehát nem arról szól, hogy a magukat az LMBTQQIAAP (leszbikus, meleg, biszexuális, transzgender, queer, questioning-kérdéses, interszexuális, aszexuális, ally - azaz támogató és pánszexuális) kategóriába tartozó emberek azt akarnák, hogy bárki meleg legyen - arról szól a hónap, hogy nem gyűlölni születtünk a világra, és hogy egymás elfogadása alapvető érték kellene, hogy legyen.

Akik nélkül más lenne a világ!

Az LMBTQ+ közösség tagjai között számtalan világsztárt és tudóst tudhatunk, akik nemcsak szimplán híresek (voltak), de a világ menetén is változtattak munkásságukkal. Walter Isaacson történlem professzor és író 2017-ben megjelent könyvében például arra mutatott rá, hogy Leonardo Da Vinci nyíltan meleg életmódot folytatott.

Na de kik még, akik megkerülhetetlen személyei a világnak?
A teljesség igénye nélkül válogattunk!

Galéria / 8 kép

LMBTQ+ emberek, akik nélkül ma más lenne a világ

Megnézem a galériát

Ezért is kell a Pride Hónap!

Mindenhonnan heteronormatív (a heteronormativitás azon normák összessége, amelyek a heteroszexuális kapcsolatot tekintik az egyetlen elfogadható szexuális irányultságnak) üzenetek ömlenek ránk. Ezt látják a gyerekek, ebben szocializálódnak, és ha véletlenül mégsem heterók lesznek, esetleg kiderül róluk, hogy transzneműek, életük onnan megpecsételődik, és gyakorlatilag folyamatos szorongásban kell létezniük amiatt, hogy a többségi társadalom mit gondol róluk.

Azért is kell ez a hónap, mert noha a fejlett nyugati társadalmakban a pszichiátria és a pszichológia szakmák egységes véleménye szerint a homoszexualitás nem minősül betegségnek, máig tombol a homofób propaganda, máig vannak olyanok, akik szerint ez természetellenes (az állatvilágban is jelen van a homoszexualitás, erről ennyit), és aki nem így gondolja, az nem érdemes arra, hogy teljes jogú tagja legyen a társadalomnak.

Mi volt az a Stonewall-lázadás?

1969-ben a homoszexuálisok még az Egyesült Államokban sem találkozhattak nyilvános helyeken. Emiatt jöttek létre melegbárok, de ott sem leltek békére, hiszen folyamatosan rendőri attrocitásoknak voltak kitéve. Ebben az évben történt a Stonewall-lázadás, amikor is egy New York-i melegbár (a Stonewall Inn) közönsége szembeszállt az őket zaklató és rendre megalázó rendőrökkel. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor homoszexuális polgárok jelentős csoportja fellépett a (rendőri) elnyomással szemben. Az összecsapások öt napon át tartottak, majd még azon a nyáron hatalmas változások mentek végbe az amerikai civil társadalomban, és innentől kezdtek homoszexuálisok jogegyenlőségéért küzdő szerevezetek megalakulni.

Létrejött a Gay Liberation Front (GLF), amely már nem csak a hatósági visszaélések megszüntetését követelte, hanem a homoszexuális állampolgárok jogait semmibe vevő törvények eltörlését is (munkavállalók érdekvédelmét, a homoszexuális nemi kapcsolatot fajtalanságnak bélyegző törvények eltörlését, és antidiszkriminációs törvényeket helyi, állami és szövetségi szinten). A Stonewall a meleg büszkeség szinonimája lett és igen, ennek emlékére rendezik meg számos országban a melegfelvonulást.

Videók

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!

Kép
Életmód

A Bridgerton csak a kezdet! Ezek a június legszexisebb tartalmai a Netflix-en

Idén júniusban nem csak az időjárás lesz igazán forró.

Kép
Életmód

Pletykarajongók figyelem! Nem A Bridgerton család az egyetlen: 6 sorozat, ahol valaki a háttérből mozgatja a szálakat

Élünk-halunk az olyan sorozatokért, melyben valamilyen titok bontakozik ki, azokat pedig, melyekben egy titkos besúgó, posztoló vagy firkász pletykál az adott sorozat szereplőiről, rendszeresen kibeszélve őket és kiteregetve szennyesüket egyenesen imádjuk!

Kép
Életmód

Alvászavar, száraz bőr? A magas kreatininszint a vese betegségre is utalhat

Sokan nem tudják, de kreatinin egyike a legalapvetőbb laborparamétereknek, ugyanis gyakorlatilag az izomanyagcsere végterméke, ezt a vese szűri ki a szervezetünkből. Amikor a laboreredményekben vizsgáljuk a mértékét, akkor a vese állapotára lehet következtetni.

Kép
Szépség

Ez a 3 ezer forintos arctisztító gél Selena Gomez makulátlan arcbőrének titka! Több ezer vásárló esküszik rá!

Ugyanazt tudja, mint a legdrágább arctisztítók és mégis csak 3 ezer forint! Ez a termék Selena Gomez és a vásárlók kedvence!