Legyen Divat a Női Vezető! - Vanó-Huszár Enikő: "A női mivoltot nem eltakarni, hanem éppen hangsúlyozni kellene."

Legyen Divat a Női Vezető! - Vanó-Huszár Enikő: "A női mivoltot nem eltakarni, hanem éppen hangsúlyozni kellene."
Forrás: Pejkó Gergő

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Vanó-Huszár Enikő, a P. Dussmann Kft. operatív igazgatója osztja meg tapasztalatait a női vezetői szerepkörről.

A Menedzserszövetség kiemelten fontos feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a női vezetők szerepére, ezért az InStyle-al közösen kampányt indít “Legyen Divat a Női Vezető!” címmel. 37 főszereplő női vezető osztja meg tapasztalatait, akik a szakmájukban elért sikereiknek köszönhetően példaképek lehetnek, pozitív, követendő utat mutathatnak a fiatalabb generáció tagjai számára, akik most tervezik, építik karrierútjukat.

Volt/van-e olyan nő az életedben, aki sokat segített Neked a karriered építésében?

Elég korán volt szerencsém belecsöppenni egy nagy nevű és sikeres multinacionális vállalat vérkeringésébe, ahol az alapoktól indultam. Nagyon sok máig is kedves barátom és ismerősöm került ki ebből a csapatból, és itt találkoztam az egyik legmeghatározóbb női vezetővel, aki elindított a szakmai és személyes fejlődésem útján. Nagyon határozottan, szakmailag támogatva, de mégis megfelelő érzékenységgel terelgetett a pályám kezdetén. Kiemelkedően fontos volt, hogy érezte, mikor és mivel tud segíteni, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. A kulcs pedig pont ez. Egy jó női vezető úgy támogat szakmai tudásával, tapasztalataival és megérzéseivel együtt, hogy a támogatottból ki tudja hozni a tőle telhető maximumot. Ez a tapasztalat kifejezetten meghatározó volt későbbi munkám során és mindig szem előtt tartottam a tőle tanultakat, bárhová sodort az élet.

Van olyan terület/tevékenység, ami a munka és a család mellett kiemelt szerepet játszik az életedben?

Munka és család mellett sajnos mindenkinek nagyon kevés ideje marad más egyébre, de próbálok tudatosan időt szakítani arra, ami feltölt vagy érdekel. Személyes érintettségem miatt elég mélyen beleástam magam az autizmus témába, amely kapcsán számos képzésen, rendezvényen, tréningen vettem részt, a rengeteg film és könyv mellett. A lehetőségekhez képest próbálok minél több információt begyűjteni, képezni magam a témában, képezni magam, segíteni érintett szülőknek, gyerekeknek és érzékenyíteni szűkebb és tágabb környezetünket, amellett, hogy napi szinten hasznosítom kisfiammal a tanultakat. A másság elfogadása azt gondolom, minden aspektusban fontos a mindennapi életünkben és a munkahelyen is. Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap, hogy elfogadjuk és integráljuk azokat a kollégákat, akik valamilyen nehézséggel küzdenek és erre felhívjuk mások figyelmét. Ebben a munkáltatóknak és dolgozóknak óriási felelősségük van. A legfontosabb az elfogadás és a megértés!

Milyen negatív sztereotípiák nehezítették meg mindennapjaid a munkahelyeden nőként? Véleményed szerint melyek azok a problémák, amik csak a nők karrierútját nehezítik meg?

Magyarországon általános problémának tartom, hogy a nők általában kevesebbet keresnek, mint a férfiak és szülési szabadságról visszatérve alacsonyabb pozícióba veszik vissza őket. Szerencsére azokban az években, amikor a gyermekeim születtek nagyon elfogadó és rugalmas gondolkodású külföldi feletteseim voltak, akikkel maximálisan meg tudtunk beszélni mindent. Tapasztalatom szerint külföldön vagy multinacionális cégeknél ez a pozitív példa gyakrabban fordul elő. Több nagy nemzetközi cég már preferálja a női vezetőket, mivel sok olyan készség és képesség birtokában vannak, amelyek segítenek hatékony vezetői stratégiák kidolgozásában. Ezek lehetnek a kommunikáció, időmenedzsment, konfliktuskezelés, érzékenység, empátia, elszántság és még sorolhatnám. Összességében a női mivoltot nem eltakarni, hanem éppen hangsúlyozni kellene.

Mit üzennél a fiatal lányoknak/nőknek, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek, mit erősítsenek magukban?

Legyenek kitartóak, alázatosak, nagy munkabírásúak, kemények, de mégis érzékenyek. Figyeljenek oda az emberekre, mert rajtuk múlik minden. A humán erőforrás, a csapat viszi előre a céget és jelenti a siker kulcsát. Mindig is azt vallottam, hogy egy vállalat sikere azon múlik, hogy megfelelő emberek legyenek a megfelelő pozíciókban. Egy jól felépített és vezetett csapat bármire képes. Sokszor a személyiség sokkal fontosabb, mint gondolnánk és ez kiemelkedően igaz a vezetői pozíciókra. Azokat, akik most kezdik építeni a karrierjüket, soha ne tántorítsa el senki és semmi a kitűzött céltól. Ez a cél nem kell, hogy minden esetben egy felsővezetői pozíció legyen, hanem legyen egy olyan feladat vagy munka, amelyben jól érzik magukat és ki tudnak teljesedni. Mindent csináljanak szívvel-lélekkel, mert máshogy nem érdemes.

Mindent csináljunk szívvel, lélekkel, mert máshogy nem érdemes.

További inspiráló interjúk napról napra az instyle.hu/karrier oldalon!

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.