Vigyázz! A túlzásba vitt élelmiszertiszítás is káros

Forrás: Getty
2020. április 10.
Szerző: InStyle.hu

Szappannal tisztított zöldségek, mosogatószerrel súrolt gyümölcsök... Egy gyomorrontást kockáztatsz, ha rosszul tiszítod meg az élelmiszereket.

Itt a tavasz, a húsvét és egyre több friss zöldségre és gyümölcsre éhezik a szervezetünk és persze az ízlelőbimbóink is. Csakhogy fogalmunk sincs, mit kellene csinálni mondjuk a friss retekkel, salátával, újhagymával a koronavírus-járvány kellős közepén. „Mindenki megfogdosta? Ki tudja hány ember kezén ment át?” – fogalmazódik meg bennünk a kérdés. De akkor mégis mit lehet tenni? Ha te is azok közé tartozol, aki alaposan fertőtlenítik az élelmiszereket otthon, akkor jobb lesz, ha okosan teszed, mert komolyabb emésztési problémát is okozhatsz a rossz tisztítással.

Olvasd el ezt is!
Így teheted hatékonyabbá a karanténedzést
Hogy an mosszuk le járvány idején az élelmiszereket?

Több okból nem érdemes bő szappannal vagy fertőtlenítővel lemosni a friss ételeket: egyrészt megváltoztatja az ételek ízét, másrészt komoly emésztési problémákat okozhat. Hiába igyekszel jól lemosni a vegyszert, a maradványait megeszed. Don Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszerkutató professzora szerint:

Az élelmiszereket szappannal mosni olyan, mintha pisztollyal lőnél légyre. Működhet, de talán nem éppen ez a legjobb eszköz.

- Don Schaffner élelmiszerkutató professzor

Hogy mi a megoldás? A lehető legegyszerűbb: ahogy máskor is, jó alaposan súrold le a zöldségeket, gyümölcsöket hideg folyó víz alatt. Ne használj se szappant, se mosogatószert a művelethez, maximum szivacsot, kefét. A jelenlegi kutatások szerint ezzel a módszerrel a zöldségeken lévő kórokozók 90-99%-a eltávolítható.

A legnagyobb veszély az élelmiszerekkel kapcsolatban az, amíg beszerzed: emberek közé mész és megfogsz dolgokat.

- Ben Champan élelmiszerbiztonsági szakember

Amit tehetsz:


A legjobb, ha a lemosás előtt és után is alaposan kezet mosol.

Mindent pucolj meg rendesen.

A leveles zöldségek külső leveleiből többet szedj le.

Mindent hideg vízzel moss le, a forró víz, roncsolja a növényeket.

Közvetlenül evés előtt mosd meg, ne akkor, amikor hazaérsz az áruval, addig elpusztultak a vírusok is talán.

És ne felejtsd el az immunrendszered erősítését sem! Mindenekelőtt ez most a legfontosabb, na és persze a rendszeres és alapos kézmosás.

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
7 dolog, ami tényleg segíti az immunrendszered optimális működését